Η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Sea-Watch έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα πλάνα στα οποία η λιβυκή ακτοφυλακή φαίνεται να πυροβολεί εναντίον ενός πλοιαρίου που μεταφέρει μετανάστες και στη συνέχεια επιχειρεί να το εμβολίσει, προτού να εγκαταλείψει την προσπάθεια.
Οι εικόνες αυτές τραβήχθηκαν την Τετάρτη, από το αναγνωριστικό αεροσκάφος της ΜΚΟ. Δύο σφαίρες πέφτουν στο νερό, σε απόσταση δύο-τριών μέτρων από την πλώρη του ξύλινου πλοιαρίου, στο οποίο επέβαιναν περίπου 50 άνθρωποι.
Yesterday #Seabird witnessed a brutal attack by the so-called Libyan Coast Guard deep in the Maltese SAR zone. Our video shows: Shots have been fired in the direction of the boat, the so-called Libyan Coast Guard tried to ram the boat several times and threw objects at people. pic.twitter.com/0C2YSmcPoO
— Sea-Watch International (@seawatch_intl) July 1, 2021
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το σκάφος της ακτοφυλακής, ένα από τα τέσσερα που δώρισε η Ιταλία στη Λιβύη το 2017, προσπαθεί κατόπιν να πλησιάσει στο μηχανοκίνητο πλοιάριο και φαίνεται να επιχειρεί, πολλές φορές, να του κόψει τον δρόμο, κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς.
Μέλη της οργάνωσης Sea-Watch που επέβαιναν στο αεροπλάνο ήρθαν σε επικοινωνία με τους άνδρες της ακτοφυλακής, μέσω ασυρμάτου. «Θέτετε σε κίνδυνο ανθρώπους. Είστε πολύ κοντά», τους είπαν στα αγγλικά. «Είναι ένα πλοιάριο διακινητών», απάντησε ένας λιμενικός. «Κρατήστε τις αποστάσεις και μην τους πυροβολείτε», συνέχισε η ΜΚΟ.
Από τα πλάνα δεν είναι εφικτό να διαπιστωθεί αν επρόκειτο πράγματι για σκάφος της λιβυκής ακτοφυλακής, όπως υποστηρίζει η Sea-Watch.
Το επεισόδιο αυτό σημειώθηκε στη Ζώνη έρευνας και διάσωσης της Μάλτας. Το σκάφος της ακτοφυλακής αναγκάστηκε να επιστρέψει πίσω επειδή δεν είχε καύσιμα και οι μετανάστες κατάφεραν να φτάσουν στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα πάντα με τη γερμανική οργάνωση.
Περισσότεροι από 21.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στα ιταλικά παράλια, από τη βόρεια Αφρική, από την αρχή του έτους, δηλαδή τριπλάσιοι σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2020. Από αυτούς, το 17% ήταν ασυνόδευτοι ανήλικοι. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περισσότεροι από 830 άνθρωποι πνίγηκαν στη θάλασσα φέτος, προσπαθώντας να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο.