Φτωχότερο είναι από σήμερα το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, καθώς απεβίωσε ο άλλοτε προπονητής του Παναθηναϊκού, Ίβιτσα Όσιμ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Βόσνιος τεχνικός άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Κυριακής (1/5) σε ηλικία 81 ετών, στο Γκρατς της Αυστρίας, όπου διέμενε τα τελευταία χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εμβληματικός προπονητής γεννήθηκε στο Σαράγεβο το 1941. Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία στον χώρο του ποδοσφαίρου το 1959 στην Ζελέζνιτσαρ, ενώ κατά τη διάρκεια της 18χρονης καριέρας του φόρεσε τη φανέλα αρκετών ομάδων, μεταξύ των οποίων της Στρασμπούρ, της Σεντάν και της Βαλενσιέν.

Μάλιστα, χρίστηκε διεθνής 16 φορές σκοράροντας οκτώ γκολ με την εθνική Γιουγκοσλαβίας.

Τα πρώτα του προπονητικά βήματα τα έκανε στην Ζελέζνιτσαρ, στην οποία έμεινε από το 1978 έως το 1986.

Στη συνεχεία ήταν βοηθός προπονητή στην εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας, την οποία ανέλαβε ως πρώτος προπονητής το 1986, παραμένοντας στον πάγκο της μέχρι το 1992.

Επόμενος σταθμός στην καριέρα του ήταν η Παρτιζάν (1991/92), ενώ ακολούθησε ο Παναθηναϊκός, στον οποίο έμεινε για δύο χρόνια, διαδεχόμενος στον πάγκο του «τριφυλλιού» τον Βασίλη Δανιήλ.

Επί των ημερών του οι «πράσινοι» κατέκτησαν το Κύπελλο την σεζόν 1992-1993, επικρατώντας στον τελικό με 1-0 του Ολυμπιακού.

Μετά την αποχώρησή του από την ελληνική ομάδα ανέλαβε την αυστριακή Στουρμ Γκρατς, στην οποία έμεινε 8 χρόνια (1994-2002).

Από το 2003 έως το 2006 συνέχισε στην Ιαπωνία για λογαριασμό της Τσίμπα Γιουνάιτεντ, ενώ τη σεζόν 2006-2007 συνεργάστηκε με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της «χώρας του ανατέλλοντος ηλίου».

Όσον αφορά στις επιτυχίες του, ως παίκτης της εθνικής Γιουγκοσλαβίας ήταν φιναλίστ του Euro 1968, ενώ ως προπονητής, πέραν του Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό, κατέκτησε Κύπελλο Γιουγκοσλαβίας με την Παρτιζάν, ενώ πανηγύρισε δύο πρωταθλήματα, τρία Κύπελλα και τρία Σούπερ Καπ με τη Στούρμ Γκρατς στην Αυστρία.

Παναθηναϊκός: «Ένας σπουδαίος άνθρωπος, που άφησε το στίγμα του στην ομάδα»

Λίγη ώρα μετά την είδηση του θανάτου του Όσιμ ο Παναθηναϊκός εξέδωσε ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για έναν σπουδαίο άνθρωπο του ποδοσφαίρου, που άφησε το στίγμα του στο «τριφύλλι».

«Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αποχαιρετάει με οδύνη τον Ίβιτσα Όσιμ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών. Ο εκλιπών διατέλεσε προπονητής του Τριφυλλιού από το καλοκαίρι του 1992 έως τα μέσα Μαρτίου του 1994.

Υπό την καθοδήγηση του Όσιμ, ο Παναθηναϊκός κέρδισε το Κύπελλο Ελλάδας της σεζόν 1992-1993 και το Σούπερ Καπ Ελλάδας τον Αύγουστο του 1993. Ένας σπουδαίος άνθρωπος του ποδοσφαίρου με γνώσεις, ο οποίος άφησε το στίγμα του στον Παναθηναϊκό. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

Η θρυλική του ατάκα για την «πόρνη μπάλα»

Ο Όσιμ, ήταν λάτρης της πειθαρχίας, ενώ φημιζόταν για τις ατάκες του. Μάλιστα μία από αυτές έμεινε στην ιστορία.

Το ημερολόγιο έγραφε 5 Σεπτεμβρίου του 1993. Ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε τον Ηρακλή, με το «τριφύλλι» να χάνει με 2-0 στο ημίχρονο.

Ο Όσιμ στη συνέχεια προχώρησε σε αλλαγές, με τους «πράσινους» όμως να χάνουν τη μία ευκαιρία μετά την άλλη.

Εν τέλει ο Κώστας Φραντζέσκος, μείωσε 2-1 στο 77’, ο Σαραβάκος ισοφάρισε στο 83’ με πέναλτι, ενώ στο τέλος ο Μαυρίδης στην πρώτη του επαφή με την μπάλα, μετά την είσοδό του στο ματς, σκόραρε κάνοντας την ολική ανατροπή για τους «πράσινους».

Από αυτό το ματς πάντως αυτό που έμεινε ήταν η ατάκα του Ίβιτσα Όσιμ. Μετά το τέλος της αναμέτρησης είχε δηλώσει: «Ο Ηρακλής έχασε το παιχνίδι, που είχε στην τσέπη του.

Είχε την ευκαιρία να νικήσει, αλλά δεν τα κατάφερε. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν φταίει ο προπονητής των αντιπάλων μας. Αυτά έχει η μπάλα. Είναι σαν την πόρνη, που έχει μεταπτώσεις».

 

 

Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης