Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ονδούρας, ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, θα επισκεφθεί σήμερα την Ταϊβάν, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της νήσου, καθώς η Ταϊπέι ελπίζει να διατηρήσει τις διπλωματικές σχέσεις της με την Τεγκουσιγκάλπα εν μέσω της κλιμακούμενης διελκυστίνδας με την Κίνα.

Η Ονδούρα συγκαταλέγεται στις μόλις 15 χώρες του κόσμου που διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν. Η Κίνα θεωρεί τη νήσο αποσκιρτήσασα επαρχία της προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, χωρίς κανένα δικαίωμα να συνάπτει διακρατικές σχέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΥΠΕΞ της Ταϊβάν τόνισε στην ανακοίνωσή του πως καλωσορίζει την επίσκεψη του προέδρου Ερνάντες. Το ταξίδι είχε ανακοινωθεί αρχικά από την κυβέρνηση της χώρας της κεντρικής Αμερικής.

Πολυμελής αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Ονδούρας, συμπεριλαμβανομένων πέραν του αρχηγού του κράτους των υπουργών Εξωτερικών και Οικονομικών, θα συμμετάσχει σε τριήμερη επίσκεψη στη νήσο κατόπιν πρόσκλησης που τους απηύθυνε η Ταϊπέι, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στην Ονδούρα διεξάγονται προεδρικές εκλογές την 28η Νοεμβρίου. Η υποψήφια της αντιπολίτευσης, η Σιομάρα Κάστρο, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, έχει εξαγγείλει πως εάν εκλεγεί, θα συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ταϊβάν, που λέει ότι είναι ανεξάρτητη χώρα αλλά χωρίς να το ανακηρύσσει επίσημα, κατηγόρησε τον Σεπτέμβριο την Κίνα ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις εκλογές στην Ονδούρα για να υπονομεύσει τους μακρόχρονους δεσμούς ανάμεσα στην Ταϊπέι και στην Τεγκουσιγκάλπα.

Το ΥΠΕΞ της Ταϊβάν, που κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας προειδοποίησε τους πολίτες της Ονδούρας να μην εξαπατηθούν από τις «γυαλιστερές και ψευδείς» υποσχέσεις του Πεκίνου, ανέφερε πως η επίσκεψη του προέδρου Ερνάντες θα συμβάλει στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, που φέτος συμπληρώνουν 80 χρόνια.

Ο κ. Ερνάντες θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν.

Πεκίνο και Ταϊπέι ανταλλάσσουν για χρόνια κατηγορίες περί «διπλωματίας του δολαρίου», ότι δηλαδή προσφέρουν βοήθεια ή δάνεια σε αντάλλαγμα για τη διπλωματική αναγνώριση.

Η επιτυχία των προσπαθειών της Κίνας να κερδίσει τους εναπομείναντες συμμάχους της Ταϊβάν έχουν θορυβήσει τις ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον ανησυχεί για την αυξανόμενη κινεζική επιρροή στην κεντρική Αμερική και στην Καραϊβική. Η τελευταία χώρα της περιφέρειας που διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις της με την Ταϊβάν και αναγνώρισε την Κίνα ήταν το Ελ Σαλβαδόρ, το 2018.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης