Νέα υπόθεση ηλεκτρονικής απάτης έχει αναστατώσει την τοπική κοινωνία στα Χανιά. Θύμα απάτης έπεσε 72χρονος φαρμακοποιός ο οποίος ωστόσο αποδείχθηκε εξυπνότερος από τους επίδοξους κλέφτες και μπλόκαρε έγκαιρα τους λογαριασμούς του στην τράπεζα με αποτέλεσμα να αφήσει τους απατεώνες… στην αναμονή.

Όλα ξεκίνησαν παραμονή Πρωταπριλιάς όταν άγνωστοι επικοινώνησαν με τον φαρμακοποιό και ισχυρίστηκαν ότι καλούν από το Α.Τ. Κισσάμου και θα ήθελαν να καταθέσουν χρήματα στο λογαριασμό του για αγορά φαρμάκων. Αφού βεβαιώθηκαν ότι ο ισχυρισμός τους έγινε πιστευτός από το υποψήφιο θύμα φέρεται να ζήτησαν εν συνεχεία τον τραπεζικό λογαριασμό και τους κωδικούς του στην τράπεζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάποιες ώρες αργότερα ο 72χρονος φαρμακοποιός άρχισε να λαμβάνει μηνύματα στο κινητό του τηλέφωνο σύμφωνα με τα οποία η τράπεζα τον ενημέρωνε για μεταφορές εμβασμάτων σε μεγάλα ποσά από τον λογαριασμό του προς τρίτους. Επρόκειτο για μεγάλα ποσά αναλήψεων συνολικού ύψους 127.000 ευρώ.

Με τη λήψη των μηνυμάτων ο έμπειρος φαρμακοποιός μετέβη άμεσα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του όπου κατήγγειλε το περιστατικό. Εσπευσμένα οι αρχές ενημέρωσαν την τράπεζα η οποία σε χρόνο ρεκόρ μπλόκαρε τους λογαριασμούς του φαρμακοποιού με αποτέλεσμα να προλάβουν την τέλεση της απάτης και την ανάληψη των ποσών.

Τι είναι και πώς λειτουργεί το Money Mule

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αστυνομικοί βρήκαν ότι ο λογαριασμός στον οποίο επρόκειτο να κατατεθούν τα χρήματα ανήκει σε γυναίκα, κάτοικο της Αθήνας.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με καλά πληροφορημένες πηγές, «δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο τελικός απατεώνας είναι η συγκεκριμένη γυναίκα».

Κι αυτό διότι οι επιτήδειοι απατεώνες φέρεται να έχουν γίνει εξπέρ στις ηλεκτρονικές απάτες ενεργοποιώντας την τεχνική του money mule.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το cyber alert, το money mule είναι μία τεχνική που λειτουργεί με τρόπο παρόμοιο όπως οι off shore εταιρίες. Δηλαδή ένας απατεώνας βρίσκει κάποιον και του ζητά να χρησιμοποιήσει το τραπεζικό του λογαριασμό ώστε να γίνει στο δικό του όνομα και λογαριασμό η κατάθεση της απάτης.

Έτσι, η έρευνα της αστυνομίας ενδέχεται να βρει τον αποδέκτη των χρημάτων αλλά η κατάληξη της εμπεριστατωμένης έρευνας να καταλήξει στο ότι διαφορετικά πρόσωπα (από εκείνα στα οποία ανήκει ο τραπεζικός λογαριασμός) είχαν στήσει την απάτη και ήταν οι τελικοί αποδέκτες των χρημάτων. Όλα αυτά βέβαια γίνονται με τη συναίνεση του μεσάζοντα, παρ’ όλα αυτά δεν είναι ο μεσάζων ο πραγματικός απατεώνας που στήνει όλη την δολοπλοκία εις βάρος ανυποψίαστων θυμάτων.

Πηγή: Cretapost.gr- Φωτό: Flashnews.gr

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης