Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εκτιμά ότι η εξομάλυνση των σχέσεων του Κοσόβου με τη Σερβία περνά από την «αμοιβαία αναγνώρισή» τους και κάλεσε σε διάλογο τις δύο πλευρές.
Το Κόσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, σχεδόν δέκα χρόνια μετά τον πόλεμο που τελείωσε όταν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ ανάγκασαν τις σερβικές δυνάμεις να υποχωρήσουν. Το Βελιγράδι αρνείται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας του.
Στη συγχαρητήρια επιστολή του προς τη νέα πρόεδρο του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι, ο Μπάιντεν εκτιμά ότι «η εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία είναι ουσιαστικής σημασίας ώστε να εκπληρώσει το Κόσοβο το δυναμικό του». Η Ουάσινγκτον «θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες» για μια βιώσιμη ειρήνη μέσω ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας, συνεχίζει ο Μπάιντεν, επισημαίνοντας ότι η εξομάλυνση αυτή «θα πρέπει να βασίζεται στην αμοιβαία αναγνώριση».
Η Βιόσα Οσμάνι εξελέγη πρόεδρος του Κοσόβου μετά τη συντριπτική νίκη, στις εκλογές του Φεβρουαρίου, του μεταρρυθμιστικού, αριστερού κινήματος Vetëvendosje (VV). Ο ηγέτης του κόμματος και νέος πρωθυπουργός Αλμπίν Κούρτι έχει δηλώσει ότι ο διάλογος με το Βελιγράδι δεν περιλαμβάνεται στις προτεραιότητές του και ότι δίνει το βάρος στην αντιμετώπιση της πανδημίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Στην επιστολή του ο Μπάιντεν υπενθυμίζει επίσης τους προσωπικούς δεσμούς του με το Κόσοβο: ο γιος του, ο Μπο, συμμετείχε σε μα αποστολή με αντικείμενο το κράτος δικαίου μετά τον πόλεμο. Ένας αυτοκινητόδρομος στο ανατολικό Κόσοβο φέρει το όνομα του Μπο Μπάιντεν, ο οποίος πέθανε από καρκίνο το 2015.
Οι ΗΠΑ ήταν μια από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσόβου, σε αντίθεση με τη Ρωσία και την Κίνα που δεν το έχουν κάνει ακόμα.