Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έστειλε στην Ταϊβάν μη επίσημη αντιπροσωπεία πρώην Αμερικανών αξιωματούχων για να εκφράσει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς την Ταϊπέι, που βρίσκεται αντιμέτωπη με όλο και περισσότερο επιθετικές ενέργειες εκ μέρους του Πεκίνου.
Ο πρώην γερουσιαστής Κρίστοφερ Ντοντ και οι πρώην υφυπουργοί Εξωτερικών Ρίτσαρντ Άρμιτατζ και Τζέιμς Στάινμπεργκ έφτασαν σήμερα με ιδιωτική πτήση στο αεροδρόμιο της Ταϊπέι, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα.
Η αμερικανική αντιπροσωπεία θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν.
«Για μία ακόμη φορά, η επίσκεψη αυτή αποτελεί απόδειξη των στέρεων σχέσεων ανάμεσα στην Ταϊβάν και τις Ηνωμένες Πολιτείες» δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας. «Η σχέση αυτή είναι τόσο ισχυρή όσο ένας βράχος» ανέφερε.
Η Ταϊβάν, με πληθυσμό 23 εκατομμύρια κατοίκων, θεωρείται από το Πεκίνο επαρχία της Κίνας που θα επιστρέψει κάποτε στην κινεζική κυριαρχία, εν ανάγκη διά της στρατιωτικής βίας.
Το Πεκίνο ασκεί οικονομική, διπλωματική και στρατιωτική πίεση επί της Ταϊβάν για να διατηρήσει το νησί απομονωμένο από τη διεθνή σκηνή και εξοργίζεται σε κάθε ένδειξη διεθνών επαφών της Ταϊπέι με οποιαδήποτε χώρα.
Τον περασμένο χρόνο, κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη προχώρησαν σε σειρά παραβιάσεων της ζώνης αντιαεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν.
Τη Δευτέρα, 25 κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη διείσδυσαν στη ζώνη.
Η Ουάσινγκτον προχώρησε σε διπλωματική αναγνώριση του Πεκίνου, το 1979, και διατήρησε σχέσεις με την Ταϊπέι, παραμένοντας κρίσιμο στρατιωτικό στήριγμα της Ταϊβάν. Αμερικανικός νόμος ορίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υποχρεωμένες να παρέχουν βοήθεια στην άμυνα της Ταϊβάν σε περίπτωση σύρραξης.
Η επίσκεψη της αμερικανικής αντιπροσωπείας πραγματοποιείται με την ευκαιρία της 42ης επετείου της θέσπισης του νόμου αυτού, τον οποίο υπέγραψε ως νεαρός γερουσιαστής ο Τζο Μπάιντεν.
Εξάλλου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε νέες οδηγίες που χαλαρώνουν τους περιορισμούς επιτρέποντας σε εκπροσώπους των ΗΠΑ να συναντιούνται ευκολότερα με Ταϊβανούς ομολόγους τους.
Από την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή απέναντι στο Πεκίνο, κυρίως ως προς την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την απειλητική πολιτική απέναντι στην Ταϊβάν.