Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συνομιλήσουν σήμερα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ζήτησε την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, την ώρα που η ένταση με τη Ρωσία οξύνεται μετά και τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα.

Ο Ζελένσκι «θα γευματίσει με τον πρόεδρο Μακρόν και στη συνέχεια θα έχουν τηλεδιάσκεψη με τη Μέρκελ», διευκρίνισε χθες Πέμπτη η γαλλική προεδρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται την ώρα που η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι απειλείται από τις στρατιωτικές κινήσεις της Μόσχας και ζητεί επίμονα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

«Δεν μπορούμε να παραμένουμε επ’ αόριστον στην αίθουσα αναμονής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ» τόνισε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro χθες Πέμπτη το βράδυ.

«Έχει έρθει η ώρα να ανεβάσουμε ταχύτητα, να μας καλέσετε να ενταχθούμε στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ» πρόσθεσε, καταγγέλλοντας «τη βίαιη επίθεση» της Ρωσίας εναντίον της χώρας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μόσχα έχει αναπτύξει τις τελευταίες εβδομάδες δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορά της με την Ουκρανία και την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014.

Το Κίεβο φοβάται ότι η Μόσχα αναζητά μια αφορμή για να δικαιολογήσει μια ένοπλη επιχείρηση, ωστόσο το Κρεμλίνο διαβεβαιώνει ότι «δεν απειλεί κανέναν» και αναφέρει από την πλευρά του ότι πραγματοποιεί «στρατιωτικά γυμνάσια» σε απάντηση στις «απειλητικές» ενέργειες του ΝΑΤΟ και τις ουκρανικές «προκλήσεις».

Από τα λόγια στα έργα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Δυτικοί καλούν τη Ρωσία να σταματήσει τις «προκλήσεις» της και να δεσμευτεί σε μια «αποκλιμάκωση».

Παράλληλα οι συγκρούσεις έχουν αναζωπυρωθεί από την αρχή του έτους στην ανατολική Ουκρανία, η οποία ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

Από τη σύγκρουση αυτή έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 13.000 από το 2014 και σχεδόν 1,5 εκατ. έχουν εκτοπιστεί.

Ο Ζελένσκι τόνισε εξάλλου ότι «έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να μιλάμε και να λάβουμε αποφάσεις».

«Αν ανήκουμε στην ίδια οικογένεια, πρέπει να ζήσουμε μαζί. Δεν μπορούμε να βγαίνουμε μαζί για πάντα, σαν αιώνιοι αρραβωνιασμένοι, πρέπει να νομιμοποιήσουμε τις σχέσεις μας, να κάνουμε παιδιά, δηλαδή, μεταφορικά, να οραματιστούμε το κοινό μας μέλλον» πρόσθεσε.

Ωστόσο μια ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μοιάζει ένα μακρινό ενδεχόμενο, καθώς η Ρωσία αντιτίθεται σθεναρά στην προοπτική, ενώ επιφυλάξεις έχουν και μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, περιλαμβανομένης της Γαλλίας, για τον φόβο να προκαλέσουν τη Ρωσία.

Σε ό,τι αφορά την ένταξή της στην ΕΕ, παραμένει ένα υποθετικό σενάριο. «Μπορούμε να στηρίζουμε την Ουκρανία (…), όμως αυτό δεν σημαίνει ένταξη, δεν είναι μια σοβαρή προοπτική» εκτίμησε ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον χθες μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό J.

Στη σύγκρουση αυτή, που μαίνεται από το 2014, Παρίσι και Βερολίνο διαδραματίζουν έναν ρόλο μεσολαβητή στο πλαίσιο του τετραμερούς διαλόγου με τη Ρωσία και την Ουκρανία, το λεγόμενο «σχήμα της Νορμανδίας».

«Όλη η δουλειά που καταβάλλουμε είναι για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση, να αμβλυνθούν οι εντάσεις» υπογράμμισε η γαλλική προεδρία, εκτιμώντας ότι «απειλείται η κυριαρχία της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, η διαδικασία της Νορμανδίας «έχει σταματήσει», διότι η Ρωσία «μπλοκάρει τα πάντα», παρά το γεγονός ότι «ο Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να τη διατηρήσει σε μηχανική υποστήριξη».

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, ζήτησε από τη Γερμανία και τη Γαλλία «να σταματήσουν να συμμετέχουν σε μια εκστρατεία προπαγάνδας γύρω από τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων που δεν απειλούν κανέναν».

Σύμφωνα με την ίδια, Παρίσι και Βερολίνο πρέπει «να ωθήσουν το Κίεβο στην αποκλιμάκωση».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης