Έφυγε από την ζωή, αιωνόβιος πια, ο παλαιότερος έμπορος της Οδού Ερμού και μία πραγματικά εμβληματική φυσιογνωμία της επιχειρηματικής Αθήνας. Ιδιοκτήτης του ιστορικού χαρτοπωλείου «Πάλλης 1870», εγγονός του Αθανασίου Πάλλη και γιός της Αλεξάνδρας Πάλλη, ήταν σύζυγος της πρώην υπουργού Φάνης Πάλλη Πετραλιά. Ο ίδιος την στήριξε στην πολιτική της καριέρα αλλά δεν αναμίχθηκε στο πολιτικό παιχνίδι. Όπως δε επισημαίνουν δικαίως γνωστοί και φίλοι που γνώριζαν τον εκλιπόντα, η οικογένεια Πάλλη δεν βγήκε πλουσιότερη από την σχέση της με την Πολιτική, πράγμα σπάνιο στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Άρχοντας και από τους πυλώνες εκείνης της Αθήνας που τόσο αγαπήθηκε, ο Νίκος Πάλλης καινοτόμησε εισάγοντας ως παράλληλη και συνάμα συμπληρωματική δραστηριότητα του χαρτοπωλείου τις ειδικές εκτυπώσεις με σύγχρονα εκτυπωτικά μηχανήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έφυγε σε ηλικία 99 ετών. Έζησε όλα τα σημαντικά γεγονότα του θυελλώδους 20ου αιώνα. Όπως επισημαίνει τρυφερά στην συγκινητική της ανάρτηση η Φάνη Πάλλη Πετραλιά, απέκτησαν 4 παιδιά και 11 εγγόνια. «Αυλαία» γράφει η σύζυγός του στην ανάρτησή της αλλά όπως ομολογούν εκείνοι που γνώρισαν τον Νίκο Πάλλη ,δεν πέφτει ποτέ η αυλαία για τέτοιους ανθρώπους.

Το «Πάλλης 1870» ήταν το πιο γνωστό χαρτοπωλείο της Αθήνας με στέγη του στην Ερμού 8. Άρχισε ως χαρτεμπορική εταιρεία και χαρτοπωλείο, ενώ το 1952 ο Νίκος Πάλλης προχώρησε στην ανάπτυξη των τυπογραφικών εγκαταστάσεων με σύγχρονα μηχανήματα εκτύπωσης και βιβλιοδεσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την εποχή εκείνη στην ίδια περιοχή άλλωστε βρίσκονταν ακόμα έξι από τα συνολικά δεκατρία χαρτοπωλεία της Αθήνας. Η καινοτομία που εισήγαγε η εταιρεία και που την έκανε να ξεχωρίσει από τις άλλες επιχειρήσεις του είδους ήταν ότι στον ίδιο χώρο των λιανικών πωλήσεων γραφικής ύλης στεγαζόταν και το «εργοστάσιο καταστίχων και χαλκογραφημένων επισκεπτηρίων».

Το χαρτοπωλείο ιδρύθηκε όπως καταδεικνύει και η ονομασία του το 1870. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1880, ο Αθανάσιος Πάλλης προχωρεί σε συνεργασία με τον Γεώργιο Κοτζιά και η εταιρεία μετονομάζεται σε «Πάλλης και Κοτζιάς». Η συνεργασία Κοτζιά και Πάλλη διαρκεί έως το 1925. Τότε η επιχείρηση περνά και πάλι αποκλειστικά στα χέρια του Αθανασίου Πάλλη μέχρι το 1940 οπότε τα ηνία ανέλαβε η κόρη του Αλεξάνδρα Πάλλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης