Η έκθεση- αφιέρωμα στην Αλίκη Ψαχαροπούλου μάς ταξιδεύει στις εξέχουσες στιγμές της ανθρώπινης και καλλιτεχνικής ζωής της καλλιτέχνιδας, από την Μπιενάλε της Βενετίας του 1948 και την Ρωμαϊκή Τετραετή, μέχρι το 2000, από τον μαγικό ρεαλισμό του Casorati, στον μετακυβισμό, στον εξπρεσιονισμό, στο μη εικονιστικό, σε μια διπλή χρονολογική και εννοιολογική – ιδεολογική  διαδρομή που εμπνεύστηκαν και επιμελήθηκαν οι Michele Casaccia, Enea Chersicola και Nathan Marin.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας συμμετέχει στη διοργάνωση της εικαστικής έκθεσης, η οποία πραγματοποιείται από τον πολιτιστικό σύλλογο «Studio Psacaropulo», επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση της ελληνικής καταγωγής ζωγράφου Αλίκης Ψαχαροπούλου (1921-2018). Η έκθεση φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του Δήμου Τεργέστης «Sala Veruda di Palazzo Costanzi», έχει διάρκεια έως τις 23 Ιανουαρίου 2022, ενώ τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2021.

Είκοσι χρόνια μετά την τελευταία  ατομική έκθεση που επιμελήθηκε ο Sergio Molesi (ο οποίος με αυτό έβαλε τα θεμέλια για μια «ιστορική αναγνώριση» έτοιμη να εμπλουτιστεί με τις νέες κριτικές συνεισφορές των Claudia Crosera, Nicoletta Zanni, Massimo De Grassi, Maria Campitelli και Massimo Premuda) εκτίθενται όχι μόνο τα έργα των τελευταίων είκοσι ετών, αλλά και αδημοσίευτοι, ξεχασμένοι πίνακες και όλα εκείνα τα έργα που προέκυψαν από την έρευνα που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η οποία με στόχο να δώσει νέο φως στην τέχνη της Alice Psacaropulo, στην καταγραφή του έργου της και σε ορισμένες περιπτώσεις να ξαναγράψει την ιστορία της τέχνης της Τεργέστης. Εμβληματικό έργο της καλλιτέχνιδας υπ’ αυτή την έννοια είναι το «Μεγάλο μαρτύριο του San Giusto» που παρουσιάστηκε το 1946 στην πρώτη Έκθεση Ιερής Τέχνης της περιοχής Giulia που μόλις συντηρημένος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρωτοβουλία της διοργάνωσης αποτελεί μέρος ευρύτερου σχεδίου για την προστασία και αξιοποίηση της κληρονομιάς που άφησε η ζωγράφος και αποτελεί τον βασικό σκοπό του πολιτιστικού συλλόγου «Studio Psacaropulo»,  που δημιουργήθηκε για να διαχειριστεί το πρώτο σπίτι της καλλιτέχνιδας στην περιφέρεια Φριούλι Βενέτσι Τζούλια το οποίο είναι ανοιχτό στο κοινό και συμμετέχει στο δίκτυο «Μικρά Ιταλικά Μουσεία» (APM). Η έκθεση συνδιοργανώνεται με την Tivarnella Art Consulting και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Τεργέστης, του Casali Foundation, της Banca di Cividale, της Κοινότητας Ελλήνων Ορθοδόξων Τεργέστης και  του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ιταλίας, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Επίτιμου Προξενείου της Ελλάδος στην Τεργέστη.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας (www.hfc-worldwide.org/trieste) δραστηριοποιείται από το 2008 και έχει την έδρα του στην Τεργέστη. Σκοπός του είναι η  διάδοση του Ελληνικού πολιτισμού και της Ελληνικής Γλώσσας, η ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου και η άσκηση πολιτιστικής διπλωματίας στην Ιταλία, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ενίσχυση των πολιτιστικών και μορφωτικών ανταλλαγών και συνεργιών μεταξύ Ιταλικών και Ελληνικών πολιτιστικών, μορφωτικών και εκπαιδευτικών φορέων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης