Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης
Στην Ελλάδα βρίσκεται ο καθηγητής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Τελ Αβίβ και επικεφαλής του Κέντρου Πρόληψης Καρκίνου, Nadir Arber, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες και να ξεκινήσει σύντομα η κλινική μελέτη στη χώρα μας του ισραηλινού φαρμάκου «EXO-CD24» για την αντιμετώπιση σοβαρών επιπλοκών της νόσου Cοvid-19.
Το «EXO-CD24» γεμίζει με αισιοδοξία τους επιστήμονες αφού οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να εξουδετερώσει τον ιό σε ποσοστό που αγγίζει το 96%. Αναπτύχθηκε από ειδικούς του Ιατρικού Κέντρου Σουράσκι στο Νοσοκομείο Ιχίλοφ στο Τελ Αβίβ. Πρόκειται για εισπνεόμενη θεραπεία που βασίζεται στην πρωτεΐνη CD24, η οποία εμπλέκεται σε πολλές κυτταρικές λειτουργίες αλλά και στη ρύθμιση της απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η κλινική μελέτη στην Ελλάδα θα ξεκινήσει στα Νοσοκομεία «Αττικόν» και «Σωτηρία» και χορηγός της είναι η Ιατρική Εταιρία Αθηνών.
Σήμερα τον καθηγητή Nadir Arber υποδέχθηκαν στο Νοσοκομείο «Αττικόν», ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
O κ. Κοντοζαμάνης καλωσόρισε τον καθηγητή Nadir Arber στη χώρα μας, τονίζοντας ότι με την επιστημονική του έρευνα έβαλε τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός καινοτόμου φαρμάκου, το οποίο, όπως είπε, «αισιοδοξούμε ότι θα συμβάλλει αποτελεσματικά στη μάχη κατά της πανδημίας, εφόσον ολοκληρωθούν οι μελέτες και τα αποτελέσματα είναι θετικά. Σε συνεργασία με Ισραηλινούς επιστήμονες, η κλινική μελέτη για το νέο φάρμακο στην Ελλάδα, θα ξεκινήσει άμεσα».
Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε και συμφώνησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τη συμμετοχή ελληνικών νοσοκομείων στις κλινικές δοκιμές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το σκεύασμα είναι εισπνεόμενο και κατά την πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών δεν προκάλεσε καμία παρενέργεια στους ασθενείς που το έλαβαν, όπως ο Nadir Arber, έχει αναφέρει. Παράλληλα, είχε τονίσει πως το φάρμακο είχε θετική επίδραση στην εξέλιξη των ασθενών.
Το τελευταίο διάστημα ο διακεκριμένος επιστήμονας βρισκόταν σε προχωρημένες συζητήσεις με τις ελληνικές υγειονομικές Αρχές, και πιο συγκεκριμένα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, με στόχο την άμεση έναρξη της κλινικής έρευνας σε ελληνικά νοσοκομεία.
Πώς δρα το φάρμακο
Το ισραηλινό φάρμακο, όπως αναφέρθηκε, χορηγείται με εισπνοή. Έτσι επιτυγχάνεται μεγάλη συγκέντρωση των ουσιών στους πνεύμονες με μεγάλη αντιφλεγμονώδη δράση. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν πως το φάρμακο δρα απευθείας στους πνεύμονες και χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες, καταπολεμά τη λεγόμενη «καταιγίδα κυτταροκινών», δηλαδή τη δυνητικά επικίνδυνη ανοσιακή αντίδραση του οργανισμού στη λοίμωξη. Η «καταιγίδα κυτταροκινών» θεωρείται υπεύθυνη για τη ραγδαία επιδείνωση που παρουσιάζουν πολλοί ασθενείς με Covid-19 και καταλήγουν να χάσουν τη ζωή τους.
Το εισπνεόμενο φάρμακο χρησιμοποιεί εξωσώµατα, δηλαδή μικροσκοπικούς «σάκους» που μεταφέρουν υλικά μεταξύ των κυττάρων, ώστε να μπορέσει να φτάσει η πρωτεΐνη CD24 στους πνεύμονες. Αυτή η πρωτεΐνη βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων και παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος βοηθώντας στην εξισορρόπηση του και την αναχαίτιση της καταιγίδας κυτταροκινών.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως το «EXO-CD24» αρχικά είχε αναπτυχθεί από τον Ισραηλινό καθηγητή ως θεραπεία κατά του καρκίνου των ωοθηκών. Όμως ο κομβικός ρόλος της πρωτεΐνης CD24 σε πολλές φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως ο καρκίνος και τα τραύματα, έκανε τον επιστήμονα να σκεφτεί τη χρήση της και έναντι της λοίμωξης που προκαλλεί ο κορωνοϊός.
Η θεραπεία έχει και άλλα θετικά στοιχεία. Καταρχάς είναι εύκολα χορηγούμενη. Χρειάζονται τρία με τέσσερα λεπτά εισπνοών μία φορά την ημέρα και μπορεί να χορηγηθεί ακόμα και στο σπίτι. Επίσης το φάμακο μπορεί να παραχθεί γρήγορα και φθηνά.