Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να παρατείνει το δίχτυ ασφαλείας για την ρευστότητα των τραπεζών, την Πέμπτη, καθυστερώντας την απόσυρση των μέτρων στήριξης, καθώς τόσο η οικονομία στην ευρωζώνη όσο και οι τράπεζες στις χώρες της περιφέρειας παραμένουν ακόμα ευάλωτες.

Και οι 78 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεψαν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για 16ο συνεχή μήνα, στο ιστορικό χαμηλό του 1%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μέση πρόβλεψη είναι ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή των επιτοκίων έως το τέταρτο τρίμηνο του 2011.

Το ΔΣ της ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει την διατήρηση της παροχής απεριόριστης ρευστότητας προς τις τράπεζες έως τις αρχές του 2011, στηρίζοντας χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιρλανδία.

Τους τελευταίους μήνες, ο δανεισμός της ΕΚΤ στις τράπεζες των εν λόγω χωρών έχει ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, αν και ο συνολικός δανεισμός έχει μειωθεί κατά 30% από τον Ιούλιο, κάτι που δείχνει τις δυσκολίες που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν κάποιοι τραπεζικοί όμιλοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτές είπαν ότι η εύθραυστη κατάσταση των αγορών και η ευάλωτη ανάκαμψη σημαίνουν ότι η ΕΚΤ, όπως και άλλες κεντρικές τράπεζες, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές κατά την απόσυρση των μέτρων στήριξης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης