Η εκδοχή ενός αίσιου τέλους πριν από τον Αύγουστο των διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη σε μια προσπάθεια αναβίωσης της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «επαφίεται σε μια βούληση έξω από την κυβέρνηση», δήλωσε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί.
Ο Ροχανί ήταν ο ανάδοχος αυτής της συμφωνίας που τορπίλισε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2018, αλλά η τελική απόφαση για τις συζητήσεις που διεξάγονται στη Βιέννη για την επαναφορά της συμφωνίας σε τροχιά ανήκει στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
«Σήμερα διαπιστώνουμε ότι τα κύρια προβλήματά μας με τους Αμερικανούς σε αυτές τις διαπραγματεύσεις έχουν επιλυθεί και ότι απομένουν μόνο λίγα δευτερεύοντα θέματα, για τα οποία θα διαπραγματευτούμε και θα επιτύχουμε αποτελέσματα», δήλωσε ο Ροχανί, σε τηλεοπτική του ομιλία κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.
«Εάν υπάρχει η βούληση να γίνει αυτό υπό αυτήν την κυβέρνηση, τότε αυτή η κυβέρνηση ολοκλήρωσε το έργο της», πρόσθεσε ο Ροχανί, υποδηλώνοντας ότι πλέον επαφίεται στη βούληση του αγιατολάχ το αίσιο τέλος των διαπραγματεύσεων. Η κυβέρνηση του Ροχανί αναμένεται να παραχωρήσει τη θέση της κατά τη διάρκεια του Αυγούστου στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί από τον νικητή των προεδρικών εκλογών της 18ης και 25ης Ιουνίου.
Η διεθνής συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που επικυρώθηκε με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συνήφθη μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και της λεγόμενης ομάδας P5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη -η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία- και η Γερμανία) στη Βιέννη το 2015. Η συμφωνία προσφέρει στην Τεχεράνη μια ανακούφιση από τις σε βάρος της διεθνείς κυρώσεις, με αντάλλαγμα εγγυήσεις που αποδεικνύουν ότι το Ιράν δεν επιδιώκει να αποκτήσει ατομικά όπλα.
Ωστόσο, η συμφωνία καταρρέει από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν μονομερώς από αυτήν το 2018, υπό τον Τραμπ, προτού επαναφέρουν τις κυρώσεις τους, των οποίων η συμφωνία είχε επιτρέψει την άρση.
Σε απάντηση, η Τεχεράνη αποδεσμεύτηκε από το 2019 από τις περισσότερες υποχρεώσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα που είχε αποδεχθεί στη Βιέννη.
Ο διάδοχος του Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν, δηλώνει ότι θέλει η χώρα του να επιστρέψει στη συμφωνία. Διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή του Ιράν και των άλλων χωρών που παραμένουν συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας, καθώς και εμμέσως με τις Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγονται στη Βιέννη από τον Απρίλιο σε μια προσπάθεια αναβίωσης της συμφωνίας.
Η ιδέα είναι να επανενταχθούν οι ΗΠΑ στη συμφωνία. Όσο για το Ιράν, επιδιώκει την άρση όλων των κυρώσεων που επιβλήθηκαν ή δημιουργήθηκαν από την Ουάσινγκτον σε βάρος του υπό την προεδρία Τραμπ. Σε αντάλλαγμα, το Ιράν θα επιστρέψει στον πλήρη σεβασμό της συμφωνίας.