Ζήσης Ψάλλας
Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ζευγάρια σε όλο τον κόσμο θα απολαύσουν ρομαντικά δείπνα για να γιορτάσουν την αγάπη και τη σχέση τους. Η συσχέτιση μεταξύ διατροφής και ζευγαρώματος δεν είναι μοναδική για τον άνθρωπο, αλλά αντανακλάται σε όλα τα είδη σε όλο το ζωικό βασίλειο. Ωστόσο, οι άμεσοι φυσιολογικοί δεσμοί που συνδέουν την κατανάλωση τροφής και τις αναπαραγωγικές συμπεριφορές δεν είχαν ανακαλυφτεί μέχρι πρόσφατα.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, του Σαν Ντιέγκο, που μελετούν μύγες φρούτων αναφέρουν ότι ένα μόριο που απελευθερώνεται από το έντερο μετά από ένα γεύμα αλλάζει την εστίασή τους από το φαγητό στο ζευγάρωμα.
Δημοσιεύοντας τη μελέτη στο περιοδικό Nature, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πλούσια σε πρωτεΐνες τροφή πυροδοτεί την απελευθέρωση της διουρητικής ορμόνης 31 ή Dh31, ενός μορίου σηματοδότησης που ανακαλύφθηκε ότι απελευθερώνεται από το γαστρεντερικό σωλήνα της μύγας.
Η αναγνώριση αυτή του Dh31, ενός νευροπεπτιδίου που θεωρείται ένας τύπος χημικού αγγελιοφόρου, ανοίγει την πόρτα στην ανεξερεύνητη σε μεγάλο βαθμό περιοχή της επικοινωνίας εντέρου-εγκεφάλου πέρα από τη συμπεριφορά σίτισης.
Κατά τη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο τα ζώα αλλάζουν από μια συμπεριφορά επικεντρωμένη στη διατροφή σε μια νοοτροπία ζευγαρώματος, οι ερευνητές του UC San Diego και οι συνάδελφοί τους στο UC Santa Cruz χρησιμοποίησαν διάφορες μεθόδους για να φτάσουν στην ανακάλυψη του μορίου Dh31.
Για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους, οι ερευνητές πραγματοποίησαν γενετικά πειράματα στα οποία το Dh31 εξαλείφθηκε από τις μύγες φρούτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι μύγες συνέχισαν να τρέφονται και να εμποδίζεται η συμπεριφορά του ζευγαρώματος. Σε άλλα πειράματα ενεργοποίησαν το Dh31 και βρήκαν ότι οι μύγες γυρνούσαν γρήγορα προς την ερωτοτροπία. Αντί για τον εγκέφαλο, μια αναμενόμενη περιοχή για την απελευθέρωση του μορίου, βρήκαν ότι το Dh31 προέρχεται από το έντερο της μύγας.
«Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι το Dh31 είναι ένα μόριο σηματοδότησης που αναδιατάσσει την προτεραιότητα δύο ανταγωνιστικών συμπεριφορών: σίτιση έναντι ερωτοτροπίας απουσία Dh31, και ερωτοτροπία έναντι σίτισης όταν το Dh31 απελευθερώνεται από το έντερο», είπε ο Wang.
Ο Wang είπε ότι τα ευρήματα απλώς ξύνουν την επιφάνεια της κατανόησης του πώς λειτουργούν οι ορμόνες του εντέρου πέρα από τη σίτιση. Μελλοντική έρευνα θα διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο το μικροβίωμα επηρεάζει την επικοινωνία του εντέρου με τον εγκέφαλο.