Μετά την 1η Οκτωβρίου αναμένεται να συνεδριάσει η ρωσική κυβέρνηση σχετικά με το εάν θα συνεχιστεί η απαγόρευση της εξαγωγής σιτηρών και το 2011. Η Ρωσία έχει ήδη εξαγγείλει την απαγόρευση των ανωτέρω προϊόντων, η οποία θα ισχύσει από αύριο, Κυριακή 15 Αυγούστου, μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

Η απαγόρευση εξαγωγών που έχει εξαγγείλει η Ρωσία ισχύει από αύριο, Κυριακή, και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μετά την 1η Οκτωβρίου θα μπορέσουμε να συζητήσουμε πώς θα δράσουμε μετά τον Δεκέμβριο» αναφέρει ο Βίκτορ Ζουμπκόφ, ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, σε e-mail που έστειλε στο Ρόιτερ.

Οι δηλώσεις του Ζουμπκόφ έρχονται ύστερα από τις αντικρουόμενες απόψεις για την απαγόρευση από την ηγεσία της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ έχει δηλώσει ότι η απαγόρευση μπορεί να αρθεί νωρίτερα από την 31η Δεκεμβρίου 2010, αν το επιτρέψουν οι σοδειές. Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, αφού ανακοίνωσε ότι η σοδειά των σιτηρών αναμένεται να είναι 60 με 65 εκατομμύρια τόνοι, πρόσθεσε ότι η απαγόρευση των εξαγωγών μπορεί να διαρκέσει μέχρι και το 2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ρωσία είχε συγκομιδή 97 εκατομμύρια τόνους σιτηρών το 2009 και χρειάζεται περί τους 78 εκατομμύρια τόνους για να καλύψει τις εσωτερικές της ανάγκες.

Στο μήνυμα που απέστειλε στο Ρόιτερ ο Ζουμπκόφ, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να διατηρήσει μία ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων των εμπόρων σιτηρών και της ανάγκης να διατηρηθεί η σταθερότητα στην εσωτερική αγορά τροφίμων.

«Κατανοούμε την ανησυχία των εξαγωγέων μας» δήλωσε. «Γι’ αυτό τον λόγο, όπως είπα, παρακολουθούμε συνεχώς και αναλύουμε τις προμήθειες σιτηρών στην εσωτερική αγορά».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης