Η Αλγερία αποφάσισε να ανακαλέσει άμεσα τον πρεσβευτή της στη Μαδρίτη μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης οι οποίες, σύμφωνα με το Αλγέρι, αποτελούν ξαφνική αλλαγή της θέσης για τη Δυτική Σαχάρα, σύμφωνα με ανακοίνωση που επικαλούνται τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.
Η Ισπανία, όντας πολύ εξαρτημένη από τις προμήθειες αλγερινού φυσικού αερίου, άλλαξε ριζικά θέση σε αυτό το ευαίσθητο θέμα χθες Παρασκευή, υποστηρίζοντας για πρώτη φορά δημόσια τη θέση του Μαρόκου για ένα σχέδιο αυτονομίας για τη Δυτική Σαχάρα, ενώ πάντα υποστήριζε την ουδετερότητα μεταξύ του Ραμπάτ και των αυτονομιστών Σαχράουι του Μετώπου Πολισάριο.
«Έχοντας μείνει κατάπληκτες από τις δηλώσεις των ανώτατων ισπανικών αρχών σχετικά με το θέμα της Δυτικής Σαχάρας, οι αλγερινές αρχές, έκπληκτες από αυτή την ξαφνική αλλαγή της θέσης της πρώην διοικούσας δύναμης της Δυτικής Σαχάρας, αποφάσισαν να ανακαλέσουν τον πρεσβευτή τους στη Μαδρίτη για διαβουλεύσεις με άμεση ισχύ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.
Ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες δήλωσε την Παρασκευή στη Βαρκελώνη ότι η Ισπανία θεωρεί την πρωτοβουλία αυτονομίας που παρουσίασε το 2007 το Μαρόκο, ως την πιο σοβαρή, ρεαλιστική και αξιόπιστη βάση για την επίλυση αυτής της διαφοράς μεταξύ του Ραμπάτ και του Μετώπου Πολισάριο.
Η νέα αυτή θέση ανακοινώθηκε λίγες ώρες νωρίτερα από το Ραμπάτ που επικαλέστηκε μήνυμα του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ το οποίο χαιρέτισαν οι μαροκινές αρχές ως εποικοδομητικές δεσμεύσεις, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάκαμψη των διμερών σχέσεων.
Μεγάλη διπλωματική διαμάχη μεταξύ του Ραμπάτ και της Μαδρίτης εξελισσόταν από τον Απρίλιο του 2021 μετά την υποδοχή στην Ισπανία για να νοσηλευτεί για την Covid, του αρχηγού του Πολισάριο Μπραχίμ Γκάλι. Αυτή οδήγησε στη μαζική άφιξη, τον Μάιο του 2021, μεταναστών μαροκινής καταγωγής στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα (βόρειο Μαρόκο), που εκμεταλλεύτηκαν τη χαλάρωση της επιτήρησης των συνόρων από την πλευρά του Μαρόκου.
Η σύγκρουση της Δυτικής Σαχάρας, πρώην ισπανικής αποικίας που θεωρείται μη αυτόνομο έδαφος από τον ΟΗΕ, φέρνει αντιμέτωπο εδώ και δεκαετίες το Μαρόκο με τους αυτονομιστές Σαχράουι του Μετώπου Πολισάριο, που υποστηρίζονται από το Αλγέρι.
Το Ραμπάτ, το οποίο ελέγχει σχεδόν το 80% το εδάφους αυτού, προτείνει ένα σχέδιο αυτονομίας υπό την κυριαρχία του, ενώ το Πολισάριο ζητεί δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης, το οποίο προβλεπόταν κατά την υπογραφή της εκεχειρίας το 1991 αλλά ουδέποτε πραγματοποιήθηκε.
Η Αλγερία προμηθεύει περισσότερο από το 40% του φυσικού αερίου που εισάγει η Ισπανία, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου φτάνει μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Medgaz.