Ρωσία και Λευκορωσία άρχισαν την Πέμπτη επίσημα ευρείας κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια, κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών και στη Βαλτική Θάλασσα, διάρκειας μιας εβδομάδας, τα οποία προκαλούν ανησυχία σε μερικές χώρες του ΝΑΤΟ.
Οι ανώτατοι επικεφαλής του στρατού και από τις δύο χώρες, παρέστησαν στην τελετή έναρξης των στρατιωτικών γυμνασίων, με την ονομασία «Zapad-2021», (Δύση -2021) στο δυτικό τμήμα της Ρωσίας που έγινε με επάρσεις σημαιών και ομιλίες.
Το ενεργό μέρος των στρατιωτικών ασκήσεων, το οποίο πραγματοποιείται σε μια στιγμή αυξημένης έντασης στις σχέσεις μεταξύ Δύσης και Λευκορωσίας μετά την καταστολή της αντιπολίτευσης στην χώρα, θα αρχίσει την Παρασκευή και θα διαρκέσει έως τις 16 Σεπτεμβρίου.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι στα γυμνάσια συμμετέχουν στρατιωτική δύναμη 200.000 στρατιωτικών, περίπου 80 αεροσκάφη και ελικόπτερα, περισσότερα από 15 πολεμικά πλοία και περίπου 300 άρματα μάχης.
Κατά την διάρκεια των γυμνασίων θα γίνει χρήση πραγματικών πυρών, ενώ θα σηματοδοτήσουν την κλιμάκωση μεγαλύτερων στρατιωτικών ασκήσεων διάρκειας τριών μηνών.
Στα γυμνάσια θα συμμετάσχει επίσης στρατιωτικό προσωπικό από την Αρμενία, την Ινδία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και τη Μογγολία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν προειδοποιήσει ότι τα γυμνάσια αυτά, που πραγματοποιούνται μετά την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία νωρίτερα εφέτος, αυξάνουν τους κινδύνους ενός ατυχήματος ή λανθασμένων υπολογισμών που μπορούν να μετεξελιχθούν σε κρίση.
Ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Νικολάι Πανκόφ δήλωσε ότι τα γυμνάσια έχουν εκ φύσεως αμυντικό χαρακτήρα και θα δώσουν την δυνατότητα στη Μόσχα και το Μινσκ να βελτιώσουν τους τρόπους της μεταξύ τους στρατιωτικής συνεργασίας.
Οι αναλυτές λένε ότι η συμμετοχή του Μινσκ στα γυμνάσια υπογραμμίζει την ολοένα και εντονότερη σύσφιξη των δεσμών του με τη Μόσχα.
Το Κρεμλίνο έχει καταστεί ένας σημαντικός σύμμαχος για τη Λευκορωσία, μετά τις κυρώσεις που επέβαλλε η Δύση στο Μινσκ για την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που επακολούθησαν μετά τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές που εξασφάλισαν στον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο την έκτη κατά σειρά θητεία.
«Ο Λουκασένκο, ο οποίος δεν ήταν πρόθυμος να συμμετάσχει (στις ασκήσεις) το 2017, έχει μετατραπεί σε έναν αλαζόνα κατά κάποιο τρόπο, θεωρώντας πόσο σημαντικές είναι αυτές οι ασκήσεις, για τον εκφοβισμό της Δύσης». δήλωσε ο Μάθιου Μπιλέγκ, ερευνητής στο think tank του Chatham House.
Η τελετή έναρξης των στρατιωτικών ασκήσεων συνέπεσε με τις συνομιλίες που είχε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο στο Κρεμλίνο.