Σε συμφωνία φαίνεται πως κατέληξαν κυβέρνηση και ΟΛΠ για την απόδοση του 16% του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στην Cosco, με την κινεζική εταιρεία να λαμβάνει παράταση για την υλοποίηση των υποχρεωτικών επενδύσεων.

Όπως έγραψε πρόσφατα το Capital.gr, οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές βρίσκονταν σε «καλό δρόμο» και αυτές τις ημέρες διευθετήθηκαν οι τελευταίες εκκρεμότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ συνεδρίασε χθες και ενέκρινε αλλαγές στην υφιστάμενη σύμβαση παραχώρησης. Ειδικότερα, άναψε «πράσινο φως» για την τροποποίηση δύο συμφωνιών, της συμφωνίας μετόχων και της συμφωνίας αγοραπωλησίας μετοχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Cosco θα κληθεί να υλοποιήσει τις επενδύσεις σε διάστημα πέντε ετών από την οριστική έγκριση της συμφωνίας, καταθέτοντας σχετική εγγυητική επιστολή που αντιστοιχεί στο ⅓ των ανεκτέλεστων έργων των υποχρεωτικών επενδύσεων. Παράλληλα, δίνεται μια ευελιξία στους Κινέζους, σε περίπτωση προσφυγών, να παραταθεί το εν λόγω χρονικό διάστημα. Ουσιαστικά πρόκειται για μία περίοδο 5+5 ετών.

Ένα ακόμα σημαντικό σημείο είναι ότι το ελληνικό Δημόσιο θα εκπροσωπείται πλέον από ένα και όχι τρία μέλη στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ, ωστόσο θα αναβαθμιστούν οι αρμοδιότητές του σε δικαιώματα ψήφου και βέτο σε καίριες επιχειρηματικές αποφάσεις, όπως για παράδειγμα η μεταβολή μετοχικού ποσοστού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επόμενο βήμα είναι η αποστολή της τροποποιημένη σύμβασης από το Υπουργείο Οικονομικών στο Ελεγκτικό Συνέδριο και από Σεπτέμβριο αναμένεται η κατάθεσή της στη Βουλή.

Όταν εγκριθούν όλες οι συμφωνίες, θα αποδοθούν στο ΤΑΙΠΕΔ τα 88 εκατ. ευρώ που είχαν τοποθετηθεί ως μεσεγγύηση για το 16% των μετοχών.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2016 ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 51% των μετοχών στην Cosco (έναντι 280,5 εκατ. ευρώ) και τοποθετήθηκαν σε μεσεγγύηση το υπόλοιπο 16% των μετοχών και το αντίτιμό τους ύψους 88 εκατ. ευρώ. Απαραίτητος όρος για τη μεταβίβαση του επιπλέον ποσοστού ήταν η υλοποίηση των υποχρεωτικών επενδύσεων ύψους 293 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα η Cosco να έχει υλοποιήσει σήμερα περί το 1/3 των συνολικών υποχρεωτικών επενδύσεων. Οι Κινέζοι είχαν δείξει ως υπαίτιους το Δημόσιο και τρίτους κι έτσι για να αποφευχθούν δικαστικές διαμάχες, αποφασίστηκε να αλλάξουν οι όροι της αρχικής συμφωνίας.

Στον ΟΛΠ κάνουν λόγο πλέον για «θετικές εξελίξεις, οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση για την ολοκλήρωση ενός επενδυτικού προγράμματος με πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία».

Οι νομικές εκκρεμότητες

Αναφορικά με τις δικαστικές εκκρεμότητες του Master Plan, δεν έχει υπάρξει ακόμη απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας για την επανεκκίνηση των έργων βυθοκορήσεων, τα οποία έχουν διακοπεί μετά από προσφυγές των κατοίκων. Η αίτηση ακύρωσης των πολιτών είχε εκδικαστεί τον περασμένο Μάρτιο.

Παράλληλα, για το τέλος Αυγούστου μετατέθηκε η εκδίκαση από το Πρωτοδικείο Πειραιά των ασφαλιστικών μέτρων πολιτών της Πειραϊκής, οι οποίοι έχουν προσφύγει με το επιχείρημα της ρύπανσης της θάλασσας από τα έργα επιχωματώσεων για τον προβλήτα κρουαζιέρας.

Τέλος, στο ΣτΕ προσέφυγε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, επισημαίνοντας ότι δεν τηρούνται ορισμένοι περιβαλλοντικοί όροι στο έργο του προβλήτα κρουαζιέρας. Η συζήτηση της υπόθεσης από την Ολομέλεια αναμένεται τον Νοέμβριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης