Στη Σαραγόσα της Ισπανίας, πριν από 24 χρόνια, έκανε η Εθνική Ελλάδας το ντεμπούτο της σε τελική φάση Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Μπάσκετ.

Στο πρώτο της παιχνίδι, στις 5 Ιουλίου του 1986, αντιμετώπισε τον Παναμά, τον οποίο νίκησε με 110-81, με «οδηγό» τους 53 πόντους του Νίκου Γκάλη, ο οποίος αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 33,7 πόντους μέσο όρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο 10ο Μουντομπάσκετ η Ελλάδα με 4 νίκες και 6 ήττες κατετάγη 10η σε σύνολο 24 ομάδων.
Η διοργάνωση αυτή αποτέλεσε, κατά πολλούς, τον προάγγελο του θριάμβου του 1987 με την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ της Αθήνας.

Τέσσερα χρόνια μετά η Ελλάδα δίνει ξανά το «παρών» σε τελική φάση Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, αυτή τη φορά στην Αργεντινή.

Μετά το δραματικό πρώτο παιχνίδι με αντίπαλο τις ΗΠΑ (δεν μέτρησε καλάθι του Γαλακτερού στο τελευταίο δευτερόλεπτο της κανονικής διάρκειας του αγώνα) και την ήττα στην παράταση με 95-103, η «επίσημη αγαπημένη» αντιμετώπισε κατά σειρά Ισπανία, Κορέα, Σοβιετική Ένωση, Βραζιλία (2 φορές), Γιουγκοσλαβία, Αργεντινή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην τελική κατάταξη κατέκτησε την 6η θέση με απολογισμό 4 νίκες και 4 ήττες, πιστοποιώντας με τον τρόπο αυτό ότι βρίσκεται πλέον στην ελίτ του παγκοσμίου μπάσκετ.

Η καλύτερη, όμως, εμφάνιση – μέχρι εκείνη τη στιγμή – της Εθνικής Ομάδας σημειώθηκε στη διοργάνωση του 1994, στα γήπεδα του Καναδά.

Παρά τις εσωτερικές «αναταράξεις» με την παραίτηση Κιουμουρτζόγλου και την αντικατάστασή του από τον Μάκη Δενδρινό, η Ελλάδα έφτασε μέχρι τον μικρό τελικό της διοργάνωσης όπου ηττήθηκε με 78-60 από την Κροατία.

Στην διοργάνωση αυτή η Εθνική αντιμετώπισε για πρώτη φορά την Dream Team.

Για την ιστορία η Εθνική αντιμετώπισε κατά σειρά: Γερμανία (νίκη με 68-58), Αίγυπτο (νίκη με 69-53), Πουέρτο Ρίκο (ήττα με 64-72), Καναδά (νίκη με 74-71), Κίνα (νίκη με 77-61), Κροατία (ήττα 55-81), ΗΠΑ (ήττα με 58-97) και Κροατία (ήττα με 60-78).

Την ίδια θέση, την τέταρτη, κατέκτησε η Εθνική μας ομάδα και το 1998 στο Μουντομπάσκετ της Αθήνας.
Το δρόμο προς τον τελικό «έκοψε» στην Ελλάδα η Σερβία στον ημιτελικό – θρίλερ της 8ης Αυγούστου, με τους Σέρβους να επικρατούν 78-73 στην παράταση.

Στον μικρό τελικό η Ελλάδα αντιμετώπισε τις ΗΠΑ γνωρίζοντας την ήττα με σκορ 61-84.
Πρώτος σκόρερ της Εθνικής στη διοργάνωση αναδείχθηκε ο Φραγκίσκος Αλβέρτης και ακολούθησε ο Νίκος Οικονόμου .

Ακολούθησε ένα δυσάρεστο διάλλειμα 8 ετών για να εμφανιστεί η Ελλάδα σε Μουντομπάσκετ.

Κάτι λιγότερο από 12 μήνες μετά το θρίαμβο του Βελιγραδίου και την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ, οι Έλληνες παίχτες πάτησαν το παρκέ του κλειστού της Χαμαμάτσου στην Ιαπωνία για να λάβουν μέρος στο 15ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Με 8 σερί νίκες έφτασαν μέχρι τον τελικό όπου ηττήθηκαν με 70-47 από την Ισπανία.

Χαϊλάιτ της εμφάνισης της Εθνικής στα γήπεδα της Ιαπωνία αποτέλεσε η καταπληκτική εμφάνιση στον ημιτελικό κόντρα στην Dream Team, την οποία νίκησε με 101-95 στο θρίαμβο του «πικ εν ρολ».

Συνολικά η Εθνική Ελλάδος στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα έχει δώσει 44 αγώνες, από τους οποίους έχει κερδίσει 25 και έχει χάσει τους 19.

Πρώτοι σε συμμετοχές σε τελικές φάσεις Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων είναι οι Παναγιώτης Γιαννάκης και Φάνης Χριστοδούλου. Από την φετινή ομάδα στην πρώτη δεκάδα μετά τη διοργάνωση της Τουρκίας αναμένεται να βρεθούν οι Φώτσης, Τσαρτσαρής, Σπανούλης και Διαμαντίδης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης