Επιμέλεια: Αδάμ Αλεξόπουλος

Οι μάσκες πέφτουν κάτω από τα πιγούνια μας για πρώτη φορά μετά την έλευση της πανδημίας του κορωνοϊού και στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους, με απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και του υπουργείου Υγείας, η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας αναστέλλεται για το διάστημα 1 Ιουνίου έως και 15 Σεπτεμβρίου. Για την ίδια περίοδο, καταργείται και το πρόστιμο για τη μη χρήση της, ωστόσο παραμένει η σύσταση οι πολίτες να φορούν μάσκα σε χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός, καθώς και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Πού καταργείται η μάσκα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας «μπαίνει στον πάγο» σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται τα αεροπλάνα και οι υπεραστικές συγκοινωνίες όπου υπάρχει αριθμημένη θέση, όπως είναι τα τρένα και τα ΚΤΕΛ. Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας αφορά και στους εργαζομένους σε όλους αυτούς τους χώρους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης την ημέρα που ανακοίνωσε την άρση υποχρεωτικότητας χρήσης της μάσκας δήλωσε: «Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σημαίνει ότι δεν θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο, ωστόσο παραμένει η προτροπή και η σύσταση ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα σε όλους αυτούς τους χώρους και ιδίως από τον πληθυσμό ο οποίος ανήκει στις ευάλωτες ομάδες».

Οι εξαιρέσεις

Η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική στα νοσοκομεία, στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και σε συναφείς δομές, καθώς επίσης και στα μέσα μαζικής μεταφοράς αστικού τύπου, όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ.

Μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζουν μεταξύ άλλων ότι η μάσκα είναι μια καλή πρακτική για τον χώρο των νοσοκομείων η οποία θα μπορούσε να διατηρηθεί για καιρό. Όπως επίσης έχουν πει κατά καιρούς, ο κάθε πολίτης μπορεί να κρίνει πλέον εάν οι συνθήκες συνωστισμού στον εξωτερικό ή στον εσωτερικό χώρο όπου βρίσκεται είναι ικανές για τη μετάδοση του κορωνοϊού και, συνεπώς, χρειάζεται να φοράει τη μάσκα του.

Τι θα γίνει με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

«Αγκάθι» προς το παρόν για την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αποτελεί η χρήση μάσκας στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε επισημάνει:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε το θέμα των αεροπλάνων, όπου πλέον στα αεροπλάνα, επειδή υπάρχουν και τα συγκεκριμένα φίλτρα, δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα. Κι εδώ, αν θέλετε, δημιουργείται μια αντινομία, να κατεβαίνει κάποιος με το αεροπλάνο, να μπαίνει στο πλοίο, που το πλοίο έχει και εξωτερικούς χώρους, και να χρειάζεται να βάλει μάσκα. Οπότε, αυτό το πρωτόκολλο των πλοίων θα το εξετάσει η Επιτροπή αυτή την εβδομάδα».

Τι ισχύει σε σχολεία και πανεπιστήμια

Οι μαθητές και οι μαθήτριες, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, πλέον μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο χωρίς μάσκα. 

Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν ένα rapid test κάθε εβδομάδα.

Το παράδοξο των… εξετάσεων

Ωστόσο, παράδοξο είναι ότι κατά τη διάρκεια των εξετάσεων η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική. Για να δικαιολογήσει αυτή τη στρέβλωση, ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης υποστήριξε ότι έγινε για να μην υπάρχει αναστάτωση για τα παιδιά, που περνούν μια από τις πιο δύσκολες φάσεις με τις εξετάσεις τους». «Αυτό είναι το νόημα της διατήρησης της μάσκας στην τάξη», πρόσθεσε.

Διαβάστε αναλυτικά το ΦΕΚ εδώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης