Τρία μέλη πληρώματος μιας ισπανικής μηχανότρατας διασώθηκαν σήμερα Τρίτη από σωσίβιες λέμβους αφότου το σκάφος βυθίστηκε στα παγωμένα νερά του Βόρειου Ατλαντικού, ενώ οι διασώστες που αναζητούν και άλλους επιζώντες εντόπισαν σορούς, δήλωσε αξιωματούχος. 

Το ισπανικό αλιευτικό, το Villa del Pitanxo, με 26μελές πλήρωμα, που αποτελείτο από 16 Ισπανούς, πέντε Περουβιανούς και πέντε υπηκόους Γκάνας, εξέπεμψε σήμα κινδύνου στις 04:24 ώρα Γκρίνουιτς (06:24 ώρα Ελλάδας), ανέφερε το υπουργείο Αλιείας της Ισπανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βυθίστηκε περίπου 450 χλμ. ανατολικά-νοτιοανατολικά του Νιουφάουντλαντ, σύμφωνα με το υπουργείο.

Διασώστες εντόπισαν τέσσερις από τις σωσίβιες λέμβους του σκάφους. Κατάφεραν να φθάσουν τις τρεις και προσπαθούν να φθάσουν την τέταρτη, δήλωσε η αξιωματούχος της εθνικής κυβέρνησης Μάικα Λαρίμπα.

«Δύο ήταν εντελώς κενές και σε μία βρίσκονταν μόνο τρεις επιζώντες σε κατάσταση υποθερμικού σοκ λόγω της πολύ χαμηλής θερμοκρασίας του νερού. Μας έχουν πει ότι υπάρχουν πτώματα», τόνισε η Μάικα Λαρίμπα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το υπουργείο ανέφερε πως η επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιείται από ένα δεύτερο ισπανικό αλιευτικό σκάφος, το πλήρωμα του οποίου είδε “πολλά διασκορπισμένα αντικείμενα” στο νερό.

Έχει ξεκινήσει επίσης μια καναδική αποστολή διάσωσης, με το Κοινό Συντονιστικό Κέντρο Διάσωσης (JRCC) του Χάλιφαξ να αναπτύσσει αλιευτικά σκάφη, ένα σκάφος διάσωσης και ένα ελικόπτερο.

Η Nores Marin, ιδιοκτήτρια του Villa del Pitanxo, αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια.

Με έδρα την πόλη Ποντεβέντρα στη βορειοδυτική ισπανική περιφέρεια της Γαλικίας, η Nores Group έχει στην κατοχή της αλιευτικά σκάφη που φθάνουν μέχρι τον Νότιο Ατλαντικό, ανοιχτά των καναδικών ακτών και μεταξύ Μαυριτανίας και Γουινέας-Μπισάου.

Σύμφωνα με τη Refinitiv data, το Villa del Pitanxo απέπλευσε από το λιμάνι Βίγκο της Γαλικίας στις 26 Ιανουαρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης