Θάνος Ξυδόπουλος
Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να βλάψουν σοβαρά τα αιμοφόρα αγγεία σας. Εάν τα αγγεία δεν λειτουργούν σωστά, το αίμα δεν μπορεί να ταξιδέψει στα μέρη του σώματός σας που χρειάζεται. Αυτό σημαίνει πως ούτε τα νεύρα σας θα λειτουργήσουν σωστά. Παρακάτω αναφέρονται οι βασικές επιπλοκές του διαβήτη.
Καρδιακή νόσος. Τα άτομα με διαβήτη έχουν δύο έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο. Ένα άτομο με διαβήτη έχει κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου ισοδύναμο με αυτόν των μη διαβητικών που είχαν προηγουμένως έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ακριβώς γι’ αυτό θα πρέπει να ελέγχεται την αρτηριακή σας πίεση, τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα μπορεί επίσης να πυκνώσει το αίμα, αναγκάζοντας την καρδιά να εργαστεί σκληρότερα για να μεταφέρει αίμα σε όλο το σώμα σας.
Διαβητική Νεφροπάθεια. Περίπου το 25% των ατόμων που ζουν με διαβήτη θα αναπτύξουν νεφρική νόσο. Το επίμονο υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία στα νεφρά. Θα πρέπει να κάνετε μια εξέταση ούρων ετησίως για για να προσδιοριστεί η νεφρική σας λειτουργία. Ο γιατρός σας θα ελέγξει ένα δείγμα των ούρων σας για αλβουμίνη, μια πρωτεΐνη του αίματος που μπορεί να καταλήξει στα ούρα εάν τα νεφρά σας έχουν υποστεί βλάβη. Επίσης, θα ελέγξετε τον ρυθμό της σπειραματικής διήθησης (GFR), ένα μέτρο για το πόσο καλά τα νεφρά σας φιλτράρουν τα απόβλητα που κυκλοφορούν στο αίμα σας.
Διαβητική νευροπάθεια. Πάνω από τους μισού διαβητικούς θα αναπτύξουν νευροπάθεια. Με την πάροδο του χρόνου, ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει νευρική βλάβη που προκαλεί μούδιασμα, κάψιμο ή πόνο στα χέρια ή τα πόδια.
Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Όλα τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να επισκέπτονται έναν οφθαλμίατρο τουλάχιστον κάθε χρόνο. Ως μέρος της οφθαλμολογικής εξέτασης, ο γιατρός βλέπει το πίσω μέρος του ματιού (τον αμφιβληστροειδή) και να καθορίσει εάν ο διαβήτης έχει προκαλεί βλάβη.
Γαστροπάρεση. Ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο γαστροπάρεσης. Με τη γαστροπάρεση, τα νεύρα του στομάχου καταστρέφονται και σταματούν να λειτουργούν σωστά. Αυτό κάνει το στομάχι να καθυστερήσει πολύ για να αδειάσει το περιεχόμενό του και δυσκολεύει τη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Στυτική Δυσλειτουργία. Ο διαβήτης αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας. Για ορισμένους άνδρες, η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, όπως η διακοπή του καπνίσματος, η τακτική άσκηση και η μείωση του στρες, μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα.
Μόλυνση. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα παρέχουν ένα εξαιρετικό έδαφος αναπαραγωγής για βακτήρια και μύκητες και μπορούν να μειώσουν την ικανότητα του σώματος να αυτοθεραπεύεται. Όταν συμβεί αυτό, τα βακτήρια αναπτύσσονται και οι λοιμώξεις μπορούν να αναπτυχθούν πιο γρήγορα. Συχνές θέσεις μόλυνσης είναι η ουροδόχος κύστη, τα νεφρά, ο κόλπος, τα ούλα, τα πόδια και το δέρμα.
Δερματικά προβλήματα. Όταν τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν το δέρμα με αίμα αλλοιωθούν, μπορεί να αναπτυχθούν μπαλώματα στο δέρμα. Η διαβητική δερματοπάθεια εμφανίζεται συνήθως στο μπροστινό μέρος των ποδιών. Αυτή η κατάσταση είναι ακίνδυνη και τα μπαλώματα του δέρματος συνήθως δεν πονάνε.
Οδοντικά προβλήματα. Όσο πιο ανεξέλεγκτο είναι το σάκχαρο στο αίμα, τόσο πιο πιθανό είναι να προκύψουν προβλήματα οδοντικής και στοματικής υγείας. Αυτό συμβαίνει επειδή ο μη ελεγχόμενος διαβήτης βλάπτει τα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία αποτελούν την κύρια άμυνα του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων. Προσέξτε για σημάδια προβλημάτων στα ούλα. Είτε έχετε διαβήτη είτε όχι, φροντίστε να βουρτσίζετε σωστά και χρησιμοποιείτε νήμα καθημερινά.