Ζήσης Ψάλλας

Ο μέσος όρος της θερμοκρασία του σώματος είναι περίπου 37 βαθμοί Κελσίου, κάτι που καθορίστηκε πριν από δύο αιώνες στη Γαλλία, αλλά στο μεταξύ, φαίνεται ότι αυτό έχει αλλάξει κάπως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις αρχές του περασμένου έτους, ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες βρήκαν ότι οι θερμοκρασίες μεταξύ των ανδρών που γεννήθηκαν στις αρχές αυτού του αιώνα ήταν 0,59 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερες από αυτούς που γεννήθηκαν περίπου διακόσια χρόνια νωρίτερα. 

Οι συγγραφείς πρότειναν ότι μπορεί αυτό να έχει  σχέση με φλεγμονές λόγω ασθένειας, που συνδέονται στενά με τη θερμοκρασία του σώματος. Με την άνοδο της σύγχρονης ιατρικής, έχουμε δει μια μείωση των χρόνιων λοιμώξεων.

Το 2020, μια ομάδα ερευνητών βρήκε μια περίεργη παρόμοια μείωση της θερμοκρασίας του σώματος σε μια σχετικά απομακρυσμένη αυτόχθονη φυλή στη Βολιβία, όπου οι λοιμώξεις παρέμειναν ευρέως διαδεδομένες και η ιατρική περίθαλψη ελάχιστη, αν και υπήρχαν ορισμένες σύγχρονες αλλαγές. Οι λόγοι για την πτώση της θερμοκρασίας του σώματος έπρεπε ξεκάθαρα να είναι κάτι περισσότερο από τη βελτιωμένη υγιεινή, το καθαρότερο νερό ή τη βελτιωμένη ιατρική περίθαλψη, και ορισμένοι ερευνητές στο Χάρβαρντ ερευνούν μια άλλη εξήγηση: τη μείωση της σωματικής δραστηριότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν ένα άτομο ασκείται τακτικά, αυτό συμπίπτει με αύξηση του μεταβολισμού του. Μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία ηρεμίας του σώματός του για ώρες ή ακόμα και έως και μια μέρα, πράγμα που σημαίνει ότι οι μετρήσεις της θερμοκρασίας του σώματος που πέφτουν διαχρονικά μπορεί να υποδηλώνουν πτώση της φυσικής δραστηριότητας.

Ερευνητές του Χάρβαρντ προσπαθώντας να δώσουν μια εξήγηση δημιουρηγσαν ένα μοντέλο βρίσκοντα ότι κάθε αύξηση κατά 1°C στη θερμοκρασία του σώματος συνδέεται με μια κατά προσέγγιση 10% αλλαγή στον μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας.Δεδομένου του πόσο φαίνεται να έχουν μειωθεί οι θερμοκρασίες του σώματος των ανδρών από τη δεκαετία του 1820, ο μεταβολικός ρυθμός τους πρέπει επομένως να έχει μειωθεί κατά 6%. 

Οι συγγραφείς παραδέχονται ότι οι υπολογισμοί τους χρειάζονται περαιτέρω βελτίωση, αλλά ελπίζουν ότι η προσέγγισή τους θα χρησιμεύσει «ως άγκυρα για την κατανόηση του πώς η μείωση της φυσικής δραστηριότητας επηρέασε την υγεία και τη νοσηρότητα στη βιομηχανική εποχή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Current Biology.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης