Συσκευή: Apple iPhone 13 Pro Max

Πληροφορίες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά:

Επεξεργαστής: Apple A15 Bionic (5 nm)
Οθόνη: Super Retina XDR OLED display, 6.7″ (2778 x 1284 pixels, 458 ppi / 19.5:9) @120Hz / HDR10 / Dolby Vision / Ολεοφοβική επίστρωση / Gorilla Glass μπροστά και πίσω / Wide color gamut / True-tone / 1200 nits (μέγιστη φωτεινότητα)
Μνήμη: 6GB RAM // 128GB/256GB/512GB/1TB NVme αποθ. Χώρος
Χαρακτηριστικά πίσω κάμερας:

  • Ευρυγώνιος: 12MP, f/1.5, 26mm, dual pixel PDAF, Sensor-Shift OIS
  • Τηλεφακός: 12MP, f/2.8, 77mm, PDAF, OIS, 3x optical zoom
  • Υπερευρυγώνιος: 12MP, f/1.8, 13mm, 120˚, PDAF
  • Αισθητήρας βάθους: TOF 3D LiDAR scanner

Δυνατότητες πίσω κάμερας: 4K@24/30/60fps, 1080p@30/60/120/240fps, 10‑bit HDR, Dolby Vision HDR (έως 60fps), ProRes, Cinematic mode, καταγραφή στερεοφωνικού ήχου, Dual-LED dual-tone flash.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηριστικά εμπρόσθιας κάμερας:

  • Ευρυγώνιος: 12MP, f/2.2, 23mm
  • Αισθητήρας βάθους και βιομετρικών στοιχείων: SL 3D

Δυνατότητες εμπρόσθιας κάμερας: 4K@24/25/30/60fps, 1080p@30/60/120fps, gyro-EIS, HDR

Μπαταρία: 4352 mAh / Γρήγορη ενσύρματη φόρτιση 27W, ασύρματη φόρτιση Qi 7.5W, MagSafe ασύρματη φόρτιση 15W
Λειτουργικό σύστημα: iOS 15
Διαστάσεις: 160.8 x 78.1 x 7.7 χιλιοστά
Αδιαβροχοποίηση: IP68
Βάρος: 240 γραμμάρια
Συνδέσεις: WLAN: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, dual-band, hotspot/ Bluetooth 5.0, A2DP, LE / GPS with A-GPS, GLONASS , GALILEO, BDS, QZSS / NFC / Lightning Port
Χρώματα: Graphite, Gold, Silver, Sierra Blue
Υποστήριξη Dual SIM: Υποστηρίζεται μία συμβατική Nano-SIM και μία eSIM παράλληλα
Τιμή: Από 1.339€ έως 1.999€

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το βίντεο:

Η Apple πρόσφατα παρουσίασε και στη συνέχεια λάνσαρε τη νέα γενιά iPhone, δεχόμενη αυστηρή κριτική από το κοινό για την επιλογή της να κρατήσει σχεδόν απαράλλαχτο το design της σειράς, καθώς και αρκετά από τα χαρακτηριστικά της, σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Εγείρεται έτσι, δικαίως, το ερώτημα του πόσο αναγκαία κρίνεται η αγορά του, τόσο από τους χρήστες του περσινού μοντέλου, όσο και από εκείνους που έχουν κρατήσει μια παλιότερη συσκευή ή διαπραγματεύονται τη μετάβαση από το αντίπαλο στρατόπεδο του Android.
 

Καλύτερο από το 12;

Οι πρώτες εμπειρίες μας με το iPhone 13 φανέρωσαν συγκεκριμένα σημεία που το νέο smartphone υπερτερεί σε σχέση με τον προκάτοχό του και, ίσως, με τον υπόλοιπο ανταγωνισμό, επίσης. Η σύντομη απάντηση, λοιπόν, είναι πως μπορεί στην όψη να μην διαφέρει καθόλου, όμως στα… ενδότερα υπάρχουν ουσιαστικές βελτιώσεις.
 

Η μπαταρία σε όλα τα κινητά της σειράς 13 κρατά περισσότερο από τα αντίστοιχα της περσινής, κάτι που οφείλεται στο μεγαλύτερο μέγεθός της, αλλά και την αποδοτικότητα του νέου A15 bionic chip. Ο νέος επεξεργαστής της Apple εξοπλίζει όλα τα μοντέλα της και έχει σκαρφαλώσει στην κορυφή των benchmarks, χτίζοντας, μάλιστα, και διαφορά από τον δεύτερο της λίστας! Οι κάμερες έχουν αναβαθμιστεί ελαφρώς, κρατώντας το iPhone πρώτο σε ακόμα μια κατηγορία σύγκρισης, τουλάχιστον στα σημεία.
 

Από εκεί κι έπειτα ξεκινούν οι διαφορές μεταξύ των απλών μοντέλων και των Pro, όπου η τιμή αντικατοπτρίζεται σε αποκλειστικά features, που σε άλλους μοιάζουν ασήμαντα και σε άλλους αδιαπραγμάτευτα αναγκαία.
 

Είχαμε τη χαρά να τεστάρουμε τις δυνατότητες του νέου iPhone με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δηλαδή με το Pro Max μοντέλο, την καλύτερη και ακριβότερη συσκευή που προσφέρει η Καλιφορνέζικη εταιρία. Τα συναισθήματα που μας άφησε ήταν άκρως θετικά, χωρίς να λείπουν όμως… αστερίσκοι στους οποίους θα αναφερθούμε.

Eco-Friendly

Η «πράσινη συνείδηση» δηλώνει παρούσα για ακόμα μια χρονιά, με τον φορτιστή να απουσιάζει από το κουτί της συσκευής. Οι νέοι χρήστες που προέρχονται από android θα αντικρίσουν, ανοίγοντας τη συσκευασία, μόνο ένα καλώδιο USB-C σε Lightning, που δεν θα «κουμπώσει» σε συμβατικούς φορτιστές USB type-A. Στο εξίσου οικολογικά… ενσυνείδητο κουτί, φτιαγμένο από ανακυκλωμένα υλικά, θα βρείτε την πινέζα για την αφαίρεση της SIM, το γνωστό αυτοκόλλητο με το μηλαράκι και τις οδηγίες χρήσης. Το ίδιο το τηλέφωνο έχει φτιαχτεί, εν μέρει, από ανακυκλωμένα υλικά, χωρίς τη χρήση τοξικών χημικών όπως αρσενικό, υδράργυρο και βηρύλλιο. Ακόμα και τα προστατευτικά της οθόνης και η σφραγίδα γνησιότητας αποφεύγουν τη χρήση πλαστικού, κάνοντας το iPhone τον απόλυτο προορισμό για ευαισθητοποιημένους καταναλωτές.

Σχεδιασμός / Οθόνη / Ήχος

Αν και στα μικρότερα μοντέλα η διαφορά στο design εντοπίζεται στη διαγώνια διάταξη των φακών της κάμερας, τα Pro και Pro Max μοιράζονται αυτούσιο το design της περσινής έκδοσης, με μόνη λεπτομέρεια απόκλισης το κατά χιλιοστά παχύτερο camera module και το στενότερο notch της εμπρόσθιας κάμερας.
 

Είναι αρκετά δύσκολο να διακρίνετε ένα Pro Max 13 από ένα 12, δεν είναι όμως δύσκολο να ξεχωρίσει το μεγάλο μοντέλο από τα μικρότερα. Οι υφές… αντιστρέφονται και έτσι στο Pro Max έχουμε ματ επιφάνεια στο πίσω μέρος και γυαλιστερό πλαίσιο από ανοξείδωτο ατσάλι, εν αντιθέσει με την glossy πλάτη και το ματ αλουμινένιο πλαίσιο στο βασικό και το iPhone mini.
 

Η αίσθηση στην αφή είναι premium, αν και το μεταλλικό πλαίσιο αποδεικνύεται κακή ιδέα όταν συναντήσει δαχτυλικά αποτυπώματα. Το πιθανότερο είναι να καλυφθεί από κάποια θήκη, βέβαια, κάτι που σας προτείνουμε αν θέλετε να αποφύγετε τη φθορά μιας συσκευής, της οποίας τα ανταλλακτικά κοστίζουν όσο ένα low-budget smartphone.

Λατρέψαμε το χρυσό χρώμα του δείγματος που μας στάλθηκε, ενώ επίσης μας άρεσε και η γκρίζα εκδοχή του. Δεν μπορούμε να περιγράψουμε πόσο όμορφο είναι το κινητό από κοντά, ούτε πιστεύουμε πως ο φακός της κάμερας καταφέρνει να το απαθανατίσει.
 

Ακόμα και αρκετές μέρες μετά την πρώτη χρήση, δεν καταφέραμε να αποτάξουμε τη σκέψη πως κρατάμε στα χέρια μας κάτι εξαιρετικά ποιοτικό και ακριβό που επισύρει τις ευθύνες της πρόληψης, φοβούμενοι πως θα μας πέσει από τα χέρια ένα εύθραυστο κόσμημα, που μπορεί να γίνει θρύψαλα ή και να σπάσει τα πλακάκια… Σε αυτή την αίσθηση συμβάλλει το βάρος και το μέγεθός του, που ίσως ξεφεύγει ελαφρώς από το πλαίσιο της πρακτικότητας. Θα λέγαμε πως το sweet spot είναι το απλό Pro μοντέλο, όμως σίγουρα θα υπάρξουν χρήστες που θα προτιμήσουν το Max και τον τρόπο που αναδεικνύει την εξαιρετική XDR OLED οθόνη του iPhone 13.
 

Για πρώτη φορά σε iPhone έχουμε, εκτός από την εξαιρετική χρωματική απεικόνιση, υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης που φτάνουν τα 120Hz· αποκλειστικό feature για τα Pro, που απογειώνει την εμπειρία θέασης, προσθέτοντας «βουτυρένια» animations στο μενού και τις εφαρμογές που τρέχουν σε τριψήφια καρέ. Η τεχνολογία ProMotion, αντίστοιχη του Adaptive Display που συναντάμε σε άλλες συσκευές, φροντίζει να ρίχνει τον ρυθμό ακόμα και στα 10Hz όταν το περιεχόμενο της οθόνης είναι στατικό, μειώνοντας δραματικά την κατανάλωση μπαταρίας. Η φωτεινότητα ξεπερνά υπό συνθήκες τα 1000nits, ενώ, συνολικά, η οθόνη είναι από τις καλύτερες που έχουμε συναντήσει σε smartphone.
 

Τα στερεοφωνικά ηχεία του κινητού προκαλούν επίσης εντύπωση με την καθαρότητα αλλά και το βάθος του μπάσου, ενώ το Dolby Atmos μας ψάρωσε αρκετές φορές, όταν ψάξαμε γύρω μας για την πηγή του ήχου, ώσπου να αντιληφθούμε πως είναι όλα μια… ψευδαίσθηση. Διαθέτοντας πιστοποίηση IP68, η συσκευή μπορεί να μας κάνει παρέα στο μπάνιο ή σε ακραίες συνθήκες υγρασίας και σκόνης, ενώ, οι προικισμένες με Gorilla Glass γυάλινες επιφάνειες αντιστέκονται στις γρατζουνιές και τα σπασίματα.
 

Χωρίς αισθητήρα αποτυπωμάτων και μοναδική είσοδο βιομετρικών στοιχείων το, ομολογουμένως,  ακριβέστατο Face ID, το ξεκλείδωμα της συσκευής γίνεται αστραπιαία, ωστόσο, στην εποχή του COVID και των μέτρων προστασίας, καταλήγει να μας δένει τα χέρια αναγκάζοντάς μας να αφαιρέσουμε τη μάσκα ή αλλιώς να πληκτρολογήσουμε τον κωδικό ασφαλείας.
 

Κάμερα
 

Από τα δυνατότερα χαρτιά της Apple ήταν διαχρονικά οι φωτογραφικές δυνατότητες των iPhone, με το 13 Pro Max να μην αποτελεί εξαίρεση. Βασική διαφορά των ακριβών εκδόσεων αποτελεί ο τρίτος φακός, που επιτρέπει οπτικό ζουμ 3x. Συνδυαστικά με τον κύριο φακό και τον υπερ-ευρυγώνιο, η συσκευή προσφέρει ένα ολοκληρωμένο σύστημα κάμερας, ικανό να «πιάσει» κάθε είδους στιγμή.

Κρατώντας το στέμμα του απόλυτου «point n’ shoot», το iPhone 13 εκμεταλλεύεται την επεξεργαστική ισχύ του Α15 στο έπακρο για να εφαρμόσει νέες τεχνικές και να μεταβεί ακαριαία από τη μία λειτουργία στην άλλη, ώστε να μη χάσετε ποτέ το «κλικ». Η stock εφαρμογή παρουσιάζεται πιο ευέλικτη από ποτέ, όμως δεν θα τα κατάφερνε χωρίς το μοναδικό hardware που κρύβεται μέσα στο camera module.
 

Ο ανανεωμένος αισθητήρας καταγράφει περισσότερη πληροφορία από οποιοδήποτε άλλο κινητό σε pixels μεγέθους 1.9μm. Οι φακοί αναβαθμίζονται, με το διάφραγμα του κύριου να ανοίγει στα f/1.5 (από f/1.6) και του υπερ-ευρυγώνιου στα f/1.8 (από f/2.4), αφήνοντας να περάσει σχεδόν 50% περισσότερο φως, κάτι που γίνεται αντιληπτό και στα αποτελέσματα των φωτογραφικών λήψεων και του βίντεο.
 

Η μπροστά κάμερα δεν έχει σημαντικές διαφορές σε χαρακτηριστικά, όμως τα post-process features του επεξεργαστή βοηθούν και σε αυτή την περίπτωση να έχουμε καλύτερες λήψεις από εκείνες του περσινού μοντέλου.
 

Στο portrait mode δημιουργείται ένα τεχνητό bokeh effect που φέτος εφαρμόζεται με μεγαλύτερη ακρίβεια, ενώ μεταφέρεται και στο αντίστοιχο video mode, που η Apple αποκαλεί «Cinematic». Αμφότερα δεν δουλεύουν πάντα απροβλημάτιστα, όμως μετά την εξοικείωση με τις αδυναμίες τους και υπό τις κατάλληλες συνθήκες, μπορούν να φέρουν εις πέρας αρκετά σενάρια.

Πάντως, η συνέπεια στις λήψεις του iPhone είναι αξιοζήλευτη, κάτι που αποτελεί το selling point και τον βασικό συντελεστή στις διακρίσεις του, φωτογραφικά. Σε άλλα flagship κινητά θα βρείτε καλύτερες νυχτερινές ή HDR λήψεις, με περισσότερη λεπτομέρεια στα πολύ σκοτεινά ή φωτεινά σημεία, όμως θα υπάρξουν περισσότερες αστοχίες σε ρεαλιστικές συνθήκες και βιαστικά κλικ. Επίσης, σε άλλα κινητά θα βρείτε διαφορές στην απόδοση μεταξύ φακών, κάτι που στο iPhone 13 δεν υφίσταται. Μπορεί, λοιπόν, ένας επαγγελματίας φωτογράφος να αμφισβητήσει τις ικανότητες της συσκευής, συγκριτικά με άλλες της κατηγορίας, όμως ο μέσος χρήστης θα πάρει, κατά πάσα πιθανότητα, καλύτερα αποτελέσματα με το iPhone τραβώντας… στο αυτόματο.
 

Ο ίδιος χρήστης μπορεί να φτιάξει το δικό του χρωματικό προφίλ, που θα εφαρμόζεται σε όλες τις φωτογραφίες. Δεν μιλάμε για κάποιου είδους φίλτρο, όμως, αλλά για κανονική παραμετροποίηση της λήψης, που συνυπολογίζεται καθώς ο αισθητήρας απαθανατίζει τη στιγμή. Έτσι, έχετε περισσότερες επιλογές στη μετέπειτα επεξεργασία της εικόνας, ενώ τηρούνται οι ισορροπίες σε στοιχεία όπως η απόχρωση του δέρματος και ο φωτισμός.
 

Στο βίντεο, το iPhone 13 κινείται πιο άνετα, απολαμβάνοντας την καθολική του υπεροχή. Η σταθεροποίηση πλέον γίνεται στον αισθητήρα και όχι μόνο με τον συμβατικό τρόπο του Optical Image Stabilization. Έτσι, έχουμε ομαλές λήψεις βίντεο ακόμα και σε χαμηλό φωτισμό, με αξεπέραστη ποιότητα και πολλές επιλογές σε frame rates και αναλύσεις.

Για όσους επεξεργάζονται το υλικό τους και κάνουν μικρές παραγωγές, το Pro μοντέλο προσφέρει καταγραφή σε ProRes, τον codec της Apple που μπορεί να αξιοποιηθεί για πιο αποδοτική εργασία στο μοντάζ, καλύτερη συμπίεση και χρωματική αποτύπωση. Ο Α15, μάλιστα, μπορεί να κάνει θαύματα με την επεξεργασία αυτών των αρχείων μέσα από first party εφαρμογές. Έχετε υπόψιν πως για την καταγραφή ProRes άνω των 1080p χρειάζεστε τις εκδόσεις του Pro ή Pro Max με πάνω από 128GB χώρο αποθήκευσης.
 

Επιδόσεις και αυτονομία
 

Το bionic chip, ήδη από πέρσι, έχει ανοίξει την ψαλίδα από τον ανταγωνισμό, με τον Α15 να γιγαντώνει το χάσμα, τόσο στις single core όσο και τις multi core διεργασίες. Είτε αφορά χρήση απλής εφαρμογής, είτε πιο σύνθετα tasks και απαιτητικό gaming, το iPhone 13 Pro Max… πετάει σε άλλα επίπεδα, σκαρφαλώνοντας στην κορυφή όλων των σχετικών benchmarks.
 

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως τα καταφέρνει χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, όπερ σημαίνει: χαμηλότερες θερμοκρασίες και μικρότερη κατανάλωση μπαταρίας. Σημαντικότερη παράμετρος στη διάρκεια ζωής της τελευταίας είναι ο τύπος δικτύου που χρησιμοποιούμε, με το 5G να «ρουφάει», αναμενόμενα, πιο διψασμένα ενέργεια.
 

Με μια μικτή χρήση από WiFi και δεδομένα κινητής, καταφέραμε να αγγίξουμε τις 2 μέρες χωρίς φόρτιση, με την απλή ρουτίνα ενός ανθρώπου που χαζεύει στο internet αρκετά συχνά, ακούει μουσική, βλέπει βίντεο και παίζει παιχνίδια στον καμπινέ…
 

Σε extreme περιπτώσεις, με καταγραφή βίντεο και παρατεταμένη χρήση βαριών εφαρμογών, καταφέραμε να βγάλουμε τη μέρα με περισσότερο από 20% της μπαταρίας να απομένει. Γενικότερα, η μπαταρία του Pro Max είναι η πιο αποδοτική της αγοράς, ειδικά εν συναρτήσει των μιλιαμπερωρίων της, ξεπερνώντας τις 12 ώρες «screen on time» ανά φόρτιση.
 

Έχουμε συναντήσει, βέβαια, πιο γρήγορες φορτίσεις από αυτή που καταφέρνει το επίσημο τουβλάκι των 20W (50% σε μισή ώρα), όμως οι ευκολίες του MagSafe και της ασύρματης φόρτισης μας επιτρέπουν να ανεφοδιαζόμαστε «on the go».

eSIM / Δίκτυο

Αξίζει, πάντως, να θυσιάσουμε λίγη από την μπαταρία μας, για να βιώσουμε αυτό το θαύμα της τεχνολογίας που λέγεται 5G. Οι ταχύτητες που επιτυγχάνονται στις περιοχές εντός κάλυψης είναι απλώς ασύλληπτες. Η κάλυψη της COSMOTE που μας προμήθευσε με σχετικό πακέτο σύνδεσης μας βόλεψε σχεδόν σε κάθε σημείο της Αθήνας που περιηγηθήκαμε, ενώ ακόμα και εντός σπιτιού το προτιμήσαμε για συγκεκριμένες διεργασίες που απαιτούσαν ταχύτητες μεγαλύτερες της οικιακής μας σύνδεσης.

Τα νέα iPhone είναι πιστοποιημένα στο δίκτυο COSMOTE 5G, το μεγαλύτερο 5G δίκτυο στη χώρα, που επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε υπερ-υψηλές ταχύτητες και σε απεριόριστες δυνατότητες. Η πληθυσμιακή κάλυψη που COSMOTE 5G έχει ήδη ξεπεράσει πανελλαδικά το 50%, ενώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η κάλυψη έχει ήδη φθάσει στο 97% και 90% αντίστοιχα. Επιπλέον, τα νέα iPhone υποστηρίζουν την τεχνολογία eSIM που έφερε πρώτη στην Ελλάδα η COSMOTE.
 

Συμπέρασμα
 

To iPhone 13 Pro Max είναι ένα κόσμημα που τυχαίνει να τελεί χρέη κινητού. Το όμορφο design του γίνεται fashion statement στα χέρια του χρήστη, πριν καν εξεταστεί το γεγονός, πως, τεχνολογικά, έχουμε να κάνουμε με την επιτομή της καινοτομίας και της εργονομίας. Πολλά νέα features έρχονται να εξοπλίσουν τον παντοδύναμο επεξεργαστή του, η κάμερα στρογγυλοκάθεται στην κορυφή αρκετών κατηγοριών φωτογραφίας και βιντεοσκόπησης, ενώ η μπαταρία θέτει νέα standards για τις ναυαρχίδες και τις επιδόσεις τους.

Βαθμολογία

Η συσκευή μάς παραχωρήθηκε από την COSMOTE για τις ανάγκες της παρουσίασης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης