Ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον, δήλωσε ότι μια συμφωνία μεταξύ των 27 κρατών μελών σχετικά με το προτεινόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μπορεί να επιτευχθεί «εντός της εβδομάδας».

Ενώ η Ουγγαρία μπλοκάρει επί του παρόντος το προτεινόμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον δήλωσε βέβαιος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία. «Είναι θέμα ημερών», δήλωσε στο LCI την Τρίτη (10 Μαΐου).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να πεισθούν οι χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό πετρέλαιο και να διατηρηθεί η «ενότητα και η αλληλεγγύη» της ένωσης, ο Κλεμάν Μπον ζήτησε να τους προταθούν λύσεις: πρώτον όσον αφορά τις προθεσμίες εφαρμογής, «για ορισμένες χώρες που αντικειμενικά αντιμετωπίζουν δυσκολίες», και δεύτερον όσον αφορά «εναλλακτικές εγγυήσεις εφοδιασμού».

Ο Μπον επέμεινε επίσης στην ανάγκη «να κινηθούμε γρήγορα: θα υπάρξει ένα έκτο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων, θα είναι πολύ ισχυρές και θα βγούμε σταδιακά, με χρονοδιάγραμμα, πρώτα απ’ όλα από το ρωσικό πετρέλαιο αλλά και από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες γενικότερα».

Το πρωί της Τρίτης, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν. Το Μέγαρο των Ηλυσίων ανέφερε ότι στόχος ήταν να προσδιοριστούν «οι απαραίτητες εγγυήσεις για τον εφοδιασμό με πετρέλαιο» των διαφόρων κρατών μελών, ιδίως εκείνων «που βρίσκονται σε πολύ ειδική κατάσταση όσον αφορά τον εφοδιασμό με αγωγούς από τη Ρωσία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μπον, το προεδρικό μέγαρο επέμεινε στον «στόχο να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν μια πλήρης συμφωνία σχετικά με αυτό το έκτο πακέτο κυρώσεων».

Οι δηλώσεις αυτές ακολουθούν τη συνάντηση μεταξύ της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Όρμπαν, μετά την οποία η ίδια ανέφερε «πρόοδο» όσον αφορά την ουγγρική θέση.

Η Ουκρανία κατανοεί την άρνηση της Σλοβακίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι κατανοεί ότι η Σλοβακία δεν έχει την πολυτέλεια να διακόψει αμέσως τις ρωσικές προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά προειδοποίησε για την εξάρτηση της χώρας σε ομιλία του ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου της Σλοβακίας την Τρίτη.

Η Σλοβακία είναι μία από τις πιο εξαρτημένες από τη Ρωσία χώρες τόσο σε πετρέλαιο όσο και σε φυσικό αέριο.

Κατά τις διαπραγματεύσεις για την επερχόμενη απαγόρευση του πετρελαίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μονοετή εξαίρεση για τη Σλοβακία, αλλά ο υπουργός Οικονομίας Ρίτσαρντ Σούλικ απαίτησε να αυξηθεί η εξαίρεση σε τρία χρόνια.

Στην ομιλία του προς τους βουλευτές, ο Ζελένσκι δήλωσε: «Η Σλοβακία δεν είναι η μόνη χώρα που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: Καταλαβαίνω ότι αυτό είναι δύσκολο για εσάς», είπε, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη επιβολής κυρώσεων, λέγοντας ότι η Ρωσία προσπαθεί εδώ και καιρό να καταστήσει την Ουκρανία εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Θα θέλαμε οι Ευρωπαίοι φίλοι μας να ξεφύγουν από αυτό, να μην είναι τόσο εξαρτημένοι από το ρωσικό φυσικό αέριο», πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε επίσης τη Σλοβακία για τη συνεχή βοήθειά της. «Θα ήταν καλό για τις άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου να μάθουν από εσάς», είπε.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος υπογράμμισε επίσης τη σημασία της δωρεάς του αντιαεροπορικού συστήματος S-300. Σημείωσε ότι η Ουκρανία χρειάζεται επίσης μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

«Οι Ουκρανοί θα θυμούνται πάντα ότιη Σλοβακία μας παρείχε αυτό που χρειαζόμασταν. Υπάρχει δυνατότητα να το συνεχίσουμε αυτό», δήλωσε ο Ζελένσκι αναφερόμενος στη στρατιωτική βοήθεια.

«Εάν η Ουκρανία δεν σταματήσει τα ρωσικά στρατεύματα, θα έρθουν όπου μπορούν, περιλαμβανομένης της Σλοβακίας», πρόσθεσε.

Οι περισσότεροι βουλευτές καλωσόρισαν τον Ζελένσκι, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο και τα περισσότερα μέλη του συμβουλίου του κόμματός του Smer και ακροδεξιοί βουλευτές αποχώρησαν από την αίθουσα.

Πηγή: euractiv.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης