Με μια αιφνιδιαστική κίνηση και θέλοντας να απαντήσει στις κατηγορίες του ΟΗΕ, ότι οι ίδιοι ευθύνονται για τον θάνατο της μεγάλης πλειονότητας των αμάχων στο Αφγανιστάν, η διοίκηση των Ταλιμπάν πρότεινε συνεργασία με τις διεθνείς δυνάμεις στην έρευνα για τον θάνατο των αμάχων στο Αφγανιστάν.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση των Ταλιμπάν προτείνει τη συγκρότηση επιτροπής που θα απαρτίζεται από ειδικούς αντιπροσώπους της Ισλαμικής Διάσκεψης, των υπηρεσιών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του ΟΗΕ και του ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν. Αποστολή της επιτροπής αυτής θα είναι η διεξαγωγή έρευνας για τις απώλειες αμάχων σε ολόκληρη τη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κι ενώ η πρόταση απερρίφθη αμέσως από τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, η αφγανική μη κυβερνητική οργάνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Afganistan Rights Monitor (ARM) χαιρέτισε την πρωτοβουλία των Ταλιμπάν και ζήτησε από την αφγανική κυβέρνηση και τον ΟΗΕ να ανταποκριθούν θετικά στην πρόταση αυτή, αξιώνοντας παράλληλα εγγυήσεις από τους Ταλιμπάν για την ασφάλεια των μελών της ερευνητικής επιτροπής.

Οι παραπάνω ενέργειες έρχονται σε συνέχεια της δημοσίευσης έκθεσης του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία πάνω από 1.200 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010, αύξηση κατά 25% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ οι Ταλιμπάν ευθύνονται για τα 3/4 των ενεργειών που οδηγούν σε θάνατο ή τραυματισμό.

Οι Ταλιμπάν, από την πλευρά τους, χαρακτήρισαν «προπαγάνδα» τη συγκεκριμένη έκθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης