Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

Ο Γιώργος Κατσιφής είναι ένας πολυτάλαντος καλλιτέχνης, συγγραφέας και σκηνοθέτης, που παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει αφήσει ήδη το στίγμα του στον καλλιτεχνικό χώρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα ήθελα να βγουν κι άλλοι σκηνοθέτες και συγγραφείς στην ηλικία μου. Αν κάποιος μπορεί να μιλήσει καλύτερα για τη γενιά μας, είμαστε εμείς. Γι’ αυτό τα έργα μου τα ακολουθούν και μεγαλύτερες ηλικίες. Νιώθουν ότι βλέπουν τα παιδιά τους στα έργα μου. Τα παιδιά τους όπως είναι, όχι όπως θέλουν να τους βλέπουν αυτοί» αναφέρει ο Γιώργος στο zougla.gr με αφορμή το νέο του θεατρικό έργο «Νόμοι της έλξης», το οποίο ανεβαίνει στο Θέατρο 104, σε σκηνοθεσία του ίδιου, από την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου.

«Επειδή δουλεύω πολύ, τις περιόδους που έχω ελεύθερο χρόνο έχω ανάγκη από πάρτι, χορό, διασκέδαση. Γενικά είμαι κοινωνικός και πάντα μ’ αρέσει να γνωρίζω κόσμο. Συνήθως όταν ταιριάζω με έναν άνθρωπο στο χιούμορ, σίγουρα θα κάνουμε παρέα» εξομολογείται ο αξιόλογος καλλιτέχνης, ο οποίος αποκαλύπτει τι ονειρεύεται για την καλλιτεχνική του διαδρομή, καθώς και τι είναι λύτρωση για αυτόν.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποια ήταν η αφορμή για να γράψετε το νέο σας θεατρικό έργο «Νόμοι της έλξης»;

Η αλήθεια είναι ότι γράφτηκε σαν νέο έργο γιατί έτσι το ένιωσα. Αλλά δεν είναι, το είχα γράψει το 2017 και έχει παρασταθεί το 2018 από τον Ιωάννη Μπακογεώργο. Στην ηλικία των 19, φυσικά, το πρώτο που σκεφτόμουν να γράψω ήταν μια ρομαντική κομεντί. Απλώς το έκανα με τον δικό μου τρόπο.

Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση και για την εμπειρία σας κατά την περίοδο των προβών;

Νομίζω, τα είπα όλα στο σκηνοθετικό μου σημείωμα για την παράσταση. Οι πρόβες θα μου λείψουν πολύ! Περνούσαμε ωραία, επικοινωνούσαμε, κάναμε οργανωμένη δουλειά, ενώ παράλληλα διασκεδάζαμε, κάναμε χιούμορ και βγαίναμε βόλτες.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε ως συγγραφέας και σκηνοθέτης του έργου «Νόμοι της έλξης»;

Να είμαστε ειλικρινείς με τα συναισθήματά μας για να υπάρχει ροή και ισορροπία στις ανθρώπινες σχέσεις. Αλλά, για να είσαι ειλικρινής με τους άλλους, πρέπει πρώτα να είσαι με τον εαυτό σου.

Tελικά, όλες οι καταστάσεις που μας έχουν πονέσει στο τέλος μάς λυτρώνουν;

Πρέπει να τις πενθήσουμε πρώτα. Όταν όμως πατήσουμε στα πόδια μας και πάμε ένα βήμα παρακάτω, καταλαβαίνουμε το μάθημα που πήραμε. Αυτό για εμένα είναι λύτρωση.

Είστε συγγραφέας και σκηνοθέτης. Με ποια ιδιότητα νιώθετε πιο ολοκληρωμένος;

Ο δρόμος κάθε έργου είναι να γίνει παράσταση. Και σαν συγγραφέα αυτό με ολοκληρώνει. Απλώς, όταν κάνω και εγώ τη σκηνοθεσία και ολοκληρώνεται (χωρίς να είναι απαραίτητο ότι τα καταφέρνω πάντα) από εμένα, τότε είναι διπλή χαρά.

Πόσο δύσκολο είναι για τους καλλιτέχνες όλο αυτό που βιώνουν τα τελευταία χρόνια;

Εγώ είμαι νέος στον χώρο, οπότε έτσι έμαθα να δουλεύω. Σε αυτά τα δεδομένα προσαρμόστηκα, όσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα πάντα.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον; Πώς θα θέλατε να είναι το θέατρο;

Θα ήθελα να γίνονται εφηβικά έργα. Θα ήθελα να βγουν κι άλλοι σκηνοθέτες και συγγραφείς στην ηλικία μου. Αν κάποιος μπορεί να μιλήσει καλύτερα για τη γενιά μας, είμαστε εμείς. Γι’ αυτό τα έργα μου τα ακολουθούν και μεγαλύτερες ηλικίες. Νιώθουν ότι βλέπουν τα παιδιά τους στα έργα μου. Τα παιδιά τους όπως είναι, όχι όπως θέλουν να τους βλέπουν αυτοί. Αυτό είναι και το πιο κολακευτικό σχόλιο που μου έχουν κάνει. Ότι μετά το έργο μου θα είναι καλύτεροι γονείς.

Τα θέματα της κακοποιητικής συμπεριφοράς που αφορούν τον χώρο του θεάματος πόσο σας προβληματίζουν;

Πολύ. Είχα την τύχη να έχω έναν υπέροχο δάσκαλο που με σεβόταν, πίστεψε σε εμένα και με έκανε να πιστέψω στον εαυτό μου. Έμαθα σε αυτή τη συμπεριφορά, οπότε δεν μπορώ να δεχτώ κανενός είδους αγένεια. Αλλά στον χώρο είναι δεδομένο ότι, για να γίνει μια σωστή δουλειά, πρέπει να φέρεσαι με αυτόν τον τρόπο. Βλέπω τους ηθοποιούς με τους οποίους δουλεύω όταν είναι μόλις μετά τη σχολή να νιώθουν εντελώς ευνουχισμένοι. Βλέπω απίστευτα ταλέντα που δεν τους έχουν μάθει να νιώθουν ασφάλεια και να πιστεύουν στις ικανότητές τους.

Πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας εκτός σκηνής σε κάποιον που θα ενδιαφερόταν να σας γνωρίσει; Τι σας αρέσει να κάνετε όταν δεν εργάζεστε;

Πάρτι άνιμαλ σίγουρα. Επειδή δουλεύω πολύ, τις περιόδους που έχω ελεύθερο χρόνο έχω ανάγκη από πάρτι, χορό, διασκέδαση. Γενικά είμαι κοινωνικός και πάντα μ’ αρέσει να γνωρίζω κόσμο. Συνήθως όταν ταιριάζω με έναν άνθρωπο στο χιούμορ, σίγουρα θα κάνουμε παρέα.

Τι ονειρεύεστε για την καλλιτεχνική σας διαδρομή;

Να έχω να πω πράγματα. Να εξελίσσομαι, να πειραματίζομαι, να τολμάω, να μην ξεχνάω πώς ξεκίνησα.

Ετοιμάζετε κάτι άλλο;

Περιμένω την πρεμιέρα για να σχεδιάσω τις διακοπές μου. Χρειάζομαι ένα διάλειμμα πριν την επόμενή μου δουλειά.

«Νόμοι της έλξης»: Tο νέο θεατρικό έργο του Γιώργου Κατσιφή έρχεται στο Θέατρο 104

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης