Ένας από τους κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Μεξικανού δημοσιογράφου Χαβιέρ Βαλδές, συνεργάτη του Γαλλικού Πρακτορείου, κρίθηκε ένοχος χθες Τρίτη για το έγκλημα, το οποίο είχε διαπραχθεί τον Μάιο του 2017, ανακοίνωσε η εισαγγελία.
Δικαστής «εξέδωσε ετυμηγορία που καταδικάζει τον Χουάν Φρανσίσκο Π.», θεωρούμενο ως «συναυτουργό της ανθρωποκτονίας», εξήγησε η εισαγγελία σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.
Η ποινή του -αντιμετωπίζει κάθειρξη ως και 50 ετών- θα ανακοινωθεί αργότερα. Ο κατηγορούμενος, στον οποίο είχε προταθεί από την εισαγγελία ποινή 21 ετών κάθειρξης εάν συνεργαζόταν και υποδείκνυε τον ηθικό αυτουργό της δολοφονίας, ουδέποτε παραδέχθηκε πως ενεχόταν.
Πρόκειται για τον Χουάν Φρανσίσκο Πίκος Μπαρουέτο, ή «Ελ Κίγιο». Σύμφωνα με την εισαγγελία, πρόκειται για το ένα από τα δύο πρόσωπα που άνοιξαν πυρ εναντίον του δημοσιογράφου. Είναι επίσης «αυτός που οργάνωσε το σχέδιο εκτέλεσης». Ο δεύτερος φερόμενος ως δολοφόνος, ο Λουίς Ιλδεφόνσο Σάντσες, στο μεταξύ πέθανε.
Ακόμα ένας συνεργός, ο Εριμπέρτο Πίκος Μπαράσα, ή «Ελ Κοάλα», καταδικάστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 να εκτίσει 14 χρόνια και 8 μήνες κάθειρξη. Φέρεται να ήταν ο οδηγός του αυτοκινήτου με το οποίο διέφυγαν οι δράστες.
Ο Χαβιέρ Βαλδές, συνιδρυτής της εβδομαδιαίας εφημερίδας Riodoce και συνεργάτης της καθημερινής εφημερίδας La Jornada και του Γαλλικού Πρακτορείου, είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη χάρη κυρίως στις έρευνές του για τον υπόκοσμο και τη διακίνηση ναρκωτικών στην πατρίδα του.
Δολοφονήθηκε καθώς έβγαινε από το γραφείο του στην Κουλιακάν (βορειοδυτικά), μετά τη δημοσίευση ερευνών του για την επιρροή που είχαν στη γενέτειρά του τα δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών, όπως αυτό του «Ελ Τσάπο», κατά κόσμον Χοακίν Γκουσμάν Λοέρα, που σήμερα εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις ΗΠΑ.
Η οικογένεια του εκλιπόντος είναι πεπεισμένη ότι η δολοφονία του διατάχθηκε από τον Νταμάσο Λόπες Σεράνο, διακινητή ναρκωτικών τον οποίο είχε κάνει έξαλλο ένα κάθε άλλο παρά κολακευτικό γι’ αυτόν δημοσίευμα της Riodoce. Ο Λόπες Σεράνο βρίσκεται επίσης το τρέχον διάστημα έγκλειστος σε φυλακή των ΗΠΑ.
Ο φόνος του Χαβιέρ Βαλδές είχε προκαλέσει κύμα αγανάκτησης στη χώρα και διεθνώς.