Εδώ και αρκετούς μήνες το Πατριαρχείο της Ρωσίας έχει προχωρήσει σε μια ιδιαίτερα επιθετική κίνηση αύξησης της επιρροής του στον Ορθόδοξο κόσμο.

Σχεδόν πέντε χρόνια από την αυτονόμηση της Μητρόπολης του Κιέβου από το Πατριαρχείο της Ρωσίας και την απόδοση Αυτοκεφαλίας σε αυτήν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, μια κίνηση που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του Πατριάρχη της Ρωσίας Κύριλλου, η ρωσική Εκκλησία έχει επεκταθεί στην Αφρική, με τη δημιουργία Εξαρχίας στο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας δεν άφησε αναπάντητη αυτή την κίνηση. Με μια ανακοίνωση ιδιαίτερης σφοδρότητας, ο Πατριάρχης Θεόδωρος μίλησε ούτε λίγο ούτε πολύ για «αποικιοκρατία». «Η Εκκλησία της Ρωσίας ως αντίποινα παραβίασε την παράδοση των Οικουμενικών Συνόδων την οποία σεβάσθηκαν όλοι οι Πατριάρχαι της Ρωσίας μέχρι σήμερα και έσπευσε να ιδρύσει εδώ, στην ευλογημένη Αφρική, δική της Εκκλησία (Εξαρχία), σαν μια πράξη και πρακτική καθαρά εμπνευσμένη από την “αποικιοκρατία” και προσπαθεί να “κλέψει” ιερείς και χριστιανούς από το Πατριαρχείο μας, χρησιμοποιώντας ανεπίτρεπτους τρόπους» ανέφερε στην ανακοίνωσή του.

Η κίνηση του Πατριαρχείου της Ρωσίας προκάλεσε δυσαρέσκεια ακόμη και στους ίδιους τους κόλπους του, με δεκάδες ιερείς και ανώτερα στελέχη της Ιεραρχίας να εγκαταλείπουν τη ρωσική Εκκλησία. Όπως φαίνεται, όμως, ο Πατριάρχης Κύριλλος δεν αρκείται στην Αφρική, αλλά έχει βάλει στόχο να δημιουργήσει Εξαρχία και στην Κωνσταντινούπολη, δηλαδή στην καρδιά του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Οι κινήσεις του Πατριαρχείου της Ρωσίας δεν αφήνουν καθόλου αδιάφορη την Τουρκία, η οποία βασίζει πολλά στις καλές σχέσεις της με τη Μόσχα. Από την άλλη, η Άγκυρα δεν θα επιθυμούσε την υπονόμευση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο συχνά αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματικό ως δίαυλος επικοινωνίας με τη χώρα μας. Άλλωστε, είναι και η Ουάσιγκτον, η οποία δεν επιθυμεί την απαξίωση του Οικουμενικού Θρόνου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πώς θα χειριστεί ο Ταγίπ Ερντογάν αυτό το λεπτό ζήτημα αποτελεί σοβαρό ερώτημα, σε μια στιγμή παγκόσμιας κρίσης στην οποία πρωταγωνιστεί η Ρωσία. Η απάντηση έχει τεράστιο ενδιαφέρον, εν όψει μάλιστα της μάλλον αναπάντεχης συνάντησης που θα έχει την Κυριακή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη.

Η εφημερίδα «Σαμπάχ», πάντως, που απηχεί τις απόψεις του Τούρκου Προέδρου, ίσως και να έδωσε ένα στίγμα για την κατεύθυνση που μπορεί να ακολουθήσει ο Ερντογάν στο συγκεκριμένο θέμα.

Σε δημοσίευμά της για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο κατά τα άλλα είναι ένα μάλλον τυπικό κείμενο για το πώς αντιμετωπίζουν οι γείτονες τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Μητσοτάκης «σχεδιάζει να συναντηθεί με τον ηγέτη των Ορθόδοξων Χριστιανών όλου του κόσμου» και όχι απλώς «τον Πατριάρχη των Ρωμιών», όπως αναφέρεται συνήθως ο κ. Βαρθολομαίος στην Τουρκία. Πρόκειται για σαφή αναβάθμιση του τίτλου του Οικουμενικού Πατριάρχη από την τουρκική εφημερίδα, η οποία δείχνει να θεωρεί πως είναι ο αδιαμφισβήτητος επικεφαλής της Ορθοδοξίας. Το αν αυτό το δημοσίευμα υποδεικνύει και τη στάση που θα κρατήσει η Τουρκία στο συγκεκριμένο θέμα και στο ευρύτερο που αφορά τις σχέσεις της με τη Ρωσία μένει να φανεί…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης