Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Ο επίτροπος Várhelyi, σε απάντησή του προς την Ελληνίδα ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, παραδέχεται ότι, δυστυχώς, δεν έχει ακόμη επιτευχθεί πλήρης σεβασμός και προστασία της γλώσσας, της θρησκείας, του πολιτισμού, της πολιτιστικής κληρονομιάς και των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Τουρκία, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ερώτησή της, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, ότι:

– Εκπρόσωποι του Ελληνισμού στην Τένεδο κατήγγειλαν στη Βουλή των Ελλήνων, στις 20 και 21/10/2021, ότι στο νησί καταπατείται η εκκλησιαστική περιουσία και καταστρέφεται η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, καθώς γκρεμίζονται ξωκκλήσια και δεν επιστρέφονται στην Εκκλησία του νησιού οι ιδιοκτησίες της. Συγκεκριμένα, από τους 120 τίτλους που κατείχε η Εκκλησία του νησιού, ανάμεσά τους και σχολικά κτήρια, έχουν μέχρι σήμερα επιστραφεί οι 27, και από αυτούς τους 27 για τους 12 εκκρεμεί δικαστική διαμάχη.

– Η δραστηριότητα αυτή του τουρκικού κράτους, στην Τένεδο, συνιστά παραβίαση των διατάξεων της Συνθήκης της Λωζάννης, καθώς καταστρέφονται μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, καταπατώνται και δεν επιστρέφονται οι εκκλησιαστικές περιουσίες, ενώ το ελληνικό στοιχείο πιέζεται και με τρόπο κεκαλυμμένο απειλείται με εξάλειψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ρωτούσε δε την Κομισιόν τι προτίθεται να κάνει σχετικά με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα του τουρκικού κράτους, η οποία συνιστά παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης.

Αποφεύγοντας εντέχνως ν’ απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα, ο επίτροπος Várhelyi αναφέρεται στα όσα ήξεις-αφήξεις περιλαμβάνει η έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία το 2021, χωρίς να παίρνει θέση για το τι πρόκειται να πράξει η Κομισιόν.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του επιτρόπου:

«Απάντηση του κ. Várhelyi εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (9.2.2022)

Η Επιτροπή επισήμανε στην έκθεσή της του 2021 για την Τουρκία ότι απομένει ακόμη να εφαρμοστεί πλήρως το ψήφισμα 1625 (2008) του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας στις νήσους Gökçeada (Ίμβρος) και Bozcaada (Τένεδος). Επιπλέον, κατά την περίοδο αναφοράς, η Τουρκία δεν έλαβε μέτρα για την αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας όσον αφορά το ζήτημα των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων και της νομοθεσίας που καλύπτει όλα τα ζητήματα των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας.

Επιπροσθέτως, η έκθεση του 2021 για την Τουρκία επισημαίνει ότι, δυστυχώς, δεν έχει ακόμη επιτευχθεί πλήρης σεβασμός και προστασία της γλώσσας, της θρησκείας, του πολιτισμού, της πολιτιστικής κληρονομιάς και των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μειονοτήτων, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Επίσης, όπως απορρέει από τις υποχρεώσεις της βάσει του διαπραγματευτικού πλαισίου, η Τουρκία θα πρέπει να δεσμευτεί ρητά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, με προσφυγή, εφόσον απαιτείται, στο Διεθνές Δικαστήριο. Οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν ουσιαστικό μέρος της διαδικασίας προσέγγισης της Τουρκίας με την ΕΕ. Η Τουρκία θα πρέπει να απόσχει από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να τις βλάψει».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης