Παλαιότερες έρευνες είχαν αναφέρει πως η διάγνωση της ανδρόπαυσης ήταν πολύ περισσότερο κοινή, και εκατομμύρια συνταγές δίδονται κάθε χρόνο στις Η.Π.Α. για να βοηθηθούν οι άνδρες με «χαμηλή τεστοστερόνη» όπως αποκαλεί την αμφιλεγόμενη πάθηση μια φαρμακευτική εταιρεία.

Όμως για πολλούς μεσήλικες ή ηλικιωμένους άνδρες η χαμηλή λίμπιντο, η καταθλιπτική διάθεση και η έλλειψη ενέργειας μπορεί να είναι οι ενδείξεις φυσιολογικής γήρανσης κι όχι χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας έρευνας που βρήκε πως μόνο το 2% των ανδρών μεταξύ 40 και 79 πληροί τις προϋποθέσεις για διάγνωση της επονομαζόμενης όψιμης έναρξης υπογοναδισμού, που κάποιες φορές λέγεται «ανδρική εμμηνόπαυση». Βρετανοί ερευνητές βασισμένοι σε τυχαίο δείγμα πάνω από 3.000 ευρωπαίων ανδρών, ανακάλυψαν πως μόνο 3 συμπτώματα- λιγότερες πρωινές στύσεις, λιγότερες σεξουαλικές σκέψεις και στυτική δυσλειτουργία- σχετίζονται συστηματικά με τα χαμηλά επίπεδα της ανδρικής ορμόνης.

Αυτά τα σεξουαλικά προβλήματα, μαζί με επίπεδα τεστοστερόνης χαμηλότερα από 3,2 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο αίματος, αρκούν για να ταυτοποιηθεί ως όψιμη έναρξη υπογοναδισμού. Αυτό είναι περίπου το ήμισυ του «χαμηλού φυσιολογικού» επίπεδου στους μεσήλικες. Η εφαρμογή αυτών των νέων κριτηρίων μπορεί να προφυλάξει από υπερβολική διάγνωση υπογοναδισμού και να εμποδίσει την αλόγιστη χρήση τεστοστερόνης στους μεγαλύτερους άνδρες.»

Η εν λόγω έρευνα είναι η πρώτη που αναγνωρίζει τα κύρια συμπτώματα αυτής της πάθησης, ενώ δείχνει πως άλλα 6 τουλάχιστον συμπτώματα- όπως η κούραση και η έλλειψη δύναμης- είναι κοινά στους άνδρες με φθίνοντα επίπεδα ορμονών, αν και δεν είναι τόσο συχνά όσο τα σεξουαλικά θέματα. Όμως, πολλά προβλήματα που συχνά συνδέονται με τη χαμηλή τεστοστερόνη, όπως οι αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου ή το άγχος, δεν είχαν σχέση με την ορμόνη. Ακόμα και τα σεξουαλικά συμπτώματα που συνδέονται απόλυτα με αυτή, ήταν αρκετά συχνά στους άνδρες με φυσιολογικά επίπεδα. Για παράδειγμα, περίπου το 1/3 των ανδρών είπαν πως δεν μπορούσαν ποτέ ή κάποιες φορές να διατηρήσουν τη στύση τους κατά τη διάρκεια του σεξ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η έρευνα είναι πολύ σημαντική γιατί αφορά μεγάλο πλήθος ασθενών. Εκτός του ρόλου της σε σεξουαλικά προβλήματα, η χαμηλή τεστοστερόνη είναι ένδειξη προβλημάτων όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης, κι είναι σημαντική για την υγεία γενικότερα. Οι ερευνητές που ασχολούνται με την ανεπάρκεια την ανδρικής ορμόνης, πιστεύουν πως η πάθηση είναι ¨πραγματικό ιατρικό πρόβλημα κι όχι διάδοση των φαρμακευτικών εταιρειών.

«Πηγή: Reuters Health»

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π.Δρέττας Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης