Η Facebook αλλάζει όνομα και πλέον θα ονομάζεται Meta.
Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης του virtual reality πλατφόρμας Metaverse από τον Mark Zuckerberg, όπου ουδεμία αναφορά έγινε σε αλλαγή ονόματος, ο ιδρυτής της Facebook αποκάλυψε σε ανάρτηση του ότι η εταιρεία επιχειρεί να κάνει επανεκκίνηση με το νέο όνομα της. Η αλλαγή του ονόματος αφορά τη μητρική εταιρεία και όχι τις εφαρμογές της, όπως το Facebook, το Instagram και το Whatsapp.
Η αλλαγή έρχεται μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας που ήρθαν στο φως μέσω των Facebook Papers και της κατάθεσης του πρώην στελέχους της Φράνσις Χόγκεν σε επιτροπή του αμερικάνικου Κογκρέσου.
Στην μακροσκελή ανάρτηση του, ο Zuckerberg δείχνει να αποστασιοποιείται από την εφαρμογή που τον έκανε έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. «Από εδώ και στο εξής θα έχει προτεραιότητα το Metaverse και θα ακολουθεί το Facebook» γράφει και προσθέτει: «Αυτό σημαίνει ότι με τον καιρό οι χρήστες δεν θα χρειάζονται λογαριασμό στο Facebook για να χρησιμοποιήσουν τις άλλες υπηρεσίες μας». Είναι αυτή η αρχή του τέλους για το πιο εμβληματικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης; Θα το μάθουμε εν καιρώ…
Τι είπε η Χόγκεν
Πάνω από 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους ελέγχει ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, μέσω του Facebook, δήλωσε η πληροφοριοδότης Φράνσις Χόγκεν σε εκπροσώπους της βρετανικής αντιπροσωπείας, που ερευνά τις καταγγελίες της.
Πάντως, η πρώην εργαζόμενη του Facebook έκανε έκκληση για εξωτερική ρυθμιστική Αρχή που θα μειώσει τη ζημιά την οποία κάνει ο τεχνολογικός κολοσσός στην κοινωνία. Η ίδια αποφάσισε να μιλήσει και στη Βρετανία, σε μια περίοδο που η χώρα αναζητεί τρόπο να ρυθμίσει τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Η Χόγκεν έχει διαρρεύσει δεκάδες χιλιάδες εμπιστευτικά έγγραφα της επιχείρησης για την εσωτερική λειτουργία του Facebook, υποστηρίζοντας πως η εταιρεία έβαλε πάνω από την προστασία των χρηστών το οικονομικό της συμφέρον. Η Χόγκεν είπε πως, αν δεν βρεθεί μια λύση, τα διαδικτυακά μέσα θα λειτουργούν με βάση τα συμφέροντα των μετόχων και όχι με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.
Προειδοποίησε ακόμη ότι μέσα όπως το Instagram και το Facebook ίσως να μην είναι ασφαλή για παιδιά προεφηβικής ηλικίας. Η ίδια υποστηρίζει επίσης ότι το Facebook λειτουργεί ως ένα μέσο όπου παρατηρείται το φαινόμενο της πόλωσης στις πολιτικές πεποιθήσεις, αφού αυτό περιέχει μια σειρά από υπηρεσίες, όπως είναι οι ομάδες.
Μέσα από αυτές τις ομάδες ενθαρρύνονται κάποιοι άνθρωποι που τροφοδοτούν θεωρίες συνωμοσίας: «Ανησυχώ βαθιά πως δημιούργησαν ένα προϊόν το οποίο μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους μακριά από τις πραγματικές τους κοινότητες».
Όσον αφορά στο Instagram, υποστήριξε ότι ασκεί αρνητική επιρροή σε νέους ανθρώπους, καθώς δίνει μεγάλη σημασία στην εξωτερική εμφάνιση και στον τρόπο ζωής, κάτι επιζήμιο για τα νέα παιδιά.
Το Facebook λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος
Η Χόγκεν υποστήριξε με διάφορα επιχειρήματα ότι το Facebook δεν είναι διατεθειμένο να θυσιάσει τα κέρδη του και πολλές φορές οι εργαζόμενοί του αναγκάζονταν να λαμβάνουν λανθασμένες αποφάσεις, γιατί ο στόχος ήταν το χρήμα.
Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος της εταιρείας Facebook έσπευσε να απαντήσει στις κατηγορίες της πρώην εργαζομένης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ναι μεν είμαστε μια κερδοφόρα επιχείρηση, αλλά αυτό δεν γίνεται εις βάρος της ασφάλειας των ανθρώπων ή της ευημερίας».
Ο εκπρόσωπος του Facebook επανέλαβε τα λόγια του ίδιου του Ζάκερμπεργκ, λέγοντας ότι η εταιρεία επένδυσε «σε 13 δισεκατομμύρια και έχουμε πάνω από 40.000 ανθρώπους, με ένα και μοναδικό καθήκον: Να κρατούν τους ανθρώπους ασφαλείς στο Facebook»
Τι είπε ο Zuckerberg για το Metaverse
Νωρίτερα, ο Mark Zuckerberg, παρουσίασε τα νέα βήματα του ομίλου στον τομέα της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας προς αυτό που ονομάζουν οι ίδιοι “metaverse”.
Συγκεκριμένα, η ομάδα του Zuckerberg εισήγαγε την “κοινωνική εικονική πραγματικότητα” με το “Horizon Home”, όπως ονομάζεται, μια πλατφόρμα διασύνδεσης, που χρησιμοποιεί το VR headset της εταιρείας, Oculus Quest 2, για να ψυχαγωγεί τους ανθρώπους σε συνδεδεμένους χώρους VR, ενώ ανακοίνωσαν ότι θα μπορούν επίσης οι χρήστες να πραγματοποιούν κλήσεις Messenger εντός περιβάλλοντος VR, ανάμεσα σε άλλες δραστηριότητες.
H Facebook συνεχίζει να επενδύει στην εικονική πραγματικότητα, σημειώνοντας πώς το τμήμα του Facebook Reality Lab —το οποίο περιλαμβάνει την Oculus— θα επενδύσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος στο “metaverse”. Το Facebook σχεδιάζει επίσης να προσλάβει περισσότερα από 10.000 άτομα στην Ευρώπη για το συγκεκριμένο τμήμα.
Ο Zuckerberg ανέφερε για το “metaverse” τα εξής: «Βασικά πιστεύουμε ότι το metaverse είναι ο διάδοχος του mobile internet, με την έννοια ότι το mobile internet δεν αντικατέστησε πλήρως όλα όσα προηγήθηκαν. Δεν είναι ότι το metaverse θα αντικαταστήσει εντελώς κάτι που έρχεται πριν από αυτό. Αλλά είναι η επόμενη πλατφόρμα. Υπό αυτή την έννοια, δεν είναι κάτι που χτίζει μια εταιρεία. Είναι μια ευρύτερη πλατφόρμα, στην οποία όλοι πιστεύω πως μπορούμε να συμβάλουμε με τρόπο ανοιχτό και διαλειτουργικό».