«Πρωτοχρονιά στο σπίτι μόνο με την οικογένειά μας» προτείνουν οι ειδικοί λόγω της εκτίναξης των περιστατικών μόλυνσης, καθώς επικρατεί η παραλλαγή Όμικρον, και για πρώτη φορά οι αριθμοί των θετικών τεστ ξεπερνούν τα 35.000 στον ελλαδικό χώρο. Το γεγονός ότι μετά τα Χριστούγεννα ο αριθμός των περιστατικών χτύπησε «κόκκινο» ανάγκασε την κυβέρνηση να αξιολογήσει την κατάσταση και να θέσει σε εφαρμογή τα νέα μέτρα πιο νωρίς απ’ ό,τι αρχικά προβλεπόταν (3 Ιανουαρίου).
Την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε η ΚΥΑ με τα νέα μέτρα όσον αφορά την εστίαση, τη διασκέδαση και την τηλεργασία.
Αν επιλέξουμε να γιορτάσουμε την αλλαγή του χρόνου σε κάποιο κέντρο διασκέδασης, πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής:
– Η λειτουργία των καταστημάτων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (31.12) είναι έως τις 02:00.
– Απαγορεύεται η μουσική.
– Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι.
– Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας από το προσωπικό του καταστήματος, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος.
– Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test).
Με στόχο να αποφευχθεί η μεταφορά της μαζικής βραδινής διασκέδασης σε άλλους μισθωμένους χώρους για διενέργεια πάρτι, ακόμη και με πληρωμή, απαγορεύονται τα οργανωμένα πάρτι σε ιδιωτικούς ή και δημόσιους χώρους.
Επιλέγουμε την παρέα με την οποία θα διασκεδάσουμε
Ιδιαίτερη προσοχή συστήνουν οι επιστήμονες στις ενδοοικογενειακές και κοινωνικές μας επαφές, για λόγους αποφυγής της περαιτέρω διασποράς του ιού. Προτείνουν οι συγκεντρώσεις να είναι μικρού μεγέθους, να αποφεύγουμε άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα πιθανής λοίμωξης, μην αψηφούμε τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος (καταρροή, πονοκέφαλος, κόπωση, φτέρνισμα, πονόλαιμος) και, ανεξάρτητα από τον εμβολιασμό, διενέργεια αντιγονικού τεστ. Μάλιστα, τα νεαρά άτομα θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικά και να αποφεύγουν να συναναστρέφονται με ευάλωτους συγγενείς τους.
Όσον αφορά τα τεστ, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας κυρία Μίνα Γκάγκα, αν είναι θετικό το rapid test, δεν απαιτείται PCR, εκτός αν κάποιος επιθυμεί να εκδώσει πιστοποιητικό νόσησης, σημείωσε η ίδια, αναφερόμενη κυρίως στους εμβολιασμένους, που κινδυνεύουν λιγότερο.
Η ίδια ανέφερε ότι είναι πολύ μεγάλος ο φόρτος εργασίας στα διαγνωστικά κέντρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει και μεγάλη ταλαιπωρία στους πολίτες που θέλουν να κάνουν rapid test ή PCR τεστ.
Γι’ αυτό και παρότρυνε όσους βγουν θετικοί στο rapid test να μην κάνουν PCR, καθώς το αποτέλεσμα αυτό δείχνει ότι έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό και το υψηλό ιικό φορτίο εντοπίζεται άμεσα και από το rapid test.
Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ημέρες άνοιξε η πλατφόρμα για δωρεάν self test από τα φαρμακεία για τις γιορτές. Ένα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι κι άλλο ένα για το πρωτοχρονιάτικο.
Επιπλέον, προτείνεται:
– Αποφυγή συμμετοχής σε συναντήσεις με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα πιθανής λοίμωξης COVID-19 ανεξαρτήτως εργαστηριακής επιβεβαίωσης (rapid test, PCR test) ή έχουν έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένα περιστατικά μόλυνσης.
– Συναντήσεις όσο το δυνατόν περιορισμένων ομάδων ατόμων (social bubbles) κατά τη διάρκεια των εορτών.
– Εάν είναι απαραίτητη η συνεύρεση με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, συστήνεται οι «επισκέπτες» να έχουν εκ των προτέρων προβεί προληπτικά σε αυτοέλεγχο νόσησης (self test), ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στα ευπαθή άτομα.
– Σε όλες τις συναθροίσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα μέτρα φυσικής απόστασης, χρήσης μάσκας, υγιεινής χεριών, αναπνευστικής υγιεινής, μειωμένης παραμονής σε κλειστούς χώρους και επαρκούς και συστηματικού αερισμού του χώρου.
– Οι κλειστοί χώροι θα πρέπει να αερίζονται με φρέσκο αέρα για όσο περισσότερη ώρα γίνεται.
– Οι χώροι με συνωστισμό θα πρέπει να αποφεύγονται, ακόμη κι εάν αυτοί είναι εξωτερικοί, ενώ θα πρέπει να εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις περί χρήσης μάσκας.
– Άτομα που έχουν τεθεί σε περιορισμό λόγω επαφής υψηλού κινδύνου με επιβεβαιωμένα περιστατικά μόλυνσης, καθώς και άτομα με θετικό διαγνωστικό τεστ ή με συμπτώματα πιθανής λοίμωξης COVID-19 δεν θα πρέπει να συμμετέχουν σε ομαδικές συναντήσεις.
– Ακόμα και ασυμπτωματικά άτομα με πρόσφατο αρνητικό διαγνωστικό τεστ θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα καθορισμένα μέτρα προστασίας.