Σε συμφωνία για αυξήσεις 5% στους βορειοκορεάτες, που εργάζονται στο βιομηχανικό πάρκο του Κεσονγκ για νοτιοκορεατικές επιχειρήσεις, κατέληξαν η Βόρεια και η Νότια Κορέα παρά την πολεμική ρητορική των τελευταίων μηνών.

Όμως, οι αυξήσεις που ανεβάζουν το μηνιαίο μισθό για τους περίπου 40.000 εργαζομένους στο πάρκο το οποίο βρίσκεται εντός του βορειοκορεατικού εδάφους, κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, δεν θα πάνε στις τσέπες τους, αλλά… στα ταμεία της βορειοκορεατικής ηγεσίας.
«Οι επιχειρήσεις στο βιομηχανικό πάρκο του Κεσόνγκ αποφάσισαν ότι η αύξηση 5%, που θα οδηγήσει τους μισθούς στα 60,775 δολάρια, είναι επαρκής λαμβάνοντας υπόψη την παραγωγικότητα και την προμήθεια εργαζομένων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, Τσουν Χάε-σουνγκ.
Το συγκεκριμένο πάρκο, το οποίο ξεκίνησε το 2003 στο πλαίσιο της «Ηλιόλουστης πολιτικής» που ακολουθούσαν οι προηγούμενες φιλελεύθερες κυβερνήσεις της Νότιας Κορέας και είχε ως στόχο να εξυπηρετήσει ένα μοντέλο μελλοντικής οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, αποτελεί μία ιδιαίτερα προσοδοφόρα πηγή σκληρού συναλλάγματος για τη Βόρεια Κορέα. 
Όμως, οι δύο πλευρές τεχνικά εξακολουθούν να βρίσκονται σε πόλεμο, καθώς η σύρραξη του 1950-53 έχει λήξει μόνο με ανακωχή και οι μεταξύ τους σχέσεις εντάθηκαν από τις αρχές του 2008, που ανέλαβε προεδρικά καθήκοντα στη Σεούλ, ο συντηρητικός Λι Μιουνγκ-μπακ, ο οποίος απαιτεί την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας σε αντάλλαγμα για οικονομική βοήθεια και ισχυρότερες επιχειρηματικές σχέσεις.
Η σημερινή συμφωνία βρίσκεται στο πλαίσιο των περυσινών αυξήσεων καθώς αρχικά η Βόρεια Κορέα απαίτησε μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς και στο ενοίκιο των εγκαταστάσεων στο πάρκο, όπου μικρές νοτιοκορεατικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν φτηνή τοπική εργασία για την παραγωγή καταναλωτικών αγαθών.
Σταδιακά, όμως, οι απαιτήσεις, οι οποίες είχαν ως στόχο να κερδηθούν όσο περισσότερα χρήματα γινόταν από τις περισσότερες από 100 νοτιοκορεατικές επιχειρήσεις του πάρκου, έπεσαν.
Οι επικριτές της λειτουργίας του πάρκου, υποστηρίζουν ότι ουσιαστικά βοηθάει τη Βόρεια Κορέα να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους εκεί για δικό του όφελος καθώς, με τα χρήματα που παίρνει από εκεί, πληρώνει για τα εξοπλιστικά της προγράμματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης