Ο ανώτατος διαπραγματευτής του Ιράν δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, πως επιμένει στις θέσεις που διατύπωσε η Τεχεράνη όταν οι συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα διακόπηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι απεσταλμένοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας έκαναν έκκληση για μεγαλύτερη αίσθηση επείγοντος, καθώς οι διεθνείς δυνάμεις επανέλαβαν τις διαπραγματεύσεις στη Βιέννη.

Οι έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν στη Βιέννη, στις οποίες διπλωμάτες από τα εναπομείναντα μέρη της συμφωνίας -Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα- πηγαινοέρχονται ανάμεσά τους επειδή η Τεχεράνη αρνείται την άμεση επαφή με την Ουάσινγκτον, αποσκοπούν να επαναφέρουν τις δύο πλευρές στην πλήρη συμμόρφωση με τη συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συζητήσεις της περασμένης εβδομάδας διακόπηκαν με Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους να εκφράζουν απογοήτευση για τις σαρωτικές απαιτήσεις που προέβαλε η νέα, σκληροπυρηνική κυβέρνηση του Ιράν υπό τον αντιδυτικό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι, η εκλογή του οποίου τον Ιούνιο προκάλεσε μια πεντάμηνη διακοπή των συνομιλιών.

«Το Ιράν υπογράμμισε πως συνεχίζει σοβαρά τις συνομιλίες στη βάση της προηγούμενης θέσης του», δήλωσε ο Αλί Μπαγκερί Κάνι στους δημοσιογράφους μετά την επανάληψη των συνομιλιών στη Βιέννη.

«Το Ιράν είναι σοβαρό για την επίτευξη συμφωνίας εφόσον ετοιμαστεί το έδαφος…Το γεγονός πως όλες οι πλευρές θέλουν να συνεχιστούν οι συνομιλίες δείχνει πως όλες οι χώρες θέλουν να περιοριστούν τα κενά», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Ενρίκε Μόρα, ο συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνομιλίες, είπε πως οι πλευρές «δεν έχουν (στη διάθεσή τους) όλο τον χρόνο του κόσμου».

«Αυτό που αισθάνθηκα σήμερα το πρωί ήταν από… όλες τις αντιπροσωπείες μια ανανεωμένη αίσθηση σκοπού στην ανάγκη να εργαστούμε και να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για την αναβίωση του ΚΟΣΔ», είπε ο Μόρα, χρησιμοποιώντας την επίσημη ονομασία της συμφωνίας, Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης.

Ο Ρώσος απεσταλμένος είπε πως η σύντομη συνάντηση ήταν εποικοδομητική και πως όλες οι πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη να αποκατασταθεί η συμφωνία «επιτυχώς και γρήγορα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βάσει της συμφωνίας του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις, το Ιράν περιόρισε το πυρηνικό πρόγραμμά του, το οποίο θα μπορούσε, όπως φοβάται η Δύση, να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη όπλων κάτι το οποίο αρνείται η Τεχεράνη, σε αντάλλαγμα για τη χαλάρωση των κυρώσεων των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΟΗΕ.

Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία το 2018 και επανάφερε σκληρές αμερικανικές κυρώσεις και το Ιράν άρχισε, έναν χρόνο αργότερα, να παραβιάζει τους πυρηνικούς περιορισμούς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης