«Γνώρισα τις δύο ενσαρκώσεις (πρόσωπα) του Πούτιν και η αγωνία που έχω τώρα είναι ότι γινόμαστε μάρτυρες μιας τρίτης», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
«Αυτό που μού προκαλεί άγχος είναι ότι υπάρχει μια τρίτη “ενσάρκωση” καθώς δεν μπορώ να φανταστώ τον Πούτιν εκείνης της εποχής να έχει κάνει έναν τόσο λάθος υπολογισμό. Όταν το κάνεις αυτό, σημαίνει ότι περιστοιχίζεσαι από ανθρώπους που δεν σου λένε κάτι που δεν θέλεις ν’ ακούσεις», ανέφερε ο Τόνι Μπλερ, σχολιάζοντας τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τους χειρισμούς του Ρώσου προέδρου.
Εξήγησε δε, ότι η πρώτη φορά που συνάντησε τον Ρώσο πρόεδρο ήταν στην Αγία Πετρούπολη κι εκεί ο Βλάντιμιρ Πούτιν εστίασε στη μεταρρύθμιση της ρωσικής οικονομίας και ήθελε καλές σχέσεις με τη Δύση, ενώ η δεύτερη συνάντηση τους ήταν λίγο πριν από το τέλος της δικής του θητείας, όταν ο Πούτιν ήταν προφανές πως περιτριγυριζόταν από μια ομάδα ανθρώπων με πολύ στενό έλεγχο, «είχε μια πολύ πιο δικτατορική εικόνα, ήταν σκληρός κι έκανε τους δικούς του υπολογισμούς».
«Το γεγονός πως πίστεψε ότι θα πάει στην Ουκρανία και οι Ουκρανοί δεν θα πολεμούσαν για να υπερασπιστούν τα εδάφη τους είναι μια πολύ λανθασμένη κρίση», τόνισε, επισημαίνοντας πως «όποιος συναντά τη νέα γενιά της Ουκρανίας ξέρει ότι είναι έτοιμοι να πολεμήσουν».
Σχολιάζοντας αν μπορούσε να έχει κάνει κάτι καλύτερα η Δύση σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με τη Ρωσία σημείωσε ότι αυτή η ιδέα ότι η Δύση ξεκινάει από θέση εχθρική απέναντι στη Ρωσία είναι λάθος, αντίθετα υπήρχε απογοήτευση για το γεγονός ότι δεν μπορούσε να αναπτυχθεί μια λειτουργική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών. «Τα τελευταία χρόνια, όταν με ρωτούν για τη Ρωσία απαντώ ότι μπορώ να κάνω αναλύσεις για σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου αλλά σε ό,τι αφορά τη Ρωσία δεν ξέρω αν πρέπει ν’ ανησυχώ απλώς ή ν’ ανησυχώ πολύ. Και σήμερα προφανώς ανησυχώ πολύ», υπογράμμισε.
Χαρακτήρισε τραγωδία αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία, εκτίμησε όμως ότι «τελικά θα βγούμε απ’ αυτή την κατάσταση», με τη θέση του Πούτιν να έχει μοιραία αποδυναμωθεί και μακροπρόθεσμα την Ουκρανία ν’ αναδύεται ως μια ισχυρή, ανεξάρτητη χώρα, με μια πιθανή πορεία προς την Ευρώπη.
Σε ό,τι αφορά την προσέγγιση Ευρώπης- ΗΠΑ με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία κι αν αυτό είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο ή μια σχέση με προοπτική, ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «μεγάλη στιγμή» κι εκτίμησε ότι θα έχει διάρκεια «καθώς η Αμερική θα το δει όλο αυτό όχι μόνο υπό το πρίσμα της Ρωσίας αλλά και της Κίνας και του τρόπου που αναπτύσσεται ο κόσμος και θα συνειδητοποιήσει ότι η Διατλαντική Συμμαχία έχει νέο νόημα σήμερα».
Κληθείς να σχολιάσει τι θα γίνει αν επανεκλεγεί ο Τραμπ ή κάποιος σαν τον Τραμπ, απάντησε πως ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο ηγέτης θα υπάρξει πίεση από την πλευρά των Αμερικανών πολιτών ώστε να διασφαλιστεί ότι υπάρχει εγγύτητα ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Αν και δίστασε να χρησιμοποιήσει τον όρο «μόνιμη» για τη σχέση αυτή προσέγγισης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, σημείωσε ότι «για το ορατό μέλλον, η Αμερική και όποιος είναι πρόεδρος θα κατανοήσει τη σημασία αυτής της συμμαχίας».
«Ανησυχώ για τον λαϊκισμό- το κέντρο είναι το κατάλληλο μέρος για να είναι κάποιος στην πολιτική»
Ερωτηθείς για το αν ανησυχεί για τον λαϊκισμό, απάντησε καταφατικά, παραδέχθηκε ότι υπάρχει λαϊκισμός στη Ευρώπη γενικά -και στο Ηνωμένο Βασίλειο- και πρόσθεσε πως σε μια κατάσταση δεξιού λαϊκισμού απέναντι στον αριστερό λαϊκισμό, ο πρώτος είναι πάντα αυτός που κερδίζει. «Αυτός ο λαϊκισμός της δεξιάς, όμως, ενισχύεται μόνο όταν ο αριστερός λαϊκισμός ακολουθεί τη δική του εκδοχή», είπε, τονίζοντας πως το κέντρο (η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερά) «είναι το κατάλληλο μέρος να είναι κάποιος στην πολιτική».
Ανέφερε ακόμη -μεταξύ άλλων- ότι «αν θέλεις να προστατεύσεις τη Δημοκρατία θα πρέπει να κάνεις περισσότερο συμμέτοχους τους πολίτες» και υπογράμμισε πως η πρόσκληση για τη Δημοκρατία σήμερα είναι η αποτελεσματικότητα.
Ένθερμος υποστηρικτής του «Τρίτου Δρόμου», ο Τόνι Μπλερ, απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου Αλέξη Παπαχελά που συντόνιζε τη συζήτηση, αν έχει έρθει η ώρα έναν «Τέταρτο Δρόμο» και πώς θα έμοιαζε, απάντησε πως «ουσιαστικά πρόκειται για τις ίδιες επιλογές και όλα εξαρτώνται από το πώς αναλύεις τον κόσμο σήμερα», ενώ χαρακτήρισε ως «το μεγαλύτερο γεγονός της πραγματικής ζωής τα επόμενα χρόνια» την τεχνολογική εξέλιξη. Όπως είπε, η πρόκληση για την πολιτική είναι να δει κανείς πώς θα χρησιμοποιήσει εποικοδομητικά αυτή την εξέλιξη.
«Ο Μακρόν έχει κάνει καλή δουλειά για τη Γαλλία- Ο γαλλικός λαός όμως θα αποφασίσει»
Με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία προ των πυλών, ο Τόνι Μπλερ αναφέρθηκε στον Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι «έχει κάνει καλή δουλειά, έχει κάνει οικονομικές αλλαγές», επισήμανε ότι «χρειαζόμαστε τη Γαλλία να είναι ισχυρή» κι εκτίμησε πως μια ενδεχόμενη νίκη Λεπέν «θα είναι σίγουρα μια μεγάλη αλλαγή και πρόκληση», επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο γαλλικός λαός θα είναι αυτός που τελικά θα αποφασίσει.
Μιλώντας δε ευρύτερα για την πολιτική, σήμερα, είπε ότι αυτό που λείπει από τη Δύση είναι η στρατηγική, ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ