Τελεσιγραφικού χαρακτήρα είναι η τοποθέτηση της Τρόικα σχετικά με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και την πρόοδο για την ικανοποίηση του μνημονίου συνεργασίας με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τους επόμενους δύο μήνες, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσει μέχρι κεραίας τις εντολές- προτάσεις της Τρόικα, ειδάλλως η τρίτη δόση του δανείου από το μηχανισμό στήριξης των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, που πρέπει να δοθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο, δεν θα εκταμιευτεί.

Επί της ουσίας, η Τρόικα ζητά τις επόμενες 60 ημέρες και μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο, όταν και θα επανέλθουν για τον επόμενο έλεγχο, να έχει αλλάξει άρδην το κοινωνικό -οικονομικό- ασφαλιστικό και αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.

Οι τρεις επικεφαλείς της Τρόικα, Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Σέρβας Ντε Ρόουζ (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θέτουν την κυβέρνηση σε ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα τήρησης των συμφωνηθέντων, σε σημείο που τα ασφυκτικά περιθώρια προκαλούν διαδοχικά «εγκεφαλικά» στους οικονομικούς επιτελείς της κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και όλα αυτά, ενώ παρατηρείται σαφέστατη υστέρηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, κατά το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου, που θέτει εν αμφιβόλω τους στόχους του μνημονίου.

Ταυτόχρονα, την ώρα που η Τρόικα επισημοποιεί ότι η δεύτερη δόση του δανείου θα δοθεί κανονικά, καθότι τα «έχουμε πάει καλά», ανακοινώνεται ότι η ελληνική οικονομία θα βρεθεί σε τροχιά μερικής ανάκαμψης το 2011, καθώς εκτιμάται ότι από το 4% που θα συρρικνωθεί το 2010, ο ρυθμός συρρίκνωσης θα πέσει 2,5% το 2011.

Από την άλλη ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν και για το λόγο αυτό αναθεωρήθηκε η εκτίμηση για το 2010 σε 4,3%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εκπρόσωποι της Τρόικα εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι την τελευταία ημέρα της παρουσίας τους στην Ελλάδα από την πρόοδο του οικονομικού προγράμματος, αλλά άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αναγκαστεί να πάρει νέα διαρθρωτικά μέτρα και να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές των προγραμμάτων εξυγίανσης των ελλειμματικών δημοσίων επιχειρήσεων. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια;

Δεν αποκλείουν σε καμία περίπτωση μαζικές απολύσεις εργαζομένων στις ελλειμματικές ΔΕΚΟ, ούτε αρνούνται το ενδεχόμενο πώλησης του 40% των παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς θεωρούν αυτονόητο πλέον ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Ουσιαστικά, έριξαν το μπαλάκι για τις σκληρές αποφάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, κρατώντας για αυτούς το ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου», λέγοντας, χαρακτηριστικά: «Εμείς δεν είμαστε εδώ για να επιβάλουμε στην κυβέρνηση τι θα κάνει, αλλά για να τις παρουσιάσουμε όλες τις πιθανές λύσεις».

Από την άλλη, η έκθεση που θα αποστείλει η ομάδα των ελεγκτών σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ μέχρι και τις 20 Αυγούστου, θα περιέχει θετικά σχόλια, αλλά θα περιλαμβάνει «ψιλά γράμματα», που μόνο να αγνοηθούν δεν μπορούν.

– Θα σημειώνεται η σημαντική υστέρηση των εσόδων που πρέπει να αναπληρωθεί με κάθε τρόπο, αλλά όχι απαραίτητα με φορολογικά μέτρα.

– Η περιστολή των δαπανών του συστήματος ασφάλισης και περίθαλψης κατά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, θα πρέπει να γίνει εδώ και τώρα, αλλιώς θα ληφθούν νέα σκληρά μέτρα.

– Πρέπει να υπάρξει άμεση περιστολή της σπατάλης, που, με απλά λόγια, σημαίνει στοπ στις επιχορηγήσεις στις ΔΕΚΟ, αλλά και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι αποτελούν αιτίες αύξησης του ελλείμματος.

– Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, που δεν θα πρέπει να μείνει μόνο στα φορτηγά ΔΧ, αλλά να περιλαμβάνει μεγαλύτερο αριθμό επαγγελμάτων.

– Για το Ασφαλιστικό, αν και δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την ταχύτητα των αλλαγών, αναμένουν τη δημοσιοποίηση της αναλογιστικής μελέτης που έχει παραγγείλλει το υπουργείο Εργασίας.

Κυβερνητικό «όχι» για πώληση της ΔΕΗ;

Την ώρα, πάντως, που η Τρόικα αφήνει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για διαρθρωτικές αλλαγές, η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύση στο θέμα της ΔΕΗ.

Αυτό που, ήδη, προκύπτει από την κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Θόδωρου Πάγκαλου και τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Επικρατείας, είναι ότι η κυβέρνηση δεν συζητά θέμα πώλησης σε ιδιώτες μονάδων της ΔΕΗ.

Κατά τη σύσκεψη εξετάστηκε η ενεργειακή πολιτική της χώρας μέχρι το 2020, η προώθηση των επενδύσεων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το ζήτημα της ΔΕΗ, θέμα για το οποίο οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν στο τέλος του χρόνου, καθώς η Τρόικα έδωσε παράταση μέχρι τότε στην ελληνική κυβέρνηση.

Από την άλλη, η προφανής κυβερνητική πρόθεση είναι να προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στη χώρα, αφού υπάρχει το τελεσίγραφο της Τρόικα. Το θέμα είναι ανοιχτό, καθώς δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σενάρια, που αφορούν τις τελικές αποφάσεις.

Διαβάστε επίσης:

ΝΔ: Προκαλούν οι πανηγυρισμοί Παπακωνσταντίνου, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2010, 17:58

«Πυρά» ΚΚΕ για οικονομία και ΔΕΗ, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2010, 17:24

«Βάναυση φορο-επίθεση από την κυβέρνηση», Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2010, 17:33
ΛΑΟΣ: Μία από τα ίδια η κυβέρνηση, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2010, 17:53

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης