Ένα σπονδυλωτό αφήγημα, που συνθέτει τραγικά και κωμικά στοιχεία, δημιούργησε, μέσα από τον φωτογραφικό του φακό, ο τριτοετής φοιτητής Κινηματογράφου του ΑΠΘ Βασίλης Παντελίδης, κερδίζοντας με τις εικόνες του τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή στην 8η Παγκόσμια Μπιενάλε Φοιτητικής Φωτογραφίας, που επέλεξε το πρότζεκτ «Μονόλογοι/Monologues (2021)» για το 1ο βραβείο του διαγωνισμού.
«Προσπαθώ να αφηγηθώ μία ιστορία. Ο χρόνος, η ταυτότητα, το σώμα, η μνήμη, οι συμβολισμοί, τα στερεότυπα, όλα αυτά υπάρχουν στις φωτογραφίες. Σίγουρα με ενδιαφέρει η αφήγηση», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλης Παντελίδης, που κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ 170 φοιτητών από όλο τον κόσμο στην Παγκόσμια Μπιενάλε, η οποία διοργανώθηκε από την Ακαδημία Τεχνών του Πανεπιστημίου του Νόβι Σαντ.
Η φωτογραφική εργασία, σύμφωνα με τον δημιουργό της, αποτελείται από μία σειρά εννοιολογικών αυτό-πορτρέτων, ετερόκλητων επεισοδίων που ανιχνεύουν την ανθρώπινη κατάσταση, αποτέλεσμα ζύμωσης μεταξύ του τραγικού και του κωμικού της ζωής.
«Βλέπω και το κωμικό και το τραγικό στοιχείο, αυτές είναι οι αναφορές μου και ξεκινάω να πω κάτι, γιατί πιστεύω ότι λίγο- πολύ, οι έννοιες κωμικού- τραγικού συνυπάρχουν στη ζωή», πρόσθεσε ο κ. Παντελίδης, εξηγώντας ότι «με ενδιαφέρει περισσότερο το τι βλέπει το κοινό, δεν προσπαθώ να επιβάλω ένα νόημα συγκεκριμένο».
Η πρώτη εικόνα της σειράς «Μονόλογοι/Monologues», που εξελίσσεται με την προσθήκη και νέων έργων, δημιουργήθηκε το 2018 και η πιο πρόσφατη το 2021. Τον φοιτητή συνεχάρη για τη διεθνή διάκριση ο πρύτανης του ΑΠΘ καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, σημειώνοντας ότι η βράβευση του «αντανακλά το υψηλό επίπεδο σπουδών που επιτελείται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και να συνεχίσουν, με όλα τα εφόδια που παίρνουν από το ΑΠΘ, να διεκδικούν τα όνειρά τους».
Στην Παγκόσμια Μπιενάλε Φοιτητικής Φωτογραφίας συμμετέχουν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές πανεπιστημιακών Τμημάτων και Κολεγίων που συμπεριλαμβάνουν το αντικείμενο της φωτογραφίας στο πρόγραμμα σπουδών τους. Οι φοιτητές συμμετέχουν στον Διαγωνισμό με πρωτότυπα έργα, τα οποία δημιουργούνται στο πλαίσιο των σπουδών τους.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ