Η οικονομία του Αφγανιστάν αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 30% φέτος και αυτό πιθανόν να τροφοδοτήσει προσφυγική κρίση που θα επηρεάσει τις γειτονικές χώρες, την Τουρκία και την Ευρώπη, ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Με την ανθρωπιστική βοήθεια να έχει σταματήσει και τα ξένα περιουσιακά στοιχεία να έχουν σε μεγάλο βαθμό ‘παγώσει’ από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο, η εξαρτώμενη από την ξένη βοήθεια οικονομία του Αφγανιστάν «αντιμετωπίζει σοβαρές κρίσεις σε δημοσιονομικό επίπεδο και σε ό,τι αφορά το ισοζύγιο πληρωμών», ανέφερε το ΔΝΤ σε έκθεσή του για τις οικονομικές προοπτικές της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η επακόλουθη μείωση του επιπέδου διαβίωσης απειλεί να ωθήσει εκατομμύρια στη φτώχεια και μπορεί να οδηγήσει σε ανθρωπιστική κρίση».

Το ΔΝΤ ανέφερε ότι η αναταραχή στο Αφγανιστάν αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές συνέπειες σε ό,τι αφορά την οικονομία και την ασφάλεια στην περιοχή και πέρα από αυτή και ότι «τροφοδοτεί άλμα στον αριθμό των Αφγανών προσφύγων», αν και δεν έδωσε εκτιμήσεις για πιθανούς αριθμούς.

«Μια μεγάλη εισροή προσφύγων θα βαρύνει τους δημόσιους πόρους σε χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες, θα τροφοδοτήσει τις πιέσεις στην αγορά εργασίας και θα οδηγήσει σε κοινωνικές εντάσεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε το Ταμείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν υποθέσει κανείς ότι ένα εκατομμύριο ακόμα Αφγανοί θα εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και θα εγκατασταθούν σε άλλες χώρες με έναν τρόπο ανάλογο με τη σημερινή εξάπλωση των Αφγανών προσφύγων, το ετήσιο κόστος φιλοξενίας τους θα ανέλθει σε 100 εκατ. δολάρια στο Τατζικιστάν (1,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος), περίπου 300 εκατ. δολάρια στο Ιράν (0,03% του ΑΕΠ) και πάνω από 500 εκατ. δολάρια στο Πακιστάν (0,2% του ΑΕΠ), ανέφερε το ΔΝΤ.

Το Τατζικιστάν είπε τον περασμένο μήνα ότι δεν μπορεί να αντέξει να δεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων εκτός κι αν λάβει διεθνή οικονομική βοήθεια. Άλλες χώρες της κεντρικής Ασίας έχουν επίσης πει ότι δεν σχεδιάζουν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες.

Ένα άλλο κανάλι μέσω του οποίου τα οικονομικά προβλήματα του Αφγανιστάν μπορεί να επηρεάσουν τις γειτονικές χώρες είναι το εμπόριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι εξαγωγές προς το Αφγανιστάν έχουν μακροοικονομική και κοινωνική συνάφεια για το Ιράν, το Πακιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν», ανέφερε το Ταμείο.

Το Αφγανιστάν στο παρελθόν υπήρξε πηγή δολαρίων σε μετρητά μέσω νομίμων και πιθανόν παράνομων διασυνοριακών ροών, λόγω του καθεστώτος της χώρας ως δικαιούχου μεγάλων κεφαλαίων, αλλά τώρα ακόμα μεγαλύτερα ποσά χαρτονομισμάτων σε δολάρια μπορεί να αρχίσουν να εισρέουν στη χώρα λόγω της έλλειψής τους, ανέφερε το ΔΝΤ. Τα προϊόντα με τα οποία ανταλλάσσονται αυτά πιθανόν να δημιουργήσουν νέες ανησυχίες για ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, προσέθεσε το ΔΝΤ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης