Στην πρώτη θέση παγκοσμίως βρίσκεται το Αφγανιστάν ως προς τη διατροφική ανασφάλεια, ακολουθούμενη από εννέα χώρες της Αφρικής, όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Ζιμπάμπουε, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 163 χώρες.

Ο δείκτης 2010 που αποτιμά των κίνδυνο διατροφικής ανασφάλειας υπολογίσθηκε από τη βρετανική εταιρεία Maplecroft, που ειδικεύεται στην ανάλυση κινδύνων, βάση 12 κριτηρίων, τα οποία ετέθησαν σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για παράγοντες όπως το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, τους κινδύνους εμφάνισης ακραίων κλιματικών φαινομένων, τις συρράξεις ή ακόμη την ποιότητα των υποδομών.

Δέκα χώρες βρίσκονται σε ακραίο κίνδυνο, με επικεφαλής το Αφγανιστάν, ενώ ακολουθούν η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό , το Μπουρούντι, η Ερυθραία, το Σουδάν, η Αιθιοπία, η Αγκόλα, η Λιβερία, το Τσαντ και η Ζιμπάμπουε.

Μεταξύ των χωρών όπου ο κίνδυνος διατροφικής ανασφάλειας είναι κάτι παραπάνω από ορατός περιλαμβάνονται το Μπανγκλαντές, το Πακιστάν, η Ινδία και οι Φιλιππίνες. Η Κίνα βρίσκεται στην 96η της κατάταξης, με δείκτη κινδύνου που χαρακτηρίζεται «μεσαίος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις 50 χώρες όπου ο κίνδυνος είναι ισχυρός, οι 36 βρίσκονται στην υποσαχάρεια Αφρική.

Από την αντίθετη πλευρά της λίστας, τους λιγότερους κινδύνους διατροφικής ανασφάλειας συγκεντρώνουν η Φινλανδία, που είναι η πιο ασφαλής χώρα, ενώ ακολουθούν η Σουηδία, η Δανία και η Νορβηγία.

Το 2009, ο δείκτης της Maplecroft έθετε επικεφαλής των σε κίνδυνο ευρισκομένων χωρών την Αγκόλα, ενώ ακολουθούσε η Αϊτή, η Μοζαμβίκη, το Μπουρούντι, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Ερυθραία, η Υεμένη, η Ζιμπάμπουε και η Ρουάντα. Το Αφγανιστάν δεν είχε καμία θέση στη λίστα, αφού η βρετανική εταιρεία δεν διέθετε επαρκή στοιχεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης