Νέο υψηλό κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Απρίλιο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Οι καταναλωτές πλήρωσαν περισσότερα για τρόφιμα και ενέργεια, ενώ ο επικεφαλής της Bundesbank δήλωσε ότι η οικονομία πρέπει να προετοιμαστεί για αύξηση των επιτοκίων.

Οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 7,8% τον Απρίλιο ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, επικαλούμενη προκαταρκτικά στοιχεία που έχουν προσαρμοστεί ώστε να είναι συγκρίσιμα με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από άλλες χώρες της ΕΕ. Ο πληθωρισμός ήταν ο υψηλότερος από την επανένωση της Γερμανίας το 1990.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Απρίλιος ήταν ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας που το ποσοστό του πληθωρισμού παρέμεινε πάνω από το 7%, αφού τον Μάρτιο καταγράφηκε άλμα στις τιμές καταναλωτή κατά 7,6% σε σύγκριση με το 2021, κυρίως λόγω της ενέργειας. Τον Απρίλιο, η στατιστική υπηρεσία επισήμανε την απότομη αύξηση της τιμής των τροφίμων ως τον κύριο παράγοντα για τις αυξημένες τιμές.

«Φωτιά» τα τρόφιμα

«Αυτό που ξεχωρίζει τον Απρίλιο του 2022 είναι οι άνω του μέσου όρου αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων», ανέφερε το γραφείο. «Εδώ είναι που ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία γίνεται όλο και πιο ορατός».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τιμή ενός λίτρου γάλακτος έχει αυξηθεί περισσότερο από 11% από την αρχή του έτους, ενώ ένα κιλό αλεύρι έχει εκτιναχθεί περίπου 40% από την αρχή του έτους, σύμφωνα με έρευνα για τη Handelsblatt. Πολλοί Γερμανοί αγόραζαν πανικόβλητοι και αποθήκευαν βασικά είδη, ειδικά αλεύρι και λάδι, από φόβους για ελλείψεις που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοακίμ Νάτζελ, προειδοποίησε ότι η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει μια παρατεταμένη περίοδο υψηλότερων τιμών. «Οι κυβερνήσεις και οι χρηματοπιστωτικές αγορές πρέπει να προετοιμαστούν για την αύξηση των επιτοκίων», είπε ο Νάτζελ κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργάνωσε η DZ Bank την Τετάρτη.

Προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει πιο επιθετική δράση για να αντιμετωπίσει το σπιράλ των τιμών, επισημαίνοντας το γεγονός ότι ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου οι τιμές καταναλωτή ήταν υψηλές εν μέρει λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν στις οικονομίες σε όλο τον κόσμο για να σταματήσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από ρεκόρ σε ρεκόρ

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε υψηλό ρεκόρ για έξι συνεχόμενους μήνες με τη Eurostat να προβλέπει ότι θα ανέλθει στο 7,5% τον Απρίλιο. Η αβεβαιότητα γύρω από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό στην Ευρώπη έχει οδηγήσει οικονομολόγους να προειδοποιούν ότι ενδεχόμενο εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες θα μπορούσε να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ύφεση.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνεχόμενες αυξήσεις στην τιμή των καυσίμων μειώνοντας τους φόρους στη βενζίνη και προσφέροντας μηνιαία κάρτα για μετακινήσεις με τα ΜΜΜ σε τιμή χαμηλότερη των δέκα δολαρίων, από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο. Αλλά οι οικονομολόγοι της Berenberg Bank προέβλεψαν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός όλο το καλοκαίρι, επηρεάζοντας πρώτα τις επιχειρήσεις και μετά τους καταναλωτές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης