Ένας Κολομβιανός στρατιώτης συνεχίζει να νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ δύο άνδρες των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ σε ρόλο συμβούλων υπέστησαν ελαφριά τραύματα στη βομβιστική επίθεση στην πόλη Κούκουτα την Τρίτη, που οι Αρχές θεωρούν ότι διέπραξαν αριστεροί αντάρτες, δήλωσε χθες Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας, ο Διέγο Μολάνο.

Η βομβιστική ενέργεια έγινε στο στρατόπεδο που αποτελεί βάση της 30ής Ταξιαρχίας του στρατού, κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κανένας από τους Αμερικανούς συμβούλους που βοηθούν στον αγώνα εναντίον της διακίνησης ναρκωτικών δεν τραυματίστηκε σοβαρά», διαβεβαίωσε ο κ. Μολάνο, που εκφράστηκε ενώπιον δημοσιογράφων στο στρατόπεδο.

Από τους συνολικά 36 τραυματίες, πέραν του στρατιώτη που παραμένει στη ΜΕΘ, δύο υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις και αναρρώνουν, πρόσθεσε ο Κολομβιανός υπουργός Άμυνας.

Το μεικτό διοικητήριο των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για τη Λατινική Αμερική, η Νότια Διοίκηση (USSOUTHCOM), επιβεβαίωσε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ότι κανένα μέλος της ομάδας που είναι ανεπτυγμένη στην Κούκουτα δεν υπέστη σοβαρά τραύματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προσφέρεται αμοιβή 500 εκατομμυρίων πέσος (σ.σ. σχεδόν 113.000 ευρώ) για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη αυτών που βρίσκονται πίσω από την επίθεση, είπε ο κ. Μολάνο.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου Άμυνας, προχθές Τρίτη περί τις 15:00 (τοπική ώρα), δύο πρόσωπα που επέβαιναν σε λευκό φορτηγάκι Toyota παρεισέφρησαν στο στρατόπεδο παριστάνοντας τους δημόσιους λειτουργούς. Κατόπιν σημειώθηκαν δύο εκρήξεις στο όχημα που τραυμάτισαν δεκάδες ανθρώπους στη στρατιωτική μονάδα.

 

Ο γενικός εισαγγελέας Φρανσίσκο Μπαρμπόσα επισήμανε ότι το αυτοκίνητο-βόμβα μπήκε στο στρατόπεδο από την κεντρική πύλη.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Λουίς Φερνάντο Ναβάρο, επικεφαλής του γενικού επιτελείου, ως εδώ η βασική υπόθεση στην έρευνα που διενεργείται είναι ότι για την επίθεση ευθύνεται η οργάνωση Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN, γκεβαριστές).

Ωστόσο ο κ. Μπαρμπόσα είπε πως εξετάζεται επίσης το σενάριο να ευθύνονταν αποστάτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP), που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016 κι έχουν ξαναπάρει τα όπλα.

Ο ELN θεωρείται επισήμως η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία, μετά την ειρηνευτική συμφωνία του 2016 που υπέγραψε ο τότε πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος με τη FARC, που αφοπλίστηκε, διαλύθηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα.

Η Κούκουτα είναι πρωτεύουσα της περιφέρειας Νόρτε δε Σαντανδέρ, όπου συγκρούονται ο ELN, οι Pelusos –υπολειμματική ομάδα οργάνωσης μαοϊστών ανταρτών που επισήμως έχει διαλυθεί κι εγκαταλείψει τον ένοπλο αγώνα–, αποστάτες των FARC, καθώς και διάφορες συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά.

Οι ένοπλες ομάδες μάχονται για τον έλεγχο εκτάσεων με εμβαδόν περίπου 410.000 στρεμμάτων όπου καλλιεργείται κόκα στην περιοχή, που αποτελεί μέρος σημαντικής οδού του λαθρεμπορίου προς τη Βενεζουέλα και την Καραϊβική.

Ο νυν πρόεδρος Ιβάν Ντούκε ενταφίασε τις συνομιλίες που είχαν αρχίσει με τον ELN επί των ημερών του προκατόχου του κ. Σάντος, νομπελίστα ειρήνης, μετά την επίθεση του Ιανουαρίου του 2019 εναντίον της σχολής της αστυνομίας στην Μπογκοτά, όπου είχαν σκοτωθεί 22 δόκιμοι, πέραν του δράστη.

Ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης, οργάνωση που ίδρυσαν ριζοσπαστικοποιημένοι καθολικοί ιερείς το 1964, εκτιμάται από τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Κολομβίας ότι διαθέτει από 2.300 ως 2.600 μαχητές και ευρύ δίκτυο υποστήριξης στην επαρχία και σε αστικά κέντρα.

Η ηγεσία της οργάνωσης διαβεβαιώνει ότι δεν εμπλέκεται στη διακίνηση ναρκωτικών.

Η Κολομβία είναι η χώρα όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης στον κόσμο. Η χώρα όπου καταναλώνεται η μεγαλύτερη ποσότητά της είναι οι ΗΠΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης