Θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στις τρέχουσες προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας σε περιφερειακό επίπεδο μεταξύ άλλων, λόγω και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των συνεπειών της στην αρχιτεκτονική ασφάλεια του Ευρωατλαντικού Χώρου, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε, σήμερα, Τετάρτη 1 Ιουνίου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζωρτζ Τσούνη.

Όπως ανακοινώθηκε, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνεχάρη τον κ. Τσούνη για την ανάληψη των καθηκόντων του, σημειώνοντας την εξαιρετική συνεργασία που είχε αναπτυχθεί με τον προκάτοχό του πρέσβη Τζέφρι Πάγιατ και εκφράζοντας τη βεβαιότητά του για την περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδος και ΗΠΑ σε διμερές και ειδικά σε στρατιωτικό επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το ρόλο της Ελλάδος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε ότι η χώρας μας είναι προσηλωμένη στη διεθνή νομιμότητα και στην τήρηση των αρχών καλής γειτονίας, ενώ συνεισφέρει με τις Ένοπλες Δυνάμεις της στην ασφάλεια και στην σταθερότητα της περιοχής με την γενικότερη ενεργό και έμπρακτη συμμετοχή της στις δράσεις του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΗΕ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και στη διάθεση ανθρωπιστικής βοήθειας, προσωπικού, μέσων και αμυντικού υλικού αλλά και στην παροχή σημαντικών διευκολύνσεων μέσω της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης.

Για τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ υπογράμμισε ότι αναβαθμίζεται συνεχώς με την διαρκή εκτέλεση κοινών δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε διακλαδικό επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τα τρέχοντα εξοπλιστικά προγράμματα, επισήμανε ότι η υλοποίησή τους αναβαθμίζει τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων. Στη συνάντηση, έγινε, επίσης, αναφορά και στις διαδικασίες ενεργοποίησης του προγράμματος πρόσκτησης Μαχητικών Αεροσκαφών F-35, οι οποίες είναι σε εξέλιξη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης