Η ισχνή αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής της Τουρκίας, ο αυξανόμενος παγκόσμιος πληθωρισμός και οι προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, σημαίνει ότι οι υπερχρεωμένες τουρκικές εταιρείες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην αστάθεια του νομίσματος, δήλωσε ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

«Η ευρεία χρήση από τις τουρκικές επιχειρήσεις του δανεισμού σε ξένο νόμισμα τις καθιστά από τις πιο εκτεθειμένες στην περιοχή ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική) στις κινήσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών», ανέφερε η Fitch σε έκθεσή της την Τετάρτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ιστορικά μικρή αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής της χώρας επιδείνωσε προηγουμένως τέτοιες κινήσεις και ο κίνδυνος έχει αυξηθεί μετά την απομάκρυνση του κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας νωρίτερα αυτό το έτος», δήλωσε ο οίκος Fitch.

Η λίρα της Τουρκίας έφτασε σε ρεκόρ χαμηλότερο από 8,8 ανά δολάριο στις αρχές Ιουνίου, λόγω ανησυχιών μεταξύ των επενδυτών ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει πρόωρα τα επιτόκια. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την τράπεζα να μειώσει το κόστος δανεισμού τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.

Απέλυσε και αντικατέστησε τον κυβερνήτη της τράπεζας στα μέσα Μαρτίου αφότου αυτός αύξησε τα επιτόκια στο 19% για να υπερασπιστεί τη λίρα και να συγκρατήσει τον διψήφιο πληθωρισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αξιωματούχοι της Fed ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι αναμένουν αύξηση των επιτοκίων στα τέλη του 2023, νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Οι προσδοκίες για υψηλότερα ποσοστά στις ΗΠΑ μειώνουν τη γοητεία των περιουσιακών στοιχείων των αναδυόμενων αγορών.

Το σκληρό νόμισμα αντιπροσωπεύει κατά μέσο όρο το 70% του τουρκικού εταιρικού χρέους, αλλά μόνο το 46% των εσόδων, δήλωσε η Fitch.

«Οι τουρκικές εταιρείες συχνά εξαρτώνται περισσότερο από τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση από εταιρείες άλλων αναδυόμενων αγορών και συχνά έχουν πρόσβαση μόνο σε μη δεσμευμένες τραπεζικές ροές», ανέφερε. «Αυτό μπορεί να τις αφήσει εκτεθειμένες στον κίνδυνο διακοπών χρηματοδότησης και κλεισίματος της αγοράς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν έχουμε δει καμία σημαντική αλλαγή στην εξάρτηση των εταιρειών από μη δεσμευμένες ροές. Ούτε υπήρξε μεγάλη αλλαγή στην κατανομή των χρεωστικών προθεσμιών, με τους εκδότες να χρειάζονται τακτικά την αναχρηματοδότηση του χρέους εντός 12 μηνών».

Ο οίκος Fitch είπε ότι η αξιολόγηση του δημόσιου χρέους της Τουρκίας έχει μειωθεί στο BB- τα τελευταία χρόνια, κατεβάζοντας το αποκαλούμενο “ταβάνι” της χώρας στο ίδιο επίπεδο.

«Τα δύο τρίτα των εταιρικών αξιολογήσεων βρίσκονται πλέον ή πάνω από το ανώτατο όριο της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι το χαρτοφυλάκιο είναι πλέον πιο ευαίσθητο στις αλλαγές αξιολόγησης της χώρας», ανέφερε. «Ωστόσο, αυτό σημαίνει επίσης ότι οι τράπεζες είναι πιο πιθανό να έχουν ισχυρές μετρήσεις πίστωσης για την αξιολόγησή τους, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν περισσότερο χώρο για όσο διάστημα η κρατική αξιολόγηση παραμένει αμετάβλητη».

Η λίρα διαπραγματευόταν με απώλειες 0,2% στα 8,62 ανά δολάριο στις 10:31 π.μ. στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη, ισχυρότερη από το χαμηλό ρεκόρ αλλά ασθενέστερη από το προηγούμενο χαμηλό όλων των εποχών των 8,58 ανά δολάριο που καθορίστηκε τον Νοέμβριο.

Το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF), μια ένωση που εκπροσωπεί τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κλάδο, έχει θέσει μια εύλογη αξία για τη λίρα στο 9,5 έναντι του δολαρίου δολάριο, αναφέροντας το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας και μια έξοδο από ξένες επενδύσεις χαρτοφυλακίου.

Ο οίκος Fitch είπε ότι οι Τούρκοι εκδότες χρέους έχουν δείξει ευελιξία κατά τις προηγούμενες περιόδους ταχείας υποτίμησης του νομίσματος και έλαβαν μέτρα για τη μείωση της έκθεσης σε ξένο νόμισμα. «Συγκεκριμένα, το ποσοστό του χρέους σε ξένο νόμισμα έχει μειωθεί και οι εταιρείες κατέχουν περισσότερα μετρητά, με μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των μετρητών να είναι και σε ξένο νόμισμα», ανέφερε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης