Στα 84 δολάρια το βαρέλι κινείται το πετρέλαιο την Τρίτη, καταγράφοντας κέρδη για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, καθώς η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών από τις ΗΠΑ και οι αυξανόμενες ενδείξεις ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας από την πανδημία του κορωνοϊού έχουν ενισχύσει τις προοπτικές της ζήτησης, την ώρα που η προσφορά αργού παραμένει περιορισμένη.
Τη Δευτέρα, οι ταξιδιώτες άρχισαν και πάλι να πετούν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν ήρε τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τις διεθνείς πτήσεις, σε μια κίνηση που παρέχει ανακούφιση στους αερομεταφορείς και ταυτόχρονα αναμένεται να ενισχύσει τη ζήτηση καυσίμων.
Παράλληλα, η ψήφιση του νομοσχεδίου υποδομών του προέδρου Μπάιντεν και τα καλύτερα των προσδοκιών στοιχεία για τις κινεζικές εξαγωγές ενισχύουν την πεποίθηση ότι η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει, εξέλιξη που θεωρείται θετική για την αγορά πετρελαίου.
«Με το εκ νέου άνοιγμα των συνόρων των ΗΠΑ για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες, η ζήτηση καυσίμων αεροσκαφών θα πρέπει να λάβει μια υγιή… ώθηση», δήλωσε ο Tamas Varga, της χρηματιστηριακής εταιρείας πετρελαίου PVM.
«Η ψήφιση του νομοσχεδίου υποδομών ύψους 1 τρισ. δολαρίων από το Κογκρέσο αναμένεται επίσης να προσφέρει πρόσθετη στήριξη», προσθέτει.
Στο πλαίσιο αυτό, το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Δεκεμβρίου σημειώνει κέρδη 31 σεντς ή 0,4% και κινείται στα 83,74 δολάρια το βαρέλι, μετά την άνοδο κατά 0,8% που σημείωσε στη χθεσινή συνεδρίαση.
Το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate, παράδοσης Δεκεμβρίου, ενισχύεται επίσης κατά 36 σεντς ή 0,4% στα 82,31 δολάρια το βαρέλι, μετά την αύξηση 0,8% της Δευτέρας.
Σημειώνεται ότι η τιμή του Brent έχει αυξηθεί περισσότερο από 60% φέτος, έχοντας σημειώσει υψηλό τριετίας στα 86,70 δολάρια στις 25 Οκτωβρίου, υποστηριζόμενο από τη μειωμένη προσφορά αργού από τον OPEC και τους συμμάχους του και την ανάκαμψη της ζήτησης ως απόρροια της επανεκκίνησης των οικονομιών μετά τα lockdowns της προηγούμενης χρονιάς.