Ως κόλαφος κατά των σχεδιαστών της Νέας Δημοκρατίας και της πολιτικής του κόμματος και της κυβέρνησης στην υπόθεση Novartis μπορεί να εκληφθεί το κατηγορηματικό όχι της Οικονομικής Εισαγγελίας στην αποκάλυψη των ονομάτων των προστατευομένων μαρτύρων που ήταν και το ζητούμενο από τους παράγοντες και πολιτικούς υπεύθυνους του κυβερνώντος κόμματος και του κυβενρητικού επιτελείου.

Yπό τις παρούσες εξελίξεις θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει πως πέφτουν τελικά στο κενό οι επίμονες προσπάθειες κυβερνητικών κύκλων επί δύο χρόνια τώρα και ιδιαίτερα των πρωταγωνιστών της υπόθεσης Novartis που τυγχάνει να είναι στελέχη της ΝΔ και της κυβέρνησης «να βγουν οι κουκούλες»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με διάταξή της η Οικονομική Εισαγγελία, αποφάσισε να μη βγουν οι «κουκούλες» από τους προστατευόμενους μάρτυρες , κάτι που επίμονα ζητούσαν πολλοί από το κυβερνητικό στρατόπεδο, βάλλοντας ευθέως κατά της αξιοπιστίας τους.

Παρά τις πιεστικές «φωνές», λοιπόν, η Οικονομική Εισαγγελία, παρέτεινε  το καθεστώς ανωνυμίας των προστατευόμενων μαρτύρων,  αποφασίζοντας ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι οι οποίοι προβλέπονται από το νόμο για την άρση της εν λόγω ιδιότητας τους.

Η Οικονομική Εισαγγελία, ως η μόνη αρμόδια να αποφασίσει, με βάση τις  διατάξεις του άρθρου 8 του ν. 2928/2001 προχώρησε στην έκδοση της διάταξης για να παραμείνουν στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων η «Αικατερίνη Κελέση» και ο «Μάξιμος Σαράφης» για άλλα δύο χρόνια, «κατόπιν ελέγχου της συνδρομής των νομίμων και ουσιαστικών προϋποθέσεων και αιτιολογημένου αιτήματος της ΥΜΕ (Υπηρεσίας Προστασίας Μαρτύρων) προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις διαδικασίες «υπαγωγής στο πρόγραμμα προστασίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είχε προηγηθεί η διαφωνία μεταξύ της εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου Βασιλική Θεοδώρου (η οποία αποχώρησε στο τέλος περασμένου Ιουνίου από το εισαγγελικό σώμα, λόγω συμπληρώσεως του ανωτάτου ορίου ηλικίας) και της ανακρίτριας στην υπόθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου για τον τρόπο κατάθεσης των δυο προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis.

Αφορμή ήταν η κλήτευση, στα τέλη Μαΐου, από την κ. Αλεβιζοπούλου της  «Αικατερίνης Κελέση» και του  «Μάξιμου Σαράφη»,  προκειμένου να καταθέσουν ως προστατευόμενοι μάρτυρες, δηλαδή χωρίς τα πραγματικά τους ονόματα. Ο «Μάξιμος Σαράφης» ζήτησε και έγινε δεκτό, να μην προσέλθει στον Άρειο Πάγο αλλά να καταθέσει ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού χώρου της ΕΛΑΣ. Η «Αικατερίνη Κελέση» προσήλθε στο γραφείο της Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου με ελαφρά αλλοίωση των χαρακτηριστικών της.

Στη συνέχεια, παρενέβη η αντεισαγγελέας Βασιλική Θεοδώρου, υποστηρίζοντας ότι η «Αικατερίνη Κελέση» δεν μπορεί να καταθέσει ως προστατευόμενη μάρτυρας και πρέπει να καταθέσει σύμφωνα με τα στοιχεία της ταυτότητας της, ενώ διαφώνησε και για τον «Μάξιμο Σαράφη», υποστηρίζοντας ότι πρέπει να καταθέσει με τα στοιχεία της ταυτότητας του και με φυσική παρουσία στο γραφείο της ανακρίτριας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακρίτρια Κ. Αλεβιζοπούλου από την πλευρά της υποστήριξε ότι οι δύο, μπορούν να καταθέσουν με την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα ενώ η αντιεισαγγελέας, φέρεται να υποστήριξε ότι η προστασία των δύο μαρτύρων αφορά μόνο στην υπόθεση Novartis και όχι άλλες υποθέσεις.

Με πρόταση 46 σελίδων η κ. Θεοδώρου ζητούσε να καταθέσουν οι δύο μάρτυρες με  τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητάς τους «για την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας στην υπόθεση», υποστηρίζοντας  ότι μεταξύ της έρευνας για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και της έρευνας για τις πρακτικές που εφάρμοζε η Νovartis δεν υπάρχει καμία συνάφεια, ούτε σε νομικό ούτε σε ουσιαστικό επίπεδο. Ανέφερε  μάλιστα η εισαγγελική λειτουργός  ότι τα περί ουσιαστικής συνάφειας των δύο αυτών υποθέσεων αποτελούν «εφεύρημα και αυθαίρετη νομική κατασκευή».

Όπως σημείωνε η εισαγγελέας, «καθίσταται πρόδηλο ότι οι δύο αυτές δικογραφίες είναι άσχετες μεταξύ τους ως εκ τούτου η προστασία που απολαμβάνουν οι δύο μάρτυρες στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την κύρια υπόθεση Νοβάρτις δεν μπορεί να ισχύσει και για την υπόθεση που ερευνάται από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου με βάση τη δίωξη που άσκησε η Ολομέλεια της Βουλής. Δεν μπορεί οι υπό προστασία μάρτυρες να είναι στο διηνεκές και για οποιαδήποτε άλλη υπόθεση υπό καθεστώς απαραβίαστης προστασίας, γιατί έτσι θα απαξιωθεί ο θεσμός των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.  Σε ένα κράτος δικαίου, αν αναμφίβολα πρέπει να προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον και να αποτρέπεται η λεηλασία του δημόσιου χρήματος, εξίσου πρέπει να έχει το δικαίωμα και τη δυνατότητα ο κάθε πολίτης και πολύ περισσότερο τα δημόσια πρόσωπα να προστατεύσουν την τιμή και την υπόληψή τους και την αξιοπρέπειά τους από την ”ανθρωποφαγία”. Άλλωστε η προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος δεν μπορεί να φθάνει μέχρι του σημείου να δυσχεραίνεται η ανεύρεση της ουσιαστικής αλήθειας και επέρχεται σημαντικός περιορισμός βασικών αρχών».

Κατόπιν αυτών, συνεδρίασε  το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, τα μέλη του οποίου έκριναν ότι  δεν μπορούν  να αποφασίσουν επί της ουσίας αλλά  οι εισαγγελείς που έχουν την αρμοδιότητα για τη διαφθορά και το οικονομικό έγκλημα είναι αρμόδιοι να αποφασίσουν για την τύχη των προστατευόμενων μαρτύρων. Αν δηλαδή θα αρθεί η προστασία τους ή όχι.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, η “Αικατερίνη Κελέση” και ο “Μάξιμος Σαράφης”, εξετάστηκαν  τελικά από την ανακρίτρια,  στον Άρειο Πάγο, διατηρώντας την ανωνυμία τους,  με άκρα μυστικότητα. 

Η ανάκριση πάντως για το Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στον Άρειο Πάγο, βαίνει στην τελική ευθεία καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται να  υποβληθεί κατάλογος μαρτύρων  υπεράσπισης, προτού κληθούν σε απολογία ο κατηγορούμενος πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και τα τυχόν άλλα πρόσωπα που προκύψουν ως εμπλεκόμενα. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης