Ο επικεφαλής του τμήματος Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε τις χώρες να προετοιμαστούν για μια «σημαντική αύξηση» των περιστατικών της Covid-19 καθώς η «Όμικρον» εξαπλώνεται, επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής η παραλλαγή αυτή κυκλοφορεί κυρίως μεταξύ νεαρών ενηλίκων.

Αφότου εμφανίστηκε, στα τέλη Νοεμβρίου, η «Όμικρον» έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 38 από τις 53 χώρες που ανήκουν στο ευρωπαϊκό τμήμα του ΠΟΥ. Ήδη έχει επικρατήσει σε πολλές από αυτές, όπως στη Δανία, στην Πορτογαλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ο Χανς Κλούγκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βιέννη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Βλέπουμε άλλη μια θύελλα να έρχεται. Μέσα σε μερικές εβδομάδες η Όμικρον θα επικρατήσει σε περισσότερες χώρες της περιοχής, ωθώντας τα ήδη πιεσμένα συστήματα υγείας στο χείλος του γκρεμού», τόνισε.

Στο ευρωπαϊκό τμήμα ανήκουν μεταξύ άλλων η Ρωσία, άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και η Τουρκία. Τα δεδομένα του ΠΟΥ δείχνουν ότι η περιοχή αυτή τις τελευταίες εβδομάδες κατέγραφε τον υψηλότερο αριθμό περιστατικών της Covid-19, σε σύγκριση με τον πληθυσμό της, από οποιαδήποτε άλλη. Ακόμη και πριν εμφανιστεί η «Όμικρον», οι ειδικοί προειδοποιούσαν ότι μέχρι τον Μάρτιο μπορεί να θρηνούσαμε άλλους 700.000 νεκρούς.

Μέχρι στιγμής, το 89% των περιστατικών της «Όμικρον» στην Ευρώπη παρουσιάζει συμπτώματα όπως βήχα, πονόλαιμο και πυρετό. Τα περισσότερα περιστατικά εντοπίζονται σε πόλεις, μεταξύ νέων ενηλίκων (20-40 ετών) που προσβλήθηκαν σε κοινωνικές συναθροίσεις και στον χώρο εργασίας τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο τεράστιος όγκος των νέων λοιμώξεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες νοσηλείες και εκτεταμένη αναταραχή στα συστήματα υγείας και σε άλλες κρίσιμες υπηρεσίες», σημείωσε ο Κλούγκε, προτρέποντας τους πολίτες να εμβολιαστούν και να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές τους. «Οι κυβερνήσεις και οι Αρχές πρέπει να προετοιμάσουν τα συστήματα ανταπόκρισης για μια σημαντική αύξηση», κατέληξε.

Σε μίνι lockdown η Πορτογαλία

Οι Αρχές της Πορτογαλίας αποφάσισαν την Τρίτη να κλείσουν τα νυχτερινά κέντρα και τα μπαρ και συνέστησαν στους πολίτες να εργαστούν από το σπίτι από την 26η Δεκεμβρίου έως τουλάχιστον την 9η Ιανουαρίου, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά της Covid-19 κατά την περίοδο των εορτών.

Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε, επίσης, ότι ένα αρνητικό τεστ κορονοϊού θα είναι υποχρεωτικό για τη διαμονή στα ξενοδοχεία της χώρας και δήλωσε πως οι Αρχές θα περιορίσουν τις υπαίθριες συγκεντρώσεις σε 10 άτομα ανά ομάδα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Γερμανία: Έως δέκα άτομα οι συναθροίσεις ακόμα και για εμβολιασμένους

Σημαντικούς περιορισμούς ακόμη και για εμβολιασμένους και ιαθέντες, αναστολή λειτουργίας των νυχτερινών κλαμπ, διεξαγωγή των μεγάλων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων χωρίς θεατές, καθώς και ακύρωση των παραδοσιακών πρωτοχρονιάτικων πάρτι, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς εν όψει του «κύματος Όμικρον», που εκτιμάται ότι θα πλήξει με μεγάλη σφοδρότητα τη χώρα.

Ομοσπονδία και κρατίδια συμφώνησαν ότι από «το αργότερο» τις 28 Δεκεμβρίου επιτρέπεται η συνάθροιση έως και 10 ατόμων -ακόμη και αν πρόκειται για εμβολιασμένους και ιαθέντες-, ενώ δεν συνυπολογίζονται τα παιδιά κάτω των 14 ετών. Επιπλέον, οι ανεμβολίαστοι μπορούν να συναντώνται μόνο με δύο άτομα από άλλο νοικοκυριό.

Τα νυχτερινά κλαμπ και οι ντισκοτέκ θα παραμείνουν κλειστά και οι μεγάλες αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως οι ποδοσφαιρικοί αγώνες της Bundesliga, θα πραγματοποιούνται χωρίς θεατές. Ο καγκελάριος δικαιολόγησε την έναρξη ισχύος των μέτρων μετά τα Χριστούγεννα παραπέμποντας στην προηγούμενη εμπειρία, σύμφωνα με την οποία, όπως είπε, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα δεν αποτέλεσαν αφορμή έκρηξης των περιστατικών.

Ισπανία: 49.823 μολύνσεις σε μία ημέρα – Οι μισές αποδίδονται στην «Όμικρον»

Η Ισπανία κατέγραψε ρεκόρ περιστατικών της Covid-19, με 49.823 μολύνσεις μέσα σε 24 ώρες, και η παραλλαγή «Όμικρον», που είναι πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες, ευθύνεται για σχεδόν τις μισές από αυτές, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Κατά τις τελευταίες 14 ημέρες καταγράφονταν κατά μέσο όρο 695 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους. Το διάστημα 6-12 Δεκεμβρίου το 47% των νέων περιστατικών οφειλόταν στην «Όμικρον». Η Ισπανία είναι μία από τις χώρες που είχαν πληγεί περισσότερο κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Δανία: Κυρίαρχη πλέον η «Όμικρον», απόλυτο ρεκόρ περιστατικών

Λιγότερο από έναν μήνα μετά την πρώτη ανίχνευσή της στη χώρα, η παραλλαγή «Όμικρον« επικρατεί πλέον στη Δανία μεταξύ των νέων περιστατικών της Covid-19, που ανήλθαν σήμερα σε αριθμό-ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας.

Η δανέζικη Αρχή Ελέγχου των Μεταδοτικών Νόσων (SSI) «θεωρεί ότι η Όμικρον είναι στο εξής η κυρίαρχη παραλλαγή και βρίσκεται σε αύξηση», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Μάγκνους Χένικε, στο Twitter. «Παρατηρούμε μια εξέλιξη της επιδημίας, με απόλυτο ρεκόρ μολύνσεων σήμερα», τόνισε.

Στη σκανδιναβική χώρα των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων, 13.558 νέα περιστατικά καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο – πρωτόγνωρος αριθμός στη χώρα. Περισσότερα από αυτά τα 500 περιστατικά είναι επαναμολύνσεις, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Παρίσι: Μία στις τρεις μολύνσεις είναι «Όμικρον»

Σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση, περισσότερες από μία στις τρεις μολύνσεις στο Παρίσι φαίνεται στο εξής να συνδέεται με την «Όμικρον».

ΗΠΑ: Κυρίαρχη στο εξής η «Όμικρον»

Υγειονομικοί αξιωματούχοι της Πολιτείας Τέξας ανέφεραν πως καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος ασθενούς που είχε μολυνθεί από την παραλλαγή «Όμικρον» του νέου κορωνοϊού εξαιτίας επιπλοκών της Cοvid-19, σημείωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

Πιστεύεται πως πρόκειται για τον πρώτο θάνατο εξαιτίας της παραλλαγής αυτής του SARS-CoV-2 στις ΗΠΑ, σημείωσαν οι αξιωματούχοι της κομητείας Χάρις, πρόσθεσε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Νωρίτερα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) -η κυριότερη ομοσπονδιακή υπηρεσία δημόσιας υγείας της χώρας- ανακοίνωναν ότι η «Όμικρον» αντιστοιχούσε σε πάνω από το 73% των μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε τη 18η Δεκεμβρίου, κάτι που σημαίνει πως πλέον είναι η κυρίαρχη.

Νορβηγία: Τετραπλασιάστηκε σε μία εβδομάδα ο αριθμός των περιστατικών της Όμικρον

Στη Νορβηγία, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των περιστατικών της «Όμικρον» τετραπλασιάστηκε σε μία εβδομάδα, περνώντας από τα 900 περιστατικά στις 13 Δεκεμβρίου, σε 3.871 τη Δευτέρα. Ωστόσο, κανένα από αυτά δεν χρειάστηκε σε αυτό το στάδιο νοσηλεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης