Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε σήμερα την «ταχύτητα» λήψης αποφάσεων και την «ιστορική ενότητα» που επέδειξαν οι Ευρωπαίοι μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Υποδεχόμενος τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε την παραμονή της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βερσαλλίες, δήλωσε ότι αυτός ο «πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος απαιτεί να κάνουμε ακόμη περισσότερα και να βγάλουμε συμπεράσματα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα»,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τον Ρούτε, «το κύριο μήνυμα» της συνόδου κορυφής «πρέπει να είναι αυτό μιας ενωμένης ΕΕ που αντιμετωπίζει μια επιθετικότητα», «βάναυση και ανελέητη», από τη Ρωσία, αλλά και «της συνειδητοποίησης ότι έχουμε γυρίσει σελίδα στην ιστορία μας και ότι πρέπει να συνεργαστούμε πιο στενά στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ για την προστασία των χωρών μας». Ο Ολλανδός πρωθυπουργός χαιρέτισε τις άμεσες επαφές του Μακρόν με τον Ρώσο ομόλογό του «στην προσπάθεια επίτευξης μιας αποκλιμάκωσης της έντασης».

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός έκρινε επίσης ότι «δεν ήταν δυνατό» η ΕΕ να σταματήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου, όπως αποφάσισαν οι ΗΠΑ. Τα «διακυβεύματα» δεν είναι «τα ίδια» για τους Ευρωπαίους με τους Αμερικανούς, οι οποίοι «δεν εξαρτώνται από τις ρωσικές εισαγωγές» για τον ενεργειακό τους εφοδιασμό, υπογράμμισε επίσης ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης