Η Φινλανδία επιβεβαίωσε επίσημα ότι σκοπεύει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, είπε ο πρόεδρος της, Σαούλο Νιινίστο, εγκαταλείποντας έτσι δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητας σε μια ιστορική απόφαση την οποία προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Με το κυβερνών κόμμα της γειτονικής Σουηδίας να πραγματοποιεί επίσης μια κρίσιμης σημασίας συνάντηση τις επόμενες ημέρες για το αν θα ενταχθεί στη συμμαχία, η ρωσική επίθεση φαίνεται να οδηγά στην επέκταση του ΝΑΤΟ που ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθούσε να αποτρέψει

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία και, όπως η Σουηδία, έχει διατηρήσει αυστηρές πολιτικές ουδετερότητας από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά, θεωρώντας την ένταξη στο ΝΑΤΟ ως πρόκληση για τη Μόσχα.

Τρεις ημέρες αφότου οι ηγέτες της Φινλανδίας είπαν ότι «πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση», η πρόταση ένταξης αναμένεται να κατατεθεί στο κοινοβούλιο για επικύρωση τη Δευτέρα (16/5).

Ο Φινλανδός πρόεδρος είχε τηλεφωνήσει στον Βλαντιμίρ Πούτιν, το Σάββατο για να τον ενημερώσει σχετικά, σε μια συνομιλία που περιέγραψε ως «άμεση και ευθεία». Και πρόσθεσε: «Η αποφυγή εντάσεων θεωρήθηκε σημαντική».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία να μην ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα την υποχρεώσει να «αποκαταστήσει τη στρατιωτική ισορροπία» ενισχύοντας την άμυνά της στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, μεταξύ άλλων με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Ο Πούτιν απάντησε στο κάλεσμα του Νιινίστο λέγοντας ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ «θα ήταν λάθος, καθώς δεν υπάρχει απειλή για την ασφάλεια της Φινλανδίας», σύμφωνα όσα δημοσιοποίησε το Κρεμλίνο.

Ακολουθεί η Σουηδία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά από την διακομματική εξέταση του ζητήματος, την Παρασκευή, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την εθνική ασφάλεια της Σουηδίας και θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της Σκανδιναβίας, οι ηγέτες των Σοσιαλδημοκρατών είναι επίσης έτοιμοι την Κυριακή να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Φινλανδίας.

Με μια απόφαση που αναμένεται νωρίς το βράδυ της Κυριακής, τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι –αν υποτεθεί ότι το Ελσίνκι θα στείλει την αίτησή του τη Δευτέρα– η Στοκχόλμη είναι πιθανό να κάνει την ίδια κίνηση την Τρίτη, με τη συμμαχία να ξεκινά τη διαδικασία ένταξης αμέσως μετά.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε ότι και οι δύο χώρες θα γίνουν «καλοδεχούμενες με ανοιχτές αγκάλες» και ότι η διαδικασία ένταξης θα είναι γρήγορη, αν και η επίσημη έγκριση από όλα τα μέλη της συμμαχίας μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την αντίθεσή του στην κίνηση, με βάση, όπως είπε, τη φιλική στάση των χωρών προς το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μιρσέα Γκεοάνα, δήλωσε την Κυριακή ότι είναι βέβαιος ότι οι ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία μπορούν να αντιμετωπιστούν. «Είμαι βέβαιος ότι εάν αυτές οι χώρες αποφασίσουν να επιδιώξουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ, θα μπορέσουμε να τις καλωσορίσουμε και να βρούμε όλες τις προϋποθέσεις για να επιτευχθεί συναίνεση», είπε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης