Σκληρή στάση συνεχίζει να κρατάει ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως «η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα σταματήσει μόνο αν οι Ουκρανοί σταματήσουν να πολεμούν»

Η συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών, που κράτησε περίπου 1 ώρα, δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα, με τον Πρόεδρο της Ρωσίας να συνεχίζει λέγοντας πως «μόνο αν οι απαιτήσεις της Μόσχας ικανοποιηθούν» θα σταματήσει η εισβολή, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πούτιν επέμεινε στο ότι η επιχείρηση εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει θέσει η Μόσχα, ενώ ελπίζει ότι οι Ουκρανοί διαπραγματευτές θα ακολουθήσουν μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση στις συνομιλίες και θα λάβουν υπόψη την πραγματικότητα επί τόπου, όπως ανέφερε το Κρεμλίνο.

Παρόλη την άκαμπτη στάση του, ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με την Ουκρανία και ξένους εταίρους.

Το ρόλο του «ειρηνοποιού» παίζει ο Ερντογάν

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος προσπαθεί να παίξει το ρόλο του «ειρηνοποιού» στην κρίση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, κρατώντας με επιδέξιο τρόπο ουδετερότητα απέναντι στις δύο χώρες.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο για άμεση κατάπαυση του πυρός, άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων και υπογραφή συμφωνίας ειρήνης, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να δηλώνει οτι η «επιχείρηση» στην Ουκρανία θα λήξει μόνο αν οι Ουκρανοί σταματήσουν να πολεμούν και οι ρωσικές απαιτήσεις ικανοποιηθούν.

Στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας μίας ώρας, η τουρκική προεδρία ανέφερε ότι ο Ερντογάν γνωστοποίησε στον Ρώσο ομόλογό την ετοιμότητα της Άγκυρας να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης, προσθέτοντας ότι η κατάπαυση του πυρός θα αμβλύνει τις ανησυχίες για την ανθρωπιστική κατάσταση.

«Ας ανοίξουμε το δρόμο για την ειρήνη μαζί»», ήταν τα λόγια του Τούρκου Προέδρου όπως υποστηρίζει το γραφείο του.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης διμερείς δεσμούς. Πάντως, προβληματίζει πως πίσω από την κίνηση αυτή ωστόσο κρύβεται ο ρόλος που θα διαδραματίσει η Τουρκία την επόμενη ημέρα του πολέμου .

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης