Μία από τις καλύτερες ομάδες της Ρωσίας είναι η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Η ομάδα του Λουτσιάνο Σπαλέτι έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια μάλιστα να κάνει αισθητή την παρουσία της και εκτός συνόρων.

Κορυφαία ευρωπαϊκή στιγμή της αντιπάλου της ΑΕΚ αποτελεί φυσικά η κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA το 2008 κόντρα στην Ρέιντζερς, με τον Άντβοκάατ στον πάγκο της. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η Ζενίτ δεν ξυπνάει καλές μνήμες για την ελληνική ομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κι αυτό γιατί ο «δικέφαλος», την περίοδο 2004-05, είχε ηττηθεί με το… βαρύ με 5-1 στους ομίλους του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ενώ και την επόμενη σεζόν είχε αποκλειστεί στα προκριματικά 0-0, 0-1 στο ΟΑΚΑ με γκολ του Αρσάβιν.

Η ομάδα του Σπαλέτι γνώρισε τον αποκλεισμό από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ από την Οσέρ, καθώς, παρά τη νίκη της με 1-0 στο πρώτο ματς, ηττήθηκε με 2-0 στη Γαλλία.

Στις εγχώριες διοργανώσεις τερμάτισε στη δεύτερη θέση πίσω από τη Ρούμπιν Καζάν. Το μοναδικό πρωτάθλημα της ιστορίας το κατέκτησε το 2007, ενώ έχει και δύο κύπελλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ζενίτ ανήκει στην εταιρεία φυσικού αερίου Γκαζπρόμ, η οποία δεν φείδεται χρημάτων, ξοδεύοντας αρκετά χρήματα για την ενίσχυσή της.

Οι διοικούντες τη ρωσική ομάδα δαπάνησαν αρκετά χρήματα και το φετινό καλοκαίρι, αφού η Ζενίτ απέκτησε έναντι 24 εκατομμυρίων ευρώ τον πρώην παίκτη της ΑΕΚ Μπρούνο Άλβες από την Πόρτο και τον σέντερ φορ Μπουχάροφ από την Ρούμπιν Καζάν, ξοδεύοντας ανάλογο ποσό.

Από το ρόστερ της ξεχωρίζουν παίκτες εγνωσμένης αξίας, όπως οι Πορτογάλοι Φεράντο Μέιρα και Ντάνι, ενώ πολύτιμες μονάδες για την Ζενίτ αποτελούν και οι Ρώσοι Κερζάκοφ, Σέμακ Ντενίσοφ και Σιρόκοφ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης